Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine
Carnea de porc românească va fi foarte puțină în magazine în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine. Fermierii pot acoperi doar 20% din cerere, pentru că au fost nevoiți să eutanasieze mii de porci.
Numeroase gospodine vor folosi carne din import pentru sarmale, tobă și alte bunătăți tradiționale de Crăciun.
Doar în judeţul Timiş au fost anul acesta 22 de focare cu pestă porcină africană. Ultimul, depistat în localitata Opatița. 24 de porci au fost eutanasiaţi.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Flavius Nicoară, director la DSVA Timiș: „Din cauza evoluţiei de pestă porcină africană în gospodării, numărul de porci care ies la abatorizare din exploataţii comerciale a scăzut foarte mult. De exemplu, la nivelul judeţului Timiş, din cauza celor două focare care au avut evoluţie, la Gataia şi Niţchidorf, un număr de 200-250 de purcei nu au mai ajuns la greutatea de sacrificare şi bineînţeles nu vor mai fi în garantarele magazinelor din Roamania”.
Din cauza pestei porcine, pe masa de Crăciun vom avea, în proporţie de 80%, carne de porc din import. Atâta timp cât vine din ţările membre ale Uniunii Europene, nu există motive de ingrjorare în privinţa calităţii, spun specialiştii. Totuşi, trebuie să fim atenţi la anumite detalii.
Ion Ladosi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: „Chestiunea la care putem să ne ridicăm semne de întrebare este prospeţimea acesteia. Se practică şi această manevră de a decongela carnea şi a o vinde pe post de carne proaspătă. De obicei, în masa musculară a cărnii de porc apar nişte găurele mici care ne arată că acolo a fost gheaţa la un moment dat. Acesta ar fi cel mai bun indiciu al unei carni de porc care a fost congelată şi decongelată”.
În perioada sărbătorilor ar trebui să ne aşteptăm la o scumpire a cărnii de porc. Producătorii cer între 12 şi 15 lei pe kilogram, în viu, iar pentru carnea vândută în magazine au anunţat deja creşteri şi cu 25%.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fermieri, pesta porcina, sarbatori, carne de porc,
Dată publicare:
04-12-2021 17:36