Fenomenul „bullying”, tot mai prezent în școlile din România. Părinții sunt disperați


Ultimul update: Luni 04 Noiembrie 2019 16:42
Data publicarii: Duminica 03 Noiembrie 2019 17:10
Categorie: Stiri actuale

Fenomenul agresiv al bullying-ului din școli alertează tot mai mulți părinți, care caută disperați ajutor la specialiști. Pentru că nu știu cum să își ajute copiii agresați de colegii lor, peste o mie de părinți au sunat la Telefonul Copilului.

Jumătate dintre ei au ajuns în acel punct pentru că nu au primit sprijin nici din partea unităților de învățământ, unde copiii sunt umiliți și hărțuiți zilnic.

În replică, Inspectoratul Școlar spune că cei mai mulți dintre profesori și învățători nu sunt pregătiți să gestioneze cazurile de bullying.

David, 6 ani: "Sunt triști, nu mai au prieteni și poate nu mai vor să meargă la școală”.

Aşa îi văd copiii pe colegii lor care sunt agresaţi fizic sau verbal de alţii, la fel de mici ca ei. Iar părinţii nu ştiu cum să procedeze ca să-i apere, aşa că peste 1000 dintre ei au sunat, în ultimii patru ani, la Telefonul Copilului.

Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului: „Peste jumătate dintre părinți sesizaseră deja managementul unității de învățământ și sau Inspectoratul Școlar la momentul la care au contactat Asociația, dar au declarat că nu s-a rezolvat problema."

Nu doar părinţii, ci şi învăţătorii şi profesorii spun că nu ştiu cum să procedeze.

Cristina Hornoiu, cadru didactic: „Nu există nicun fel de pregătire în acest sens, nici la facultate, nici apoi, când ajungi cadru didactic. Nu avem niciun sprijin şi lucrurile degenerează."

Inspectoratul şcolar a apelat la ajutorul poliţiei şi al protecţiei copilui pentru că situaţia a scăpat de sub control.

Marina Manea, Inspectorat Şcolar: „Privind resursa umană din invatamânt, este imposibil în acest moment să fie gestionate toate cazurile de bullying, astfel încât să fie mulţumite toate părţile."

Când vine vorba de soluţii, jumătate dintre părinţii care au sunat la telefonul copilului au spus că şi-ar dori măsuri concrete din parte şcolilor. Alţii au mers mai departe şi au sus că vor ca elevii abuzatori să fie exmatriculaţi. Restul de o treime au decis să îşi facă dreptate singuri şi şi-au mutat copiii de la acea şcoală.

Avem acum o lege care, dacă va fi promulgată de preşedinte, va obliga profesorii să urmeze cursuri ca să înveţe cum să gestioneze astfel de cazuri şi să nu le mai ascundă de directori.

Monica Popescu, reprezentant Asociaţia Părinţilor Isteţi: „Pasul următor, cadrul didactic merge împreună cu părinţii şi copilul la direcţiune şi aici se ajunge de cele mai multe ori la consilier. AIci apare problema consilierilor pentru că sunt foarte puţini."

Şi astfel, autorităţile se învârt în cerc. În loc să rezolve această problemă gravă, se ascund după legi imperfecte şi lipsă de personal. În acest timp, copiii cresc şi suferinţele provocate de colegi îi pot afecta pe viaţă.

Copile violate ani la rând de un pensionar din vecini. Totul s-a întâmplat cu acordul mamei
Dosar de abuz în serviciu la DNA, după dezvăluirile fostului director al Tarom
Fată de 11 ani, ademenită și violată într-un parc din Cugir de un tânăr de 28 de ani
FULLSCREEN
Fenomenul „bullying”, tot mai prezent în școlile din România. Părinții sunt disperați
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO