Fermierii au primit, gratis, porcii bazna și mangalița. Prețul cărnii lor a explodat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 22 Iunie 2018 17:38
Categorie: Stiri actuale

Fermierii din Mureş se bucură acum de purceii primiţi gratuit din partea Guvernului, ca să încurajeze în gospodării creşterea raselor autohtone, bazna şi mangalița.

Însă la câteva calcule, oamenii şi-au dat seama că ar câştiga mai mult dacă ar vinde animalele în pieţe. Un grăsun ajunge la târg şi la preţul de 400 de lei, spre deosebire de firmele de procesare, care plătesc doar 250 de lei pentru un exemplar. Însă prin contract, fermierii sunt obligaţi să vândă 50% din producţie procesatorilor.

Unii fermieri din Mureş sunt bucuroşi că au primit gratuit porcii de rasă, pe care i-au văzut până acum doar în poze. Îi vor creşte în gopsodariile lor până când vor ajunge la 130 de kilograme.

Simion Chișu, fermier: ”Am auzit că are puţin colesterol, ar accepta condiţiile mai nevaforabile. Întodeauna dacă le pui toate la calcul se pare că nu prea merită, dar eu zic că merită, că asta e meseria noastră.

Programul le impune crescătorilor să ofere procesatorilor de carne jumătate din porcii ajunşi la maturitate.

Simion Chișu: ”Noi trebuie să le asigurăm condiţii bune să crească cât mai repede la 130 de kile, să îi livrăm cât mai repede. Pentru mine nu e rentabil să-i ţin 8 ani, vreau în 8 luni -  zece să ajungă la 130 kile.

Supriza însă a venit zilele acestea, când preţul cărnii de mangaliţa şi bazna a explodat şi este limpede că interesul pentru aceste rase a crescut.

Un fermier creşte de trei ani porci din soiuri autohtone şi, pentru că nu avea piaţa de desfacere, s-a înscris în progam. De curând a aflat că la piaţa ar fi mai rentabil să îşi vândă marfa şi speră ca treptat să crească şi preţul oferit de procesatori.

Kantor Karoly, crescător: ”Nu se poate spune preţul de purcel, e cam mică faţă de piaţa liberă. Dar sperăm să se schimbe.

Daniel David, procesator: ”Preţul nu e aşa de mare, un ulei de măsline ajunge la 30 - 40 de lei. Un kilogram de untură de mangaliţa ajunge la 10 lei, ca şi unsoarea de somon, nu degeaba i se zice unsoare de somon pe patru picioare.

Rasele bazna şi mangaliţa nu sunt sensibile la boli, iar animalele pot fi crescute foarte bine în aer liber.

Numai în judeţul Mureş, până la sfârşitul anului, 200 de purceluşi vor ajunge la fermieri.

În total, Ministerul Agriculturii alocă în acest an 5 milioane de lei pentru a ajuta fermierii să reintroducă în gospodarii rasele româneşti.

Metoda prin care agricultorii români și-au triplat producția în doi ani
Plantele înmulțite în laborator, accesibile acum și în România
Porcii mistreți le dau bătăi de cap fermierilor din Bacău. Localnicii fac nopți albe lângă culturi
VIDEO PROTVPLUS.RO