Fenomen neobișnuit în Azuga. Martor: "S-a auzit o bubuitură"
Autoritățile din Prahova sunt în alertă după ce la Azuga pământul a luat-o la vale.
Arbori și tone de pământ au pornit într-un vuiet asurzitor de-a valma către baza muntelui, iar peste o sută de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele în toiul nopții - pentru că zona nu este sigură, după cum spun oficialii.
De parcă nu ar fi fost de ajuns, pârâul din apropiere a ieșit din matcă și a provocat inundații pentru că albia a fost blocată de resturi.
Martor: "Vai, nu cred aşa ceva!"
Când au văzut că pământul a luat-o la vale şi ameninţa să îi înghită, oamenii care au case la poalele muntelui au încercat să fugă din calea dezastrului. Toţi îşi amintesc acum cu groază coşmarul pe care l-au trăit.
Localnic: "A început să cadă un copac, a început al doilea şi dintr-o dată a început să o ia toţi la vale şi dintr-o dată a plecat toată partea de pădure avalanşa. Când am văzut că a luat-o la vale şi a venit copacul şi a intrat direct în casă, na, am plecat toţi."
Localnica: "S-a auzit o bubuitură ca si cum ar fi la un cutremur cu vuiet, aşa."
Zece mii de metri pătraţi de pădure ar fi fost afectaţi de alunecarea de teren.
Ciprian Barbu, primar Azuga: "În continuare muntele se mişca, vin stânci, vin copaci la vale, pământ în continuare, deci nu putem acţiona în niciun fel momentan, e un risc prea mare să intervenim acum. Pur şi simplu nu exista o explicaţie, noi ca primărie nu avem acolo o harta de risc pentru aceasta alunecare. Din vârful muntelui s-a rupt acea falie care a împins absolut tot până jos în apropierea caselor şi a blocat chiar cursul râului."
Cristian Ionescu, prefectul judeţului Prahova: "O să fie practic un sistem domino, o să cadă casa peste casa. Persoanele au fost evacuate în jur de 130. Pot să vă spun că acest versant are o pantă de peste 35 de grade foarte mare pădurea am înţeles că aparţine domeniului Casei Regale şi copaci de peste 120 de ani.
Reporter: "Au fos tăieri de păduri în zonă?
Cristian Ionescu, prefectul judeţului Prahova: "Nu, nu, exclus, nu au fost exploataţii de cel puţin 10 ani de zile va spun cu siguranţă."
Localnic: "În zona în care a fost alunecarea nu se fac exploatări, dar zilnic şi nu numai din Azuga, de peste tot din zonă, pleacă câte 3-4 TIR-uri de lemne din zona majoritatea verzi şi tineri. Asta e realitatea."
Reporter: Mai fură şi localnicii?
Localnic: Nu, localnicii, ce iau localnicii ca să facă un foculeţ. Nu zicem că nu luăm şi noi, dar noi nu luăm cu TIR-urile câte o crăcuţa, doamna… pe aia cu TIR-urile nu îi opreşte, ne opreşte pe noi. Să aducem să facem focul la copii acasă, doamnă."
Pentru că pericolul este în continuare uriaş şi casele pot fi acoperite în orice moment de pământ şi copaci, autorităţile au decis ca oamenii din zona să fie evacuaţi. Femeile şi copiii şi-au petrecut noaptea la o pensiune din localitate, iar bărbaţii au dormit în sala de sport a oraşului. Astăzi, la Azuga vor ajunge mai multe utilaje, dar şi alpinişti care vor evalua situaţia. Abia apoi, în funcţie de rezultate, pompierii ar putea să deblocheze albia pârâului ieşit din matcă.