Femeile refugiate din Ucraina se străduiesc să învețe limba română pentru a-și putea găsi un loc de muncă

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că nu știu ce le rezervă viitorul, unii refugiați ucraineni s-au apucat să învețe românește. Dacă nu se pot întoarce acasă prea curând, măcar să-și facă un rost la noi în țară.

20 de suflete - femei și copii goniți de război din casele lor - au ajuns la Bacău. O asociaţie de binefacere le oferă hrană şi cursuri de limba română.

O asociaţie din Bacău care are în grijă 200 de copii din medii defavorizate le-a întins o mână de ajutor şi refugiatilor din Ucraina. Mamele au ochii roșii de plâns și sunt îngrijorate pentru cei lăsaţi în urmă. Cei mici mai zâmbesc din când în când, prinși în joc, alături de ceilalți copii.

Îi ajută cum pot să depaşească acest moment greu din viaţa lor. Mulţi se gândesc să rămână în România, mulţi vor să plece spre Germania, Spania la rude. Valul care va veni şi sunt mai săraci vor vrea să rămână în România”, a declarat fondatorul Centrului Familial Maria Bronx.

Mamele sunt mereu cu gândul la cei lăsați în urmă.

Citește și
Refugiati
Preşedintele Polonie pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni reşedinţele sale oficiale
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

La ora actuală nu pot vorbi despre viitor. Mă gândesc doar la ziua de mâine ce o să fac. Am rămas singură, fără soţ, doar am venit cu copii şi câteva haine”, a spus Ana Radcenco, una dintre mame.

Îmi este frică să nu rămân singură pentru că soţul s-a dus la luptă. Nu mă gândesc la ziua de mâine, ci la ziua de azi. Am luat copiii, am venit aici şi nu stiu cât o să dureze chestia asta. Mă gândesc că la întoarcere o să găsesc ruine”, a spus Alina Zechina, o altă mamă.

Femeile vor să înveţe limba română ca să-și poată găsi cât mai curand un loc de muncă. Nu vor să fie o povară.

Nu vreau să stau pe spatele celor care ne oferă ajutor. Vreau să învăţ limba română, să pot munci, să îmi cresc copiii şi să nu depind de oamenii cu suflet bun”, a spus Elena Baranova.

Pentru început au învăţat cuvinte simple ca „Bună ziua” sau „Mulţumesc”. Și cum se spune în limba noastră "vrem acasă".

Unii vor să meargă mai departe și, până le vin cursele spre țările din vest, își petrec noaptea în aeroport. Este și cazul unor femei, care vor o viață liniștită la mii de kilometri de casă.

Mergem în Germania unde sperăm să începem o viață nouă, să-i oferim o altă șansă fiicei noastre, să-i oferim șansa de a merge la școală, în primul rând. Rudele, însă, au rămas acasă să apere țara de inamic”, a spus una dintre ele.

Am plecat de acasă cu două zile înainte să înceapă atacul. Era liniște atunci, dar acum sunt sirene peste tot, iar pentru noi asta este greu de suportat”, a spus o bunică.

Numărul călătorilor a crescut considerabil pe aeroportul din Iași după ce a început războiul în Ucraina. Pentru că așteptarea să fie mai ușoară pentru familiile cu copii, una dintre sălile aeroportului a fost transformată în spațiu de joacă.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Mărturiile cutremurătoare ale mamelor refugiate ajunse în România:
Mărturiile cutremurătoare ale mamelor refugiate ajunse în România: "Fugim să nu audă copiii bombardamentele!”

„Fugim să nu audă copiii bombardamentele!” Sunt gândurile mamelor disperate, care continuă să sosească la frontiera noastră.

Preşedintele Polonie pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni reşedinţele sale oficiale
Preşedintele Polonie pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni reşedinţele sale oficiale

Preşedintele polonez Andrzej Duda doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.