Marea Neagră a devenit roșie. Fenomen extrem de rar pe litoralul românesc
Marea Neagră a devenit roșie, la Olimp, fenomen rar întâlnit în zona noastră. Cercetătorii au luat probe, dar până vor avea suficiente date pentru o concluzie, spun că o argilă bogată în fier ar putea fi cauza. O altă ipoteză ar fi apariția unor alge de c
O porțiunea de câțiva metri, la mal, în zona stațiunii Olimp, s-a colorat în roșu. Valurile ruginii au atras atenția persoanelor care se plimbau pe plajă.
Turist: "Am făcut și poze.
Reporter: „Ați mai văzut marea roșie până acum?” - „Nu”.
Reporter: „Era pe o suprafață mare?”
Turist: „Da, tot colțul ăsta aici.”
Fenomenul a fost vizibil și săptămâna trecută, când a cuprins tot golful.
Ca să afle ce a colorat marea, cercetătorii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au luat probe din apă. Prima ipoteză este o argilă roșiatică.
Gheorghe Petcu, cercetător Institutul de Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”: "Aparent sunt niște bucăți mari de argilă în apă care s-au descompus ușor ușor. Observ că s-a umblat cu ceva utilaj pe aici și probabil a fost rașchetat solul.”
În zonă nu s-au făcut excavații pentru lărgirea plajei, dar sunt lucrări de construcții, care ar fi putut aduce la suprafață argila.
O altă variantă ar fi apariția unor alge roșii. În cantități mari, acestea ar putea schimba culoarea apei. La noi nu apar foarte des și se formează când apele sunt calde și bogate în nutrienți. Deși toxice pentru vietățile marine, nu afectează și oamenii.
Adrian Bîlbă, biolog: "Sunt alge de culoare roșie care pot fi toxice, însă nu există acum condiții biotice pentru explozii populaționale algale pentru că nu avem temperatură. Nici soare nu e suficient.”
Un fenomen asemănător s-a mai produs în Marea Neagră acum câțiva ani, în Crimeea.