Fetiţă de 8 ani din Mehedinți luată cu poliţiştii de lângă asistentul maternal. Reacția autorităților

Fetiţă de 8 ani din Mehedinți luată de poliţişti de lângă asistentul maternal
Facebook/Madalin Daniel

Imaginile apărute, vineri, în spațiul public cu o fetiță de 8 ani din Mehedinți care a fost luată de polițiști din casa asistentului maternal care a crescut-o, în ciuda protestelor acesteia, a declanșat un val de comentarii pe rețelele de socializare.

UPDATE - Premierul Viorica Dăncilă a reacționat, vineri, la incidentul petrecut la Baia de Aramă, unde o fetiță de 8 ani a fost luată din casa în care a crescut pentru a fi dată părinților adoptivi.

 

Dăncilă a declarat, vineri, la Neptun, că a discutat cu miniştrii Muncii şi Afacerilor Interne despre modul în care s-a intervenit în cazul preluării fetiţei de 8 ani din Mehedinţi şi că aceştia i-au spus că până luni va avea toate datele, informează News.ro.

Citește și
ambulanta
Un tânăr care lucra la montarea separatoarelor de sens pe DN 1 a murit electrocutat

Dăncilă a făcut apel ca acest caz să nu devină un subiect politic: „Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni, iar eu înţeleg foarte bine acest lucru pentru că eu însămi am trecut prin acest lucru şi cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să avem argumente politice sau să acţionăm politic. Eu cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente”.

Ea a precizat că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi cu ministrul Muncii pentru a vedea ce s-a întâmplat.

„Ei mi-au spus că luni voi avea toate detaliile pe masă. Am spus să trateze cu foarte mare seriozitate acest lucru. (...) Eu vorbesc acum nu ca prim-ministrul României, nu ca liderul unui partid, vorbesc ca mamă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim că suntem părinţi marea majoritate şi să ne gândim că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu copilul nostru. Ce am fi simţit atunci? Am cerut să se acorde consiliere psihologică copilului şi să avem grijă până atunci de fetiţă”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Întrebată despre modul cum a acţionat procurorul la preluarea fetiţei, premierul a răspuns: „Tocmai de aceea eu cred că Inspecţia Judiciară... Noi nu putem interveni în justiţie. Ştiţi foarte bine că dacă aş face o afirmaţie legată de justiţie imediat am deconta-o. Tot ceea ce se va putea face la nivel guvernamental se va face”.

Viorica Dăncilă a spus că nu poate vorbi despre ce măsuri vor fi luate, până nu se stabileşte cine a greşit.

UPDATE - Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţă verificări în cazul fetei din Mehedinţi.

Budăi spune că adopţia fetei de opt ani din Baia de Aramă luată, vineri, de poliţişti din locuinţa asistentului maternal a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi anunţă că se vor face verificări în acest caz. "Imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. (...) Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide", mai spune ministrul.

"Ştiu că această adopţie a acestui copil a fost deschisă în anul 2013, în cadrul adopţiei deschise au fost anunţate 120 de familii care aveau atestat de adoptare, una singură a venit la o singură vizită, nu s-au mai continuat vizitele. Ştiu că asistentul maternal a pus un document scris că nu vrea să adopte copilul şi de atunci au urmat procedurile legale, iar adopţia a fost declarată în justiţie...", a declarat Marius Budăi.

Referitor la acţiunea de luare a fetiţei de la asistentul maternal, Budăi a spus: "Restul, asupra intervenţiei de azi, clar că imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. Dar probabil cei în cauză care au fost acolo, instituţiile statului trebuie să spună ce s-a întâmplat".

"Cu siguranţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului va face o verificare să vedem dacă au fost informaţi cei de la Protecţia Copilului, dacă erau acolo în momentul preluării, să avem toate elementele. Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide. (...) este viaţa unui copil, este îngrijorător, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat", a afirmat el.

UPDATE - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi a informat, într-un comunicat, că nu a fost informată cu privire la operaţiunea de preluare a minorei desfăşurată vineri la familia din Baia de Aramă şi nici nu a fost solicitată prezenţa vreunui reprezentant al instituţiei în cadrul acestei operaţiuni.

"Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi nu a fost informată cu privire la preluarea minorei din data de 21.06.2019, nefiind solicitată prezenţa unui reprezentant al instituţiei în cadrul acestei operaţiuni. Arătăm că, prin Decizia Curţii de Apel Craiova din data de 23.04.219 s-a încuviinţat adopţia la familia adoptatoare, aceştia devenind părinţii minorei şi singurii îndreptăţiţi să exercite drepturile şi obligaţiile părinteşti", se afirmă în comunicat, potrivit Agerpres.

Totodată, DGASPC Mehedinţi mai subliniază că "a acordat o atenţie deosebită acestui caz". "Dorim să subliniem că D.G.A.S.P.C. Mehedinţi a acordat o atenţie deosebită acestui caz, acţionând în mod diligent, raportat la circumstanţele cauzei şi a întreprins toate măsurile legale ce se impuneau, în vederea preluării minorei, luând în considerare atât interesele, cât şi drepturile şi libertăţile tuturor părţilor implicate, în special interesul superior al copilului", se arată în comunicat.

 UPDATE - Asociația “VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie” reacționează în cazul fetiței de 8 ani din Mehedinți, luată vineri din casa în care a crescut, menționând că asistentul maternal ar fi refuzat să o adopte.

Potrivit unui mesaj postat pe pagina “VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie”, procedura de adopție în cazul Sorinei a fost finalizată după trei ani, perioadă în care asistenta maternală ar fi fost întrebată de două ori dacă dorește să o adopte pe copilă și ar fi refuzat.

UPDATE - Poliția Română a reacționat la cazul fetiței de 8 ani din Baia de Aramă, județul Mehedinți, care a fost luată cu forța de polițiști de lângă asistentul maternal care a crescut-o.

Poliția Română a precizat, într-un comunicat, că poliţiştii din Mehedinţi au fost delegaţi, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

Sorina, o fetiță de 8 ani din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost luată de polițiști din casa asistentului maternal care a crescut-o, după ce ar fi fost adoptată de o familie din Craiova, stabilită în Statele Unite.

Fetiţa a fost filmată în momentul în care refuză să plece de lângă femeia căreia îi spune mamă și care a îngrijit-o de la vârsta de 9 luni, potrivit News.ro.

Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook, declanșând un val de reacții negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

 

Potrivit pandurul.ro, familia de asistenți maternali a luat în plasament, în urmă cu 7 ani, două fetițe, una dintre ele fiind adoptată, dar nu și Sorina. Sursa citată notează că asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, astfel încât autoritățile au considerat că fetița stă ilegal acolo.

Fetiţa ar fi fost înfiată de o familie din America, cu cetăţenie română, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova.

 

Explicațiile IPJ Mehedinți

 

Reprezentanții IPJ au declarat, pentru Ziarul de Mehedinți, că în acest caz a fost urmată procedura.

"Aceasta este procedura. Acolo are loc o percheziție domiciliară, sub coordonarea unui procuror de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Mascații sunt prezenți pentru că este foarte multă lume acolo, nu să intervină în forță", au declarat responsabili ai IPJ Mehedinți.

 

Vlad Alexandrescu cere anchetă

 

Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Avocatului Copilului să facă anchetă în cazul adopţiei fetiţei de 8 ani din localitatea Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, luată de poliţişti de la asistentul maternal care a crescut-o de la un an. Fetiţa de 8 ani a fost abandonată de familia biologică, iar asistentul maternal a vrut să o adopte, fiindu-i respinsă cererea. În schimb, a fost încuviinţată o adopţie internaţională.

”Am fost sesizat cu privire la cazul fetiţei de 8 ani din Baia de Aramă, care a fost luată de autorităţi pentru a fi trimisă în SUA. Fetiţa a fost abandonată de familia biologică şi crescută de o familie de asistenţi maternali, timp 7 ani. Aceştia şi şi-au exprimat dorinţa de a o adopta, însă DGASPC a încuviinţat adopţia către un cuplu de români din Statele Unite în locul asistenţilor maternali care o crescuseră. Comunitatea locuitorilor s-a mobilizat în favoarea rămânerii copilului în familia de asistenţi maternali care îl are în îngrijire. Vedeţi aici un video în care se poate vedea cum autorităţile încearcă s-o ia pe fetiţă, împotriva voinţei ei, de lângă oamenii care au crescut-o pentru a o încredinţa familiei de adopţie”, a scris, vineri, pe Facebook, senatorul Vlad alexandrescu.

Acesta solicită Autorităţii Naţionale de Protecţie a Copilului şi Avocatului Copilului să declanşeze de urgenţă o anchetă în acest caz.

”Cred că sunt mai multe circumstanţe care fac necesară această anchetă, dusă de autorităţi din exteriorul judeţului. ANPDCA şi Avocatul Copilului au dreptul să intervină pe căi oficiale în acest caz şi le cer să ia toate măsurile necesare pentru protejarea interesului superior al copilului”, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
17.300 de portofele au fost „pierdute” în 40 de ţări. Câte au fost returnate, pe ce loc se află România
17.300 de portofele au fost „pierdute” în 40 de ţări. Câte au fost returnate, pe ce loc se află România

O echipă internaţională de specialişti în ştiinţe comportamentale a ''pierdut'' 17.303 portofele cu diferite sume de bani, în spaţii publice din 40 de ţări, pentru a evalua onestitatea a mii de locuitori din 355 de oraşe, relatează vineri AFP.

Un tânăr care lucra la montarea separatoarelor de sens pe DN 1 a murit electrocutat
Un tânăr care lucra la montarea separatoarelor de sens pe DN 1 a murit electrocutat

Un tânăr de 25 de ani care lucra la montarea separatoarelor de sens pe DN 1, între Ghimbav şi Codlea, judeţul Braşov, a murit, vineri, fiind electrocutat. Un cablu de curent a atins braţul unei macarale, accidentul de muncă fiind cercetat de autorităţi.

Accident în Dâmbovița, după ce un șofer a încercat o depășire periculoasă
Accident în Dâmbovița, după ce un șofer a încercat o depășire periculoasă

Trei maşini au fost grav avariate după ce un şofer de 21 ani din Dâmbovița s-a aventurat într-o depășire periculoasă.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.