Fondurile pentru „Programul Tomata” au fost suplimentate. Suma acordată nu va mai fi condiționată de numărul celor înscriși
Fondurile alocate pentru „Programul Tomata” au fost suplimentate cu încă 40 de milioane de lei. Astfel, suma acordată de stat nu va mai fi condiționată de numărul celor înscriși.
De la debutul programului, producția a crescut, iar legumicultorii testează tot mai multe soiuri. Dar, cu toate acestea, în 2021, am adus din alte țări peste 90 de mii de tone de roșii, cea mai mare cantitate din ultimii ani.
Ca să găsească soiul potrivit pentru solul și clima din comuna Jucu, județul Cluj, acest legumicultor a făcut mai multe încercări. Cel pe care îl cultivă acum în patru solarii îi asigură o producție de 20 de tone într-un an. Subvenția o folosește ca să își dezvolte afacerea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Claudiu Oltean, producător: Este big beef. Este ceva thailandez, dar olandezii fac sămânța. Este un hibrid. Nu se folosesc ierbicide.
Un producător din Dolj cultivă un soi mai puțin roditor, dar cu un gust pronunțat. Spune că în acest fel atrage mai multi clienți.
De altfel, românii au început să mănânce mai multe roșii, de la 37 de kilograme pe an în 2017, am ajuns în 2020 la 42.
Legumicultorii testează și semințe autohtone.
Uilan Beșleagă, inginer Stațiunea de Cercetări Horticole USAMV Cluj-Napoca: Avem undeva vreo 15-20 de soiuri de tomate, iar pe an vindem peste 100 de mii de răsaduri. Avem soiuri de răsaduri create chiar la noi în stațiune: Cluj80, Cluj17, Perla Clujului.
Din 2017, când a început programul tomata, cu excepția unui singur an, producția de roșii a crescut și a ajuns la peste 753 de mii de tone în 2021. Până acum, legumicultorii primeau subvenție în funcție de câți se înscriau în program. Odată cu suplimentarea fondurilor, suma rămâne 3.000 de euro pentru cei care îndeplinesc toate condițiile, indiferent de câte persoane participă.
Cosmin Dragu, fermier: Fermierul din start știe că va avea o parte din producție subvenționată, fermierul pleacă din start la piața că ia acei 3000 de euro de la stat, automat prețurile sunt mult mai scăzute, automat diversificarea pe piață este mult mai mare.
Dorin Sandu, legumicultor: Banii se duc pe lemne, ne aprovizionăm pentru primăvara următoare, folie, sămânță, astea solubile îngrășămintele pe care le băgăm. Avem bondari pentru colonizat.
Și în afară trimitem mai multe roșii. În cinci ani exporturile au crescut de la 345 de tone, la aproape 1.200. Cu toate acestea în continuare aducem multe din afară, in special din Turcia.
De pildă anul trecut am importat 92 de mii de tone de roșii. În urmă cu cinci ani luam 76 de mii.
Acum, legumicultorii au la dispoziție 265 de milioane de lei pentru culturile de tomate. Potrivit Ministerului Agriculturii, numărul celor care s-au înscris ca să primească subvenția a depășit estimările.
Reporteri: Răzvan Dan, Marilena Iordache, Roxana Vlădășel