Focar de râie într-un centru de îngrijire bătrâni din Dolj. Declarațiile angajaților. „Toată lumea a tăcut”
O situație alarmantă a ieșit la iveală într-un cămin pentru bătrâni din Dolj.
Mai mulți oameni internați acolo au scabie, la fel și unii dintre angajați iar responsabilii nu au anunțat autoritățile, așa cum cere legea. Conducerea centrului susține că nu ar fi vorba despre râie, însă inspectorii DSP au confirmat focarul și l-au amendat pe administrator.
În căminul din localitatea Podari își duc traiul 63 de bătrâni. Fiecare plătește aproximativ 4.000 de lei lunar pentru a fi îngrijit acolo.
Problemele ar fi început după ce unul dintre seniori s-a întors de acasă. Rând pe rând, mai mulți bunici au început să aibă simptome. Nu au scapăt nici unii dintre angajați. O infirmieră a decis să nu mai meargă la serviciu încă de pe 25 noiembrie.
Teodora Olteanu, infirmieră: „Medicul de familie mi-a spus că este râie.
Reporter: Și de unde ați luat-o?
Teodora Olteanu, infirmieră: Din cămin. Puțini erau care nu luaseră.”
S-ar fi ajuns în aceasta situație și din cauza condițiilor din centru, mărturisesc angajații.
Asistentă: „Toată lumea a tăcut ca să nu își piardă serviciul. Rufele se spălau la comun în mașinile de spălat, nu există mașină de spălat separată.”
Unii bătrâni au fost luați de rude acasă pentru a-i îngriji corespunzător.
Aparținător: „Ei ziceau că e cu totul altceva, că e prurit. Foarte des am găsit-o pe mama mea în hainele altcuiva, motiv pentru care spălându-se la comun și purtând haine de la unul la celălalt s-a transmis la mai mulți.”
Administratorul căminului a negat cu vehemență că ar fi vorba despre scabie.
Cosmin Sandu, patron cămin: „Interesul nostru e să îi îngrijim, să ne meargă afacerea, nu să îi lăsăm să se îmbolnăvească. Ah, că ne vin de acasă cu diferite afecțiuni, da, ăsta este un adevăr. Scabia nu este confirmată. Trimiteți să vină de la DSP. Acele iritații, eu am chemat dermatolog și nu este scabie.”
Inspectorii DSP l-au contrazis. În urma unui control, zece persoane au fost depistate cu râie. Cazurile nu fuseseră raportate autorităților.
Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj: „Calea legală era să trateze bolnavii și să anunțe Direcția de Sănătate Publică de existența unui focar de scabie. Boală nu e periculoasă, dar afectează calitatea vieții, asta e, mâncărime, scărpinat, suprainfecție.”
Administratorul căminului a fost amendat cu 20.000 de lei.