Fermierii care au mizat pe cultura de porumb primesc o nouă lovitură după secetă
Două țări europene au refuzat să primească porumbul românesc pentru că au descoperit că era contaminat cu o ciupercă numită aflatoxină - care se formează pe știuleți din cauza secetei ori direct pe boabe dacă nu sunt depozitate corespunzător.
Pentru că porumbul contaminat cu această toxină este periculos pentru consumul uman și animal, autoritățile române au pornit verificări.
Spania și Anglia sunt cele două țări care au refuzat porumbul românesc. Trei vapoare, cu aproximativ 60 de mii de tone de porumb, care plecaseră spre aceste destinații au fost trimise înapoi în țară după ce analizele făcute în porturile de descărcare au confirmat că marfa este contaminată cu aflatoxină.
Majoritatea fermierilor români nu au aparate care să identifice toxina periculoasă pentru că acestea ar fi extrem de scumpe și află că porumbul lor este contaminat doar când îl vând unui siloz mare ori îl trimit la export.
În portul Constanța, pe unde a ieșit din România porumbul cu toxina periculoasă, au loc acum verificări.
O echipa formata din inspectori ai Autoritatii Sanitar Veterinare si ai Ministerului Agriculturii vor veni in portul Constanta pentru a face un audit. Specialiștii vor să verifice toate navele care intră și ies din port încarcate cu porumb.
Se verifică și ce anume a dus la contaminarea porumbului românesc și cât din producția de anul acesta a fost atinsă de aflatoxină. Seceta este una dintre cauze.
Aflatoxina ar fi putut să contamineze porumbul și în depozite.
Din cauza secetei, am avut anul acesta o recoltă slabă de porumb - de doar 6,7 milioane de tone - și la export putem trimite cel mult 1,2 milioane de tone. Anul trecut, Romnia a fost fost cel mai mare exportator din Uniunea Europeană.