Fermierii din Arad sunt obligati sa incalce legea. De ce primesc amenzi usturatoare de la CNADNR
Tractoristii din Nadlac si Pecica, judetul Arad, sunt obligati sa incalce codul rutier. Oamenii au ajuns sa plateasca amenzi de cate 1.200 de lei pentru ca intra cu utilajele agricole pe DN7.
Fermierii nu au insa nicio alta cale de acces spre parcelele pe care le lucreaza. Deci - efectiv situatia ii obliga sa circule cu tractoarele pe drumul national, unde accesul lor este strict interzis. Cu totii au fost amendati dupa ce au fost surprinsi de camerele video instalate de CNADNR.
De cand a intrat in vigoare noul Cod Rutier, mai multi fermieri din judetul Arad sunt obligati sa incalce legea. Vor sau nu vor, in lipsa unui drum de acces, sunt nevoiti sa treaca cu utilajele agricole pe unul dintre cele mai circulate drumuri nationale care face legatura cu Vama Nadlac. Astfel, printre camioane si autobuze, si-au facut aparitia tractoare, combine si semanatori.
"Asta e o porcarie. Ca sa ajungem la proprietatea noastra trebuie sa incalcam legea si in plus, eu am si teren in zona autostrazii si din cauza ca nu sunt drumuri de acces, nu am acces acolo. Am cultivat grau si acum nu mai pot sa-l fertilizez", a spus un agricultor.
Fermierii au fost amendati de CNADR dupa ce camerele video i-au surprins cu utilajele agricole pe DN7. Nota de plata e usturatoare - 1.200 de lei de caciula. Un fermier a fost surprins de camere in luna iunie, iar amenda a primit-o la inceputul acestei luni. Intre timp, omul a trecut de zeci de ori pe DN7 si se asteapta ca in viitor sa primeasca amenzi pe banda rulanta.
"Momentan am luat o amenda de 1.200 de lei, dar am trecut de mai multe ori pe acolo si ma astept sa primesc si altele. Nu am alta posiblitate, nu exista niciun drum agricol paralel cu DN7 pe unde sa circulam", a spus barbatul.
Primariile din Pecica, Sheitin si Nadlac nu par sa aiba vreo solutie.
"Se bate cap in cap cu planurile urbanistice cadastrale. Nadlacul este un oras cu traditie agricola, oamenii au pamanturile pana in DN7 si ca sa putem face drumuri agricole, ar trebui sa luam din proprietatile lor. Acum, agricultorii nu au alta solutie decat ori sa treaca pe proprietatile oamenilor, peste culturi, ori sa incalce legea si sa tranziteze DN7", a spus viceprimarul din Nadlac.
Constructorii autostrazii Arad - Nadlac le dau asigurari fermierilor ca vor amenaja drumuri de legatura catre terenurile agricole. Dar asta se va intampla peste cel putin cateva luni.