Situatie tragicomica dupa ninsorile care au lovit Capitala. Angajatii care trebuiau sa intervina au ramas si ei inzapeziti

×
Codul embed a fost copiat

Bucurestiul a fost pana la ora 9 sub cod galben de ninsori. Masinile de deszapezire au fost scoase miercuri noapte pe strazi si principalele artere au fost curatate.

MAI: Circulatie in conditii de iarna pe unele sosele, porturi inchise si intarzieri pe calea ferata

De ce nu au intervenit la timp angajatii de la salubritate? "Au ramas inzapeziti", a fost una dintre explicatiile primite de primarul Capitalei.

Soferii se plang ca au mari probleme pe strazile secundare. La randul lor, pietonii spun ca abia razbat pe trotuarele pline de zapada afanata.

In Bucuresti a nins ore bune, iar utilajele de deszapezire au iesit pe strazi. Multi soferi s-au aratat nemultumiti.

Citește și
Gabriela Firea
Firea, dupa discursul lui Iohannis: E o capcana intinsa de presedinte. Criza nu se rezolva daca Guvernul va fi remaniat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"In Sectorul 6 s-a facut foarte bine, curat. IN rest e groaznic, iar pe stradute e si mai rau", spune un sofer de taxi.

"Foarte prost. Nu s-a deszapezit pe nicaieri, decat in centru, Militari si Berceni, in rest foarte prost se circula. Alunecam cu masinile, stiti cum..." - spune nemultumit alt sofer.

Si in statiile de RATB s-a muncit azi-noapte.

"De cand a inceput sa se intunece, de atunci am inceput sa dam la zapada sa scapam de zapada si de ghetusul care e pe peroane", spun niste angajati.

Dar, in unele zone, pietonii sunt supusi unor probe dificile: zapada si gheata le dau mari batai de cap.

La comandamentul de iarna, primarul Gabriela Firea a recunoscut problema. Si a amenintat firmele de salubritate ca le va face de rusine. Daca situatia nu se rezolva rapid, va iesi chiar ea, demonstrativ, cu angajatii primariei sa deszapezeasca trotuarele.

Reprezentantii firmelor de salubritate sustin insa ca 75 la suta dintre trotuarele Capitalei sunt deja deszapezite, iar pana diseara lucrurile vor progresa categoric

Ninsoarea de noaptea trecuta nu ar fi trebuit sa creeze mari probleme bucurestenilor. Totusi, s-a circulat destul de greu pe strazile secundare, acolo unde nu au intrat prea multe utilaje. Pe trotuare s-a mers cu dificultate.

La comandament a fost dat un exemplu cartierul Henri Coanda din sectorul 1, cartier care, culmea, nici nu este inclus in programul de deszapezire.

Probleme sunt si pe trotuarele din zona Cotroceni, spune primarul Capitalei, care a promis ca zona de pe podul Cotroceni va fi deszapezita astazi.

Pe calea ferata au aparut intarzieri de peste o ora in aceasta dimineata. De pilda, cursa Budapesta-Bucuresti are 90 de minute intarziere.

Pe aeroportul International Henri Coanda a fost anulata cursa Viena - Bucuresti. Avionul companiei Austrian Airlines nu a putut ateriza la Otopeni, a zburat la Sofia, apoi s-a intors la Viena. Au fost si 3 curse rerutate. Tela Viv Bucuresti si Atena Bucuresti care au aterizat pana la urma la Sofia. Cursa Bergamo Bucuresti a aterizat la Constanta. Pasagerii urmeaza sa fie adusi cu autobuzele la Bucuresti. 

Firea le cere firmelor de salubritate deszapezirea trotuarelor "in regim de urgenta". "Orasul nu este doar pentru masini"

Primarul general, Gabriela Firea, le-a cerut, joi, in cadrul comandamentului de iarna, operatorilor de salubritate sa isi ia foarte in serios responsabilitatea de a indeparta zapada si de pe trotuare.

Asta in conditiile in care urmeaza mai multe zile geroase, care vor duce la aparitia ghetusului, relateaza A.

"In Capitala se circula bine in conditii de iarna, carosabilul este la negru. Deci, nu sunt blocaje in Bucuresti, nu sunt intersectii blocate. Dimpotriva, fata de ziua de ieri se observa o reactie mult mai dinamica a operatorilor de salubritate din sectoare. In schimb, v-am rugat ieri foarte mult sa va dimensionati corect operatorii manuali pentru a putea interveni simultan, si pe trotuare, si pe stradutele laterale - lucru care nu s-a intamplat.

Am in fata toate sesizarile primite din partea bucurestenilor, care recunosc faptul ca pe marile bulevarde, chiar si pe strazi, se circula. Dar orasul nu este doar pentru masini. Orasul este pentru oameni, in primul rand, si trebuie si noi sa respectam acest lucru", a spus Firea, la Comandamentul de iarna.

Primarul a atras atentia asupra faptului ca mai multi bucuresteni au alunecat pe gheata si a cerut eliberarea "in regim de urgenta" a trotuarelor.

Gabriela Firea a adaugat ca urmeaza cateva zile foarte geroase, ceea ce va determina aparitia ghetusului. Totodata, Firea a avertizat asupra faptului ca exista in continuare probleme in zona Petricani, cu trafic intens. Primarul general a solicitat si eliberarea pistelor de biciclisti, mentionand ca exista cetateni care doresc sa circule cu bicicleta chiar si pe vreme rea.

MAI: Circulatie in conditii de iarna pe unele sosele, porturi inchise si intarzieri pe calea ferata

Traficul rutier se desfasoara in conditii de iarna pe mai multe sosele din tara, mai multe porturi maritime si fluviale sunt inchise, iar unele trenuri au intarzieri semnificative, a anuntat joi Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Pe sectorul Bucuresti - Drajna al autostrazii A 2, intre kilometri 35 - 105, sapte utilaje actioneaza pentru indepartarea stratului de zapada, nefiind necesara inchiderea circulatiei, se precizeaza intr-un comunicat transmis AGERPRES de Directia informare si relatii publice a MAI.

"In acest moment sunt in desfasurare interventii in judetul Giurgiu, pe DJ 601, intre localitatile Ianculesti si Uzunu, unde un autotren in care se afla o persoana a ramas blocat in zapada, fiind nevoie de interventia reprezentantilor autoritatilor locale. In judetul Braila, pe DJ 211A, intre localitatile Viziru si Mihai Bravu, sase autotrenuri in care se aflau sase persoane au ramas blocate in zapada, fiind necesara interventia reprezentantilor CNAIR si SDJ", se mai arata in comunicat.

Conform aceleiasi surse, in ultimele 24 de ore, au intervenit in judetele afectate de fenomenele meteorologice peste 3.500 de angajati ai MAI cu 1.676 mijloace, precum si 168 lucratori cu 84 mijloace din cadrul autoritatilor locale.

Astfel, s-a intervenit pentru deblocarea a 34 autovehicule si 76 de persoane in judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu si Ialomita, iar in judetul Arges o gravida din localitatea Paulesti a fost transportata cu o ambulanta la spital, in conditii de siguranta. La nivelul CNAIR s-a actionat cu 1.091 de utilaje, fiind utilizate 9.550 de tone de material antiderapant, sare si nisip, precum si 29 de tone de solutie chimica. In punctul de trecere a frontierei Giurgiu se circula cu restrictie de tonaj pentru autovehicule cu masa totala mai mare de 7,5 tone.

"Referitor la traficul feroviar, au fost inregistrate intarzieri semnificative (peste 60 de minute) ale unor trenuri de pe ruta Brasov - Constanta. De asemenea, din cauza poleiului, au fost impuse restrictii de viteza, pana la 80 km/h, pe tronsoanele: Constanta - Valul lui Traian si Fetesti - Dragos Voda", se mai mentioneaza in comunicatul MAI.

Conform sursei citate, sunt inchise porturile maritime si fluviale in judetele Constanta, Mehedinti (Severin si Orsova), Caras-Severin (Moldova Veche), Calarasi (Oltenita si Calarasi), Tulcea (Sulina). In schimb, toate aeroporturile sunt operationale si nu au fost inregistrate curse aeriene anulate sau cu intarzieri.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Primaria Capitalei: Peste 200 de utilaje si 1200 de operatori manuali actioneaza pentru indepartarea zapezii
Primaria Capitalei: Peste 200 de utilaje si 1200 de operatori manuali actioneaza pentru indepartarea zapezii

Potrivit dispozitiilor Primarului General, in Bucuresti se actioneaza pentru degajarea zapezii si se imprastie material antiderapant pe arterele principale, dar si pe strazile secundare cu un numar de 241 utilaje si 1200 operatori manuali.

Firea, dupa discursul lui Iohannis: E o capcana intinsa de presedinte. Criza nu se rezolva daca Guvernul va fi remaniat
Firea, dupa discursul lui Iohannis: E o capcana intinsa de presedinte. Criza nu se rezolva daca Guvernul va fi remaniat

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus dupa discursul sustinut in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ca mesajul acestuia facea referire la schimbarea Guvernului Grindeanu cu un alt Cabinet PSD-ALDE.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.