Festivalul slăninei autohtone, în acest weekend la Cluj-Napoca. Pe piață predomină cea de import
Untoasă, să se topească în gură, cu aromă de fum și șorici moale, slănina este regină în sezonul rece.
Din păcate, pesta porcină a stricat socotelile în multe ferme, așa că am ajuns să cumpărăm slănina de la alţii, de peste 30 de milioane de euro, aproape dublu ca în 2021.
Dacă v-am făcut poftă, aflaţi că în acest sfârşit de săptămână, în Cluj-Napoca este Festivalul Slăninii.
Vânzător: „Asta este o slănină nemaipomenită, vedeți, cu straturi de carne, putem să zicem - medalie de aur. Cine nu cumpără, vede la televizor și o să viseze produsul".
Cumpărător: „Iubesc slănina, care mai bună ca orice cârnat, orice salam."
Slănina afumată cu un strat de carne costa şi 75 de lei kilogramul.
Kovaks Mihai, producător local: „Fumegată cu rumeguș de fag, două nopți cel puțin trebuie afumată și atunci simți când tai slănina, când bagi în gură se topește, este fragedă să simți un gust foarte bun de fum de fag."
Bărbat: „Cu un pic de ceapă, tipic tradiţional ardelenesc, brânză, caş, şi bineințeles, ca şi un pahar de pălinca."
În carmangerii găsiţi diferite tipuri de slănină pe tot parcursul iernii. Mulţi apreciază, de pildă, slănina fiartă în zeama de varză, cu foi de dafin şi usturoi.
Adrian Elecfi, reprezentant carmangerie: „Cea mai mare cerere e când apar roşiile prima dată, marii producători nu au alternativă numai de import să își facă stocurile."
Drept dovadă, importurile de slănină au crescut la 35 milioane euro în 2023, iar anul trecut, doar în primele trei trimestre au depășit 26 milioane de euro, potrivit Institutului de Statistică. Aducem slănină din Germania, Polonia ori Ungaria, iar o cantitate însemnată ajunge în cârnații și în mezelurile făcute la noi.
Ștefan Pădure, președintele Asociației pentru promovarea Alimentului Românesc: „Slănina este unul dintre elementele care intră în multe preparate din carne: de la produsele crud uscate până la orice pastă pe care o facem, și de aceea slănina are o creștere mare."
Specialiștii spun că deficitul de slănină autohtonă, în special în industria de procesare, este rezultatul pestei porcine care a afectat mai mulți fermieri mari.