Fenomen meteorologic spectaculos in Bucuresti. Ce sunt norii "mammatus". GALERIE FOTO si VIDEO
Codul portocaliu de furtuna emis, miercuri seara, de ANM pentru judetul Ilfov a venit la pachet cu un fenomen meteologic spectaculos in Bucuresti.
Profilurile de Facebook ale locuitorilor Capitalei s-au umplut de fotografii care mai de care mai dramatice. Toate surprindeau acelasi detaliu: formatiuni noroase ciudate, rar intalnite in zonele de clima temperata.
Prezentatorul Pro TV Andi Moisescu a surprins si el fenomenul intr-o fotografie care a stans pana acum aproape 9.000 de like-uri pe Facebook.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
O simpla cautare pe internet si misterul se rezolva repede: fenomenul poarta numele de nori mammatus si nu este unul periculos. "Mammatus, cunoscut si ca mammatocumulus (cu sensul de "nor mamar" sau "nor-san"), este un termen meteorologic aplicat unui model celular de pungi suspendate dedesubtul bazei unui nor. Numele mammatus este derivat din latinescul mamma (care inseamna "uger" sau "piept"). Apare in zonele cu clima tropicala, dar si in cele cu clima temperata, indicand ploi abundente cu picaturi mari", potrivit Wikipedia.
"Pentru ca un mammatus sa se formeze aerul care coboara intr-un nor trebuie sa fie mai rece decat aerul care il inconjoara. In plus, trebuie sa aiba un continut mare de apa sau gheata. Norii mammatus nu sunt un indicator clar al faptului ca o tornada este pe cale sa se formeze, desi cultura populara ii asociaza cu acest fenomen. De asemenea, nu sunt un indicator al fenomenelor meteorologice severe, chiar daca sunt insotiti deseori de furtuni cu descarcari electrice. In esenta, sunt nori rasturnati", scrie si accuweather.com.
Intr-adevar fenomenul a fost insotit in Bucuresti de descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, cu rafale care au depasit 70 – 80 de kilometri pe ora si averse de ploi de 20 – 25 de litri pe metru patrat.
Vestea buna este ca joi dimineata am iesit de sub avertizarea de cod portocaliu emisa miercuri de ANM pentru toata tara. Asta inseamna ca instabilitatea atmosferica se va diminua, iar fenomenele meteorologice incep sa scada in intensitate. Vor mai fi cateva averse insotite de fulgere si, cu totul izolat, se mai pot strange 20 de litri pe metru patrat. Vantul va prinde in schimb putere in majoritatea regiunilor, iar temperaturile maxime vor fi de la 18 la 30 de grade Celsius. De vineri vremea se incalzeste.