Situatie tragicomica dupa ninsorile care au lovit Capitala. Angajatii care trebuiau sa intervina au ramas si ei inzapeziti
Bucurestiul a fost pana la ora 9 sub cod galben de ninsori. Masinile de deszapezire au fost scoase miercuri noapte pe strazi si principalele artere au fost curatate.
MAI: Circulatie in conditii de iarna pe unele sosele, porturi inchise si intarzieri pe calea ferata
De ce nu au intervenit la timp angajatii de la salubritate? "Au ramas inzapeziti", a fost una dintre explicatiile primite de primarul Capitalei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Soferii se plang ca au mari probleme pe strazile secundare. La randul lor, pietonii spun ca abia razbat pe trotuarele pline de zapada afanata.
In Bucuresti a nins ore bune, iar utilajele de deszapezire au iesit pe strazi. Multi soferi s-au aratat nemultumiti.
"In Sectorul 6 s-a facut foarte bine, curat. IN rest e groaznic, iar pe stradute e si mai rau", spune un sofer de taxi.
"Foarte prost. Nu s-a deszapezit pe nicaieri, decat in centru, Militari si Berceni, in rest foarte prost se circula. Alunecam cu masinile, stiti cum..." - spune nemultumit alt sofer.
Si in statiile de RATB s-a muncit azi-noapte.
"De cand a inceput sa se intunece, de atunci am inceput sa dam la zapada sa scapam de zapada si de ghetusul care e pe peroane", spun niste angajati.
Dar, in unele zone, pietonii sunt supusi unor probe dificile: zapada si gheata le dau mari batai de cap.
La comandamentul de iarna, primarul Gabriela Firea a recunoscut problema. Si a amenintat firmele de salubritate ca le va face de rusine. Daca situatia nu se rezolva rapid, va iesi chiar ea, demonstrativ, cu angajatii primariei sa deszapezeasca trotuarele.
Reprezentantii firmelor de salubritate sustin insa ca 75 la suta dintre trotuarele Capitalei sunt deja deszapezite, iar pana diseara lucrurile vor progresa categoric
Ninsoarea de noaptea trecuta nu ar fi trebuit sa creeze mari probleme bucurestenilor. Totusi, s-a circulat destul de greu pe strazile secundare, acolo unde nu au intrat prea multe utilaje. Pe trotuare s-a mers cu dificultate.
La comandament a fost dat un exemplu cartierul Henri Coanda din sectorul 1, cartier care, culmea, nici nu este inclus in programul de deszapezire.
Probleme sunt si pe trotuarele din zona Cotroceni, spune primarul Capitalei, care a promis ca zona de pe podul Cotroceni va fi deszapezita astazi.
Pe calea ferata au aparut intarzieri de peste o ora in aceasta dimineata. De pilda, cursa Budapesta-Bucuresti are 90 de minute intarziere.
Pe aeroportul International Henri Coanda a fost anulata cursa Viena - Bucuresti. Avionul companiei Austrian Airlines nu a putut ateriza la Otopeni, a zburat la Sofia, apoi s-a intors la Viena. Au fost si 3 curse rerutate. Tela Viv Bucuresti si Atena Bucuresti care au aterizat pana la urma la Sofia. Cursa Bergamo Bucuresti a aterizat la Constanta. Pasagerii urmeaza sa fie adusi cu autobuzele la Bucuresti.
Firea le cere firmelor de salubritate deszapezirea trotuarelor "in regim de urgenta". "Orasul nu este doar pentru masini"
Primarul general, Gabriela Firea, le-a cerut, joi, in cadrul comandamentului de iarna, operatorilor de salubritate sa isi ia foarte in serios responsabilitatea de a indeparta zapada si de pe trotuare.
Asta in conditiile in care urmeaza mai multe zile geroase, care vor duce la aparitia ghetusului, relateaza A.
"In Capitala se circula bine in conditii de iarna, carosabilul este la negru. Deci, nu sunt blocaje in Bucuresti, nu sunt intersectii blocate. Dimpotriva, fata de ziua de ieri se observa o reactie mult mai dinamica a operatorilor de salubritate din sectoare. In schimb, v-am rugat ieri foarte mult sa va dimensionati corect operatorii manuali pentru a putea interveni simultan, si pe trotuare, si pe stradutele laterale - lucru care nu s-a intamplat.
Am in fata toate sesizarile primite din partea bucurestenilor, care recunosc faptul ca pe marile bulevarde, chiar si pe strazi, se circula. Dar orasul nu este doar pentru masini. Orasul este pentru oameni, in primul rand, si trebuie si noi sa respectam acest lucru", a spus Firea, la Comandamentul de iarna.
Primarul a atras atentia asupra faptului ca mai multi bucuresteni au alunecat pe gheata si a cerut eliberarea "in regim de urgenta" a trotuarelor.
Gabriela Firea a adaugat ca urmeaza cateva zile foarte geroase, ceea ce va determina aparitia ghetusului. Totodata, Firea a avertizat asupra faptului ca exista in continuare probleme in zona Petricani, cu trafic intens. Primarul general a solicitat si eliberarea pistelor de biciclisti, mentionand ca exista cetateni care doresc sa circule cu bicicleta chiar si pe vreme rea.
MAI: Circulatie in conditii de iarna pe unele sosele, porturi inchise si intarzieri pe calea ferata
Traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna pe mai multe sosele din tara, mai multe porturi maritime si fluviale sunt inchise, iar unele trenuri au intarzieri semnificative, a anuntat joi Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Pe sectorul Bucuresti - Drajna al autostrazii A 2, intre kilometri 35 - 105, sapte utilaje actioneaza pentru indepartarea stratului de zapada, nefiind necesara inchiderea circulatiei, se precizeaza intr-un comunicat transmis AGERPRES de Directia informare si relatii publice a MAI.
"In acest moment sunt in desfasurare interventii in judetul Giurgiu, pe DJ 601, intre localitatile Ianculesti si Uzunu, unde un autotren in care se afla o persoana a ramas blocat in zapada, fiind nevoie de interventia reprezentantilor autoritatilor locale. In judetul Braila, pe DJ 211A, intre localitatile Viziru si Mihai Bravu, sase autotrenuri in care se aflau sase persoane au ramas blocate in zapada, fiind necesara interventia reprezentantilor CNAIR si SDJ", se mai arata in comunicat.
Conform aceleiasi surse, in ultimele 24 de ore, au intervenit in judetele afectate de fenomenele meteorologice peste 3.500 de angajati ai MAI cu 1.676 mijloace, precum si 168 lucratori cu 84 mijloace din cadrul autoritatilor locale.
Astfel, s-a intervenit pentru deblocarea a 34 autovehicule si 76 de persoane in judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu si Ialomita, iar in judetul Arges o gravida din localitatea Paulesti a fost transportata cu o ambulanta la spital, in conditii de siguranta. La nivelul CNAIR s-a actionat cu 1.091 de utilaje, fiind utilizate 9.550 de tone de material antiderapant, sare si nisip, precum si 29 de tone de solutie chimica. In punctul de trecere a frontierei Giurgiu se circula cu restrictie de tonaj pentru autovehicule cu masa totala mai mare de 7,5 tone.
"Referitor la traficul feroviar, au fost inregistrate intarzieri semnificative (peste 60 de minute) ale unor trenuri de pe ruta Brasov - Constanta. De asemenea, din cauza poleiului, au fost impuse restrictii de viteza, pana la 80 km/h, pe tronsoanele: Constanta - Valul lui Traian si Fetesti - Dragos Voda", se mai mentioneaza in comunicatul MAI.
Conform sursei citate, sunt inchise porturile maritime si fluviale in judetele Constanta, Mehedinti (Severin si Orsova), Caras-Severin (Moldova Veche), Calarasi (Oltenita si Calarasi), Tulcea (Sulina). In schimb, toate aeroporturile sunt operationale si nu au fost inregistrate curse aeriene anulate sau cu intarzieri.