Firea: Ne menținem opinia. Avariile de la rețeaua termo au fost un "sabotaj industrial"

×
Codul embed a fost copiat

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, într-o conferință de presă, că în această noapte se va rezolva problema de termoficare din sectoarele 2 și 3 din București.

Gabriela Firea a anunțat că avaria care a lăsat aproximativ 300 de blocuri din Capitală fără apă și căldură a fost remediată.

Jumătate dintre locatari au în prezent căldură, iar pentru restul, problema va fi remediată în această noapte.

Primarul general a declarat că îşi menţine opinia conform căreia avaria la reţeaua primară ce alimentează sectoarele 2 şi 3 a fost „un sabotaj industrial”.

„Ne menţinem opinia că a fost un sabotaj industrial prin care au fost pedepsiţi cetăţenii, doar pentru a fi un atac politic la adresa primarului general. Am fost avertizată cu câtva timp în urmă că se va întâmpla aşa ceva. (...) A fost provocată o avarie majoră, cea mai complexă din ultimii ani”, a declarat primarul general, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Municipalităţii. 

Citește și
urne candidați
Partidele de dreapta caută candidatul care să o înfrunte pe Firea la alegerile locale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Zeci de mii de oameni din sectoarele 2 și 3 ale Capitalei au petrecut acest sfârșit de săptămâna fără apă caldă și căldură, din cauza celei mai mari avarii din istoria sistemului de termoficare.

Aproape 300 de blocuri din sectoarele 2 și 3 au fost afectate de avaria majoră. Oamenii se plâng că deși afară s-au înregistrat și minus 10 grade, caloriferele abia s-au dezmorțit iar apa caldă a fost mai mult rece.

Locatar: „Cred că e a treia zi de când nu avem căldură și apă caldă. Eu, de exemplu, că sunt mai în vârstă și îmi trebuie căldură, am mers în permanență cu radiator. Tocmai acum când trebuia să avem căldură s-a întâmplat treaba asta.”

„A fost un sabotaj industrial”, susține primarul general al Capitalei, care acuză Elcen, furnizorul de agent termic, că a încărcat în sistem apă mai fierbinte decât ar fi trebuit.

Cei vizați, spun însă că sistemul de termoficare funcționează într-o stare de avarie permanentă din cauza infrastructurii învechite.

Cu toate acestea , Gabriela Firea, a anunțat că va depune plângere penală, împotriva Elcen.

Alexandru Burghiu: „Această avarie este cea mai mare din istoria sistemului, vorbim de o avarie care a dislocat o bucată de un mp de metal. Știm cu toții, când fierul se încălzește, se dilată. Atât de puternic a fost acest șoc, încât a făcut ca această schimbare de direcție să crape. Celelalte magistrale nu au mai primit apă, practic tot ce pompă cetul în acel moment s-a dus prin acea gaură.”

De cealaltă parte, ELCEN, furnizorul de agent termic, spune că avaria a avut loc, de fapt, vineri seară, inaninte de creșterea de temperatură. Cauza ar fi fost gradul mare de uzură al rețelei.

ELCEN: „Sistemul de termoficare funcționează într-o stare de avarie permanentă. Vineri seară, la ora 22.40, la ELCEN la CET sud s-a perceput o pierdere foarte mare care a ajuns la 1.000 de tone pe oră doar la CET sud. Era clar că era o avarie mai mare undeva. Avaria de dimineață a fost pe magistrala 3, care a fost izolată și s-a reluat funcționarea. Dimineață a fost această creștere tranzitorie de temperatura și fac mențiunea că țevile sunt proiectate să funcționeze la 150 de grade. ”

Mai mult, presiunea cu care livrează agent termic este extrem de mică, spun ei, tocmai pentru a proteja sistemul.

Emilian Mateescu, fost director ELCEN: „Starea țevilor este destul de proastă, de așa natură încât orice creștere de presiune poate să ducă în regim normal de funcțiune la spargeri. Nu temperatura sparge țeava, presiunea o plesnește. Orice om își dă seama că în momentul în care este presiune într-o sticlă, recipient, oriunde, ăla plesnește, dar dacă îl încălzești nu plesnește.”

 

Anunțul Termoenergetica despre avariile din Capitală 

 

Avaria majoră produsă în weekend la sistemul de termoficare din Capitală nu a fost încă remediată. Aşa că locatarii din aproape 300 de blocuri primesc apa şi căldura cu porţia, sau deloc.

Reprezentanţii Termoenergetica spun că se lucrează de sâmbătă pentru rezolvarea acestei situaţii şi susţin că în cursul zilei de luni oamenii vor avea apă caldă şi căldură, undeva în jurul orei 14:00.

În total sunt afectate aproape 300 de blocuri din sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei, iar această avarie a dus la un nou scandal între Primăria Capitalei şi ELCEN.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că depune o plângere penală împotriva ELCEN, care, spune ea, ar fi sabotat compania municipală şi ar fi trimis sâmbătă dimineaţa agent termic cu 20 de grade mai mare decât ar fi trebuit.

ELCEN neagă acuzaţiile şi spune că astfel de fluctuaţii sunt fireşti, argumentând că infrastructura de ţevi este de vină, care este veche şi nu mai fost schimbată de zeci de ani.

Gabriela Firea anunță măsuri pentru epidemia de coronavirus

 

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat luni că Primăria Capitalei a pus la dispoziţie un spaţiu pentru persoanele care au fost în zona unde a fost depistat coronavirusul şi care trebuie să fie în carantină timp de 14 zile.

„Este adevărat, am pus la dispoziţie o locaţie pentru persoanele care trebuie să fie carantinate în această perioadă timp de 14 zile. Locaţia a fost pusă la dispoziţie de către Primăria Capitalei. Este un secret de serviciu, nu pot să vă dau adresa, aşa am stabilit spre binele acestor persoane care trebuie să stea în carantină 14 zile şi al persoanelor care vor veni în continuare în ţară şi vor avea nevoie de un spaţiu, în primul rând securizat, un spaţiu adecvat, primitor, cu îmbrăcăminte, alimente, obiecte de îngrijire personală, astfel încât să se simtă în siguranţă”, a spus Firea, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că în acest moment, în acea locaţie, sunt în carantină două persoane a căror identitate este secretă, iar clădirea respectivă are o capacitate de cazare de maximum 100 de oameni.

Firea a menţionat că în acel spaţiu ajung persoanele care s-au aflat în zona în care a fost depistat virusul şi se întorc în România.

Întrebată dacă a colaborat pe acest subiect şi cu premierul desemnat Ludovic Orban, Gabriela Firea a spus: "Nu am discutat cu el. La ce preocupări văd că are domnul premier demis, garduri, şanţuri, nu cred că este interesat de o situaţie care trebuie să fie gestionată şi la nivelul României. Toţi premierii europeni sunt preocupaţi de coronavirus, la noi premierul este interesat de garduri, de şanţuri".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Firea: RADET a avut 15 ani directori de la PNL
Firea: RADET a avut 15 ani directori de la PNL

Primarul general Gabriela Firea a afirmat în legătură cu avaria produsă sâmbătă la reţeaua de termoficare că o jumătate din cele 300 de blocuri sunt realimentate cu căldură şi se lucrează pentru reluarea livrării de agent termic şi la restul imobilelor.

Partidele de dreapta caută candidatul care să o înfrunte pe Firea la alegerile locale
Partidele de dreapta caută candidatul care să o înfrunte pe Firea la alegerile locale

În plină negociere pentru organizarea alegerilor anticipate, partidele discută și despre candidații la locale. În București Gabriela Firea este, momentan, singurul candidat sigur.

Gabriela Firea îl susține pe Marcel Ciolacu la șefia PSD. Când propune data Congresului
Gabriela Firea îl susține pe Marcel Ciolacu la șefia PSD. Când propune data Congresului

Organizaţia PSD Bucureşti îl va susţine la congres pe Marcel Ciolacu pentru funcţia de preşedinte şi a propus ca în data de 29 februarie să aibă loc congresul extraordinar în care urmează să fie aleasă o nouă conducere.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.