Florin Cîțu se declară „dezamăgit” de procentul mare de medici nevaccinați. „De aici puterea exemplului”
Procentul mare de persoane nevaccinate în rândul personalului medical este o dezamăgire pentru Florin Cîțu. Această problemă trebuie rezolvată, a spus premierul interimar, întrucât „puterea exemplului în această perioadă este foarte importantă".
„Trebuie să spun că încă am problemă sau sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate şi ar trebui să vedem ce facem cu aceasta. Este foarte important pentru că de aici puterea exemplului, în această perioadă, este foarte importantă", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, citat de Agerpres.
Pe de altă parte. Florin Cîţu a făcut un apel către tot personalul medical să înţeleagă importanţa detaşărilor în alte zone unde este nevoie de îngrijirea bolnavilor cu COVID-19, subliniind că în această perioadă dificilă „toţi trebuie să facem un sacrificiu".
„Fac un apel la tot personalul medical. Ştiu că reprezintă un disconfort şi e o problemă să fiţi detaşaţi în această perioadă, să lucraţi în alte zone. Înţeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceţi nici pentru mine, nici pentru ministrul Cseke, nici pentru domnul Arafat. Asta este situaţia în acest moment şi avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze, trecem printr-o situaţie dificilă şi este clar că trebuie să înţelegem cu toţii acest moment şi toţi trebuie să facem un sacrificiu. Vă înţeleg şi apreciez toate eforturile pe care le faceţi în această perioadă", a declarat Cîţu.
Detașările personalulului medical sunt strâns legate de operaționalizarea de noi paturi ATI, pentru că bolnavii internați acolo au nevoie de suport din partea medicilor și asistentelor. Premierul interimar a cerut ca ţinta privind ajungerea la 2.000 de paturi ATI pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 să fie atinsă cât mai rapid.
„Este clar că ne aflăm încă în acest val, numărul de cazuri creşte, numărul de pacienţi creşte şi numărul deceselor este în continuare creştere, de aceea sunt două lucruri pe care vreau să ne concentrăm astăzi. În primul rând, paturile ATI, din primul moment am discutat despre paturi ATI. Felicitări, până acum lucrurile au mers bine, în direcţia bună, totuşi, încă nu suntem la acea ţintă de 2.000 de paturi pe care ne-am propus-o, dar... măcar să ştim că putem să ajungem la 2.000 de paturi cât mai rapid. Deci, aici este foarte important, să vedem şi care sunt resursele", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică.
El a precizat că în ultimele două săptămâni au fost avizate mai multe paturi de terapie intensivă, dar este clar că "nu este suficient".
„Avem acum 1.537 de paturi avizate de DSP, 335 în Bucureşti şi 135 de paturi suplimentare la nivel naţional, din care 70 în Capitală", a spus Cîţu.