Filmul tragediei din Botoșani, unde Alexandra și-a pierdut viața, lăsată în voia sorții de medici. „Nu mai am aer!”
Au apărut primele reacții oficiale la șase zile după moartea tragică a Alexandrei, tânăra de 25 de ani din Botoșani, care a murit pe patul de spital în timp ce îi implora pe medici să o ajute.
„Nu am aer” - este ultimul mesaj trimis de ea. Acestea sunt și cuvintele scandate patru seri la rând de oamenii impresionați de soarta ei tristă. Miercuri, managerul spitalului a fost demis, deși Consiliul Județean a cerut și demisiile medicului curant și a medicului de gardă din noaptea respectivă.
Consiliul Județean Botoșani a cerut demisia medicilor implicați în cazul tinerei
Într-o conferință de presă organizată dimineață, Consiliul Județean Botoșani, în subordinea căruia se află spitalul Mavromatti, a cerut demisia medicilor implicați în cazul Alexandrei. Cu patru ore înainte de a muri, biata femeie, care știa că bebelușul este mort, le scrisese medicului de gardă și celui curant că nu mai rezistă de durere, că se simte exact ca la naștere, și că îi roagă să o chiureteze. „Vă rog din suflet!”, scria Alexandra medicilor. Ultimul său mesaj a fost trimis mamei - „Nu mai am aer!” - se plângea pacienta.
Controalele făcute după tragedie au arătat nereguli grave.
Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani: „Rapoartele DSP și ale spitalului arată clar că în cazul Alexandrei au existat erori, motiv pentru care cer și solicit ferm demisia medicilor implicați în acest caz, medici care au arătat totală lipsa de empatie față de o femeie aflată în suferință și carențe uriașe de profesionalism”.
Managerul spitalului, fost viceprimar al orașului Săveni și fost secretar de stat în Ministerul Turismului, și-a dat demisia la numai o lună după ce a fost numit în funcție.
Vlad Miron, fratele Alexandrei: „Mi se pare o decizie foarte corectă. Sper să nu fie doar atât, sper să fie și mai mult. A murit în chinuri. Ea nu mai avea aer, nu mai putea. Pe sora mea înapoi nu pot să o aduc, scopul meu e să se facă dreptate, în primul rând, legal, pașnic, fără violență. Și să încercăm să salvăm alte vieți, să nu se mai întâmple”.
Potrivit DSP Botoșani, Alexandra a fost internată, vineri noaptea, la ora 23:30, cu hemoragie și dureri mari din cauza unei sarcini oprite în evoluție. De la ora 23:30 la ora 00:45, pacientei i s-au efectuat investigații și i s-a administrat tratament, iar la ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă. Grav este că au urmat șapte ore în care pacienta a fost, practic, abandonată de echipa medicală.
Gabriela Ioniță, purtător de cuvânt DSP Botoșani: „În intervalul orar 00:45 - 07:35 nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07:35 s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute, fără succes, la 08:20 declarându-se decesul”.
Tragicul sfârșit al Alexandrei, soție și mamă a trei copii cu vârste între 1 și 4 ani, a impresionat sute de botoșăneni, care s-au strâns patru seri la rând în fața spitalului, cerând dreptate. Miercuri seară este organizat un marș auto pe mai multe străzi din oraș, cu oprire la blocul în care a locuit Alexandra, la cimitirul unde este îngropată, dar și la Spitalul Județean, acolo unde și-a dat ultima suflare.