Firea, dupa discursul lui Iohannis: E o capcana intinsa de presedinte. Criza nu se rezolva daca Guvernul va fi remaniat

Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a spus dupa discursul sustinut in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, ca mesajul acestuia facea referire la schimbarea Guvernului Grindeanu cu un alt Cabinet PSD-ALDE.

"Si daca, prin absurd, Guvernul PSD-ALDE, condus de domnul Grindeanu, va fi remaniat in Parlament, la solicitarea presedintelui tarii, prin discursul de azi, asta nu va rezolva sub niciun fel criza intre institutii decat pentru moment, deoarece presedintele tarii nu se va opri aici si, practic, planul este ca programul de guvernare al PSD-ALDE sa nu fie pus in aplicare, pentru ca este un program foarte bun, care va duce la dezvoltarea tarii si la mai bine pentru fiecare roman in parte. Deci, este, din punctul meu de vedere, si vorbesc ca vicepresedinte PSD acum, o capcana, o cursa intinsa de presedintele tarii, sub pretextul primenirii guvernului, care pasamite a facut o eroare, desi a indreptat-o. Domnia sa nu vrea sa tina cont de aceasta situatie, de aceasta actualitate si lasa lucrurile in matca tensiunii dintre institutii", a declarat Firea, la Antena 3.

Ea a atras atentia asupra faptului ca, potrivit Constitutiei, presedintele tarii are rol de mediator intre institutii, precum si intre institutii si societate, atunci cand apar conflicte, dar a adaugat ca seful statului nu a respectat acest rol.

"Am sperat si am afirmat si aseara, in mai multe declaratii de presa, ca astazi presedintele tarii, presedintele tuturor romanilor - si al celor care l-au ales, si al celor care nu l-au ales - sa vina cu un mesaj in Parlament de pace, adresat tuturor romanilor, nu doar - asa cum dumnealui ii denumeste - cu sintagma 'romanii mei'. Repet: am sperat si am crezut in sfetnicii buni ai presedintelui care sa il indemne ca astazi sa aiba un discurs care sa respecte practic prerogativele constitutionale ale presedintelui si anume (...) sa isi indeplineasca rolul de mediator intre institutiile statului si intre acestea si societate, pentru ca suntem in fata unui astfel de conflict", a spus ea.

In contextul in care presedintele a invocat un sondaj realizat in ultimele trei zile, conform caruia 80% dintre romani ar considera ca in aceste momente tara merge intr-o directie gresita, Gabriela Firea a declarat ca astfel de informatii ar trebui insotite si de precizarea sursei.

Citește și
liviu dragnea
Liviu Dragnea: "M-am asteptat sa fie un discurs de unitate". Ce a spus despre suspendarea presedintelui
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

"Si eu am citit azi dimineata cateva cercetari sociologice, care au fost realizate la cald, in aceasta perioada, si care arata, spre exemplu, faptul ca Partidul Social Democrat isi mentine cota de incredere in randul romanilor, dar vreau ca macar eu si ceilalti lideri politici sa facem ceea ce presedintele nu a considerat ca este util sa faca acum pentru tara, si anume sa transmitem mesaje constitutionale, mesaje pentru toti romanii, mesaje care sa uneasca si sa nu dezbine. Am remarcat din discursul presedintelui faptul ca a recunoscut ca PSD a repurtat o mare victorie la 11 decembrie, a recunoscut ca romanii au ales in majoritatea lor covarsitoare programul de guvernare al PSD. Dar este doar un pretext aceasta ordonanta, care oricum a fost retrasa", a spus ea.

Pe de alta parte, Firea a sustinut ca presedintele Iohannis a folosit termeni care s-ar putea folosi mai degraba atunci cand se face referire "la un camp tactic, un camp de batalie".

"A vorbit despre 'tactici', 'strategii', 'marja". A repetat 'marja' de cateva ori. Cand e vorba de viata romanilor, mi se pare neinspirat ca un presedintele sa foloseasca cuvantul 'marja', extrem de tehnic, extrem de strategic, devoaland practic un interes ascuns, vorbind practic romanilor despre faptul ca e prea putin sa plece doar un ministru si e prea mult alegeri anticipate", a afirmat Firea.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce faceau parlamentarii PSD si ALDE dupa ce au iesit din plen. Deputat USR bruscat in timp ce ii filma pe holuri. VIDEO
Ce faceau parlamentarii PSD si ALDE dupa ce au iesit din plen. Deputat USR bruscat in timp ce ii filma pe holuri. VIDEO

Un membru USR i-a filmat pe cei de la PSD si ALDE pe holurile Parlamentului, dupa ce acestia au parasit sala in timpul discusrului lui Klaus Iohannis. Deputatul USR a fost bruscat si chiar injurat de cativa colegi deranjati ca sunt filmati.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "M-am asteptat sa fie un discurs de unitate". Ce a spus despre suspendarea presedintelui

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, a facut declaratii imediat dupa discursul presedintelui din Parlament.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.