Fenomenul „bullying”, tot mai prezent în școlile din România. Părinții sunt disperați
Fenomenul agresiv al bullying-ului din școli alertează tot mai mulți părinți, care caută disperați ajutor la specialiști. Pentru că nu știu cum să își ajute copiii agresați de colegii lor, peste o mie de părinți au sunat la Telefonul Copilului.
Jumătate dintre ei au ajuns în acel punct pentru că nu au primit sprijin nici din partea unităților de învățământ, unde copiii sunt umiliți și hărțuiți zilnic.
În replică, Inspectoratul Școlar spune că cei mai mulți dintre profesori și învățători nu sunt pregătiți să gestioneze cazurile de bullying.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
David, 6 ani: "Sunt triști, nu mai au prieteni și poate nu mai vor să meargă la școală”.
Aşa îi văd copiii pe colegii lor care sunt agresaţi fizic sau verbal de alţii, la fel de mici ca ei. Iar părinţii nu ştiu cum să procedeze ca să-i apere, aşa că peste 1000 dintre ei au sunat, în ultimii patru ani, la Telefonul Copilului.
Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului: „Peste jumătate dintre părinți sesizaseră deja managementul unității de învățământ și sau Inspectoratul Școlar la momentul la care au contactat Asociația, dar au declarat că nu s-a rezolvat problema."
Nu doar părinţii, ci şi învăţătorii şi profesorii spun că nu ştiu cum să procedeze.
Cristina Hornoiu, cadru didactic: „Nu există nicun fel de pregătire în acest sens, nici la facultate, nici apoi, când ajungi cadru didactic. Nu avem niciun sprijin şi lucrurile degenerează."
Inspectoratul şcolar a apelat la ajutorul poliţiei şi al protecţiei copilui pentru că situaţia a scăpat de sub control.
Marina Manea, Inspectorat Şcolar: „Privind resursa umană din invatamânt, este imposibil în acest moment să fie gestionate toate cazurile de bullying, astfel încât să fie mulţumite toate părţile."
Când vine vorba de soluţii, jumătate dintre părinţii care au sunat la telefonul copilului au spus că şi-ar dori măsuri concrete din parte şcolilor. Alţii au mers mai departe şi au sus că vor ca elevii abuzatori să fie exmatriculaţi. Restul de o treime au decis să îşi facă dreptate singuri şi şi-au mutat copiii de la acea şcoală.
Avem acum o lege care, dacă va fi promulgată de preşedinte, va obliga profesorii să urmeze cursuri ca să înveţe cum să gestioneze astfel de cazuri şi să nu le mai ascundă de directori.
Monica Popescu, reprezentant Asociaţia Părinţilor Isteţi: „Pasul următor, cadrul didactic merge împreună cu părinţii şi copilul la direcţiune şi aici se ajunge de cele mai multe ori la consilier. AIci apare problema consilierilor pentru că sunt foarte puţini."
Şi astfel, autorităţile se învârt în cerc. În loc să rezolve această problemă gravă, se ascund după legi imperfecte şi lipsă de personal. În acest timp, copiii cresc şi suferinţele provocate de colegi îi pot afecta pe viaţă.