Federatia Parintilor: Decizia ME de modificare a baremului la limba romana este "istorica incorecta"

rezultate Evaluarea Nationala

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar (FNAPIP) considera ca hotararea ME de a modifica baremul probei de limba romana de la evaluarea nationala este una "istorica incorecta, luata pe fondul unor presiuni".

"Aceasta decizie afecteaza credibilitatea Ministerului Educatiei - gestionarul sistemului de educatie din Romania. Baremul de corectare al unor probe nu se stabileste in Piata Universitatii si nici pe strada, in fata ministerului si nici nu tine cont de statistica raspunsurilor date la proba respectiva. Cum va putea ministerul sa oblige profesorii de limba romana sa accepte ca o propozitie subordonata poate fi si subiectiva, si predicativa, in aceeasi structura a frazei?", spune presedintele Federatiei, Mihaela Guna, care sugereaza ca decizia ministerului a fost luata ca urmare a protestelor parintilor adunati in fata ministerului.

Federatia Asociatiilor de Parinti sustine ca a primit deja "semnale ca parintii elevilor care au raspuns corect ar putea adopta aceeasi metoda a iesirii in strada, pentru a-si sustine punctul de vedere".

"Isi va schimba Ministerul Educatiei, in aceste conditii, decizia? Ce mesaj primesc elevii, indiferent ca au raspuns corect sau gresit, in fata acestor balbaieli? Corectitudinea raspunsurilor la teste este influentata de iesirea in strada? Daca la nivelul Academiei Romane subiectul este atat de controversat, inseamna ca acesta nu avea ce cauta la un examen pe care-l sustin copiii cu varsta de 14 ani", se mai arata intr-un comunicat semnat de Guna.

In acest context, Federatia propune Ministerului Educatiei sa confere liceelor autoritatea si responsabilitatea elaborarii subiectelor si organizarii concursului de admitere al copiilor, conform principiului descentralizarii.

Citește și
Victor Ponta
EVALUAREA NATIONALA 2012. Barem limba romana: Victor Ponta intervine in scandalul subiectului II
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a decis, miercuri seara, schimbarea baremului probei de limba romana de la evaluarea nationala, astfel incat sa fie punctate ambele raspunsuri ("subiectiva" si "predicativa") care au generat controversa legata de una dintre cerinte.

Decizia, au spus reprezentantii ministerului, se fundamenteaza pe mai multe argumente ale specialistilor in limba romana.

"Una dintre cele mai importante opinii a venit din partea Academiei Romane. Reprezentantii Institutului Lingvistic «Iorgu Iordan - Al. Rosetti », cel mai important for in domeniul normarii gramaticii limbii romane, sustin ca in speta care a facut obiectul dezbaterii raspunsul este ambivalent - atat subiectiva, cat si predicativa, in functie de context sau de intonatie, lucru subliniat de Gramatica Academica a Limbii Romane (GLAR), conform acelorasi surse.

La randul lor, cadrele didactice specializate in limba si literatura romana au remarcat aceeasi ambuiguitate a raspunsurilor. Al treilea argument care a determinat decizia a fost procentul aproximativ egal al elevilor care au raspuns pe cele doua variante, respectiv 42% subiectiva si circa 40% predicativa. Acest fapt reflecta indubitabil opiniile formulate de specialisti", s-a precizat intr-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seara, de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

In urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrarilor de la proba de luni, ambele raspunsuri in discutie ("subiectiva" si "predicativa") vor primi cate sase puncte, dupa ce, pana acum, baremul probei de romana prevedea ca raspunsul corect este "subiectiva".

Ministrul Pop a sustinut ca nu va permite discriminarea niciunui elev si ca, in orice decizie ministeriala, trebuie sa primeze interesul elevilor si egalitatea de sanse la educatie a acestora, s-a mai aratat in comunicat. MECTS precizeaza ca variantele de subiectele pentru proba de limba si literatura romana au fost definitivate si aprobate in luna martie 2012.

Conform metodologiei, acestea sunt secretizate pana in ziua desfasurarii probei. Subiectele au fost elaborate in decursul a sase luni de zile, de catre 240 de cadre didactice. Tot Liviu Pop declara, marti, ca Ministerul Educatiei a cerut parerea mai multor specialisti, inclusiv de la Academia Romana, iar "90 la suta" dintre acestia s-ar fi pronuntat in favoarea rezolvarii prevazute in barem.

La subiectul II al probei de limba romana de la evaluare, elevii au trebuit sa spuna, printre altele, felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este propozitie subiectiva, iar ceilalti, predicativa.

Multi parinti au semnat si o petitie legata de aceasta controversa si de depunctarea elevilor care au raspuns ca propozitia este predicativa. Federatia Asociatiilor de Parinti a afirmat insa ca baremul probei de limba romana a evaluarii nationale a fost corect stabilit si ca nu sustine petitia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, marti, ca lucrarile la proba de limba romana din cadrul evaluarii nationale sunt corectate in baza baremului deja stabilit, desi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" si a generat controverse. Notele de la evaluarea nationala vor conta la admiterea in liceu, care se va desfasura in doua etape.

La prima dintre acestea vor participa elevii care au dat evaluarea nationala si care vor avea media de admitere calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu. In a doua etapa se vor inscrie, pe locurile ramase libere, elevii care nu au dat evaluarea, admiterea acestora urmand sa se faca in ordinea descrescatoare a mediilor generale ale anilor de gimnaziu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Evaluare nationala 2012. Si
Evaluare nationala 2012. Si "predicativa", si "subiectiva" sunt raspunsuri corecte la limba romana

Cerinta controversata de la proba scrisa de limba romana din cadrul evaluarii nationale va fi punctata atat in cazul elevilor care au raspuns ca propozitia respectiva este subiectiva, cat si al celor care au spus ca este predicativa.

EVALUAREA NATIONALA 2012. Barem limba romana: Victor Ponta intervine in scandalul subiectului II
EVALUAREA NATIONALA 2012. Barem limba romana: Victor Ponta intervine in scandalul subiectului II

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, sa prezinte "o propunere corecta" cu privire la baremul de corectare de la testele nationale.

EVALUAREA NATIONALA 2012: Barem matematica. Calculeaza-ti nota
EVALUAREA NATIONALA 2012: Barem matematica. Calculeaza-ti nota

Peste 190.000 de absolventi ai claselor a VIII s-au inscris la evaluarea nationala de anul acesta, care a inceput luni cu proba de limba si literatura romana. Astazi, elevii au sustin proba la matematica.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.