Filmul complet al accidentului de pe lacul Siutghiol, facut public la doua saptamani de la tragedie. Ce apare in imagini

Ultima actualizare: 01-01-2015 09:40

Tot filmul surprins de drona care a survolat lacul Sutghiol, imediat dupa prabusirea elicopterului SMURD, este de acum public. Pe langa aceste imagini, devenite probe in dosar, au fost depuse si altele.

Anchetatorii au reconstituit, in doua variante, momentul in care pilotul parea ca striga dupa ajutor, imediat dupa impact. Vor sa vada daca sunetele puteau fi auzite de pe mal.

Imaginile au fost surprinse de drona care a survolat lacul Siutghiol la scurt timp dupa prabusirea elicopterului. Adica la 16: 40 de minute, la 29 de minute distanta de momentul impactului.

Salvatorii, pompieri si pescari, se apropie de locul in care a cazut elicopterul, inconjurat de o pata mare de combustibil. Sunt 4 ambarcatiuni, cele cu motor ale localnicilor si cea cu vasle a pompierilor.

Dovezile vor fi folosite in ancheta, insa nu lamuresc cat au mai trait pilotul si medicul dupa prabusire.

Pe de alta parte anchetatorii au facut un experiment ca sa vada daca tipetele victimelor se puteau auzi de la 300 de metri pana la mal. Inregistrarea facuta de un martor arata ca da.

Autoritatile au dus in largul lacului Siutghiol o barca si un scafandru. La 300 de metri, din ambarcatiune, omul a strigat ajutor. Pe mal, un altul, cu un telefon in mana , a inregistrat tot. S-a auzit ceva, cu intermitente, spune secretatrul de stat Raed Arafat.

"Nu era aproape de realitate pentru ca una e sa fi in apa si alta in barca", spune Arafat.

Asa ca s-a incercat si o a doua varianta. Un scafandru a intrat in apa pana la gat si a strigat iar dupa ajutor.

"Nu s-a inregistrat nimic, dar asta se va confirma cand e gata ancheta, intr-o apa sub 10, 7 grade corpul pierde temperatura de 30 de ori mai rapid fata de aer. Hipotermia se instaleaza aproape instantaneu", a explicat Arafat.

Fizicianul Vasile Dima este insa de alta parere: "Sigur ca se aude. nu e nicio problema".

Ancheta inainteaza greoi. Oricum cercetarile pentru ucidere din culpa si pedepsirea vinovatilor nu vor reusi sa-i readuca la viata pe cei 4.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO