"Mica grațiere". Violatorul recidivist, care a atacat o tânără, a fost arestat preventiv

×
Codul embed a fost copiat

"Mica grațiere", decisă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis până acum pe străzi 47 de violatori periculoși. Mulți dintre ei, spun reprezentanții penitenciarelor, sunt predispuși să comită aceleași infracțiuni pentru care au fost închiși.

UPDATE: Florin Georgescu a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Este și cazul lui Florin Georgescu, un deținut condamnat la 10 ani pentru viol și eliberat înainte de termen. La două zile după ce a fost pus în libertate, individul a atacat o tânăra și este acuzat de viol.

Florin Georgescu a fost condamnat în 2008 la 10 ani de închisoare pentru că a violat o fetiță de 13 ani, la Constanța. A ieșit însă din penitenciarul Giurgiu pe 19 octombrie în ziua în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare.

Conducerea închisorii i-a acordat 354 de zile recompensă pentru timpul petrecut în pușcărie, așa că a fost eliberat cu un an înainte de termen.

Citește și
Violata
Femeie din Vaslui, violată de vecin. ”Leano, vrei să te iubesc?”

 

Florin Georgescu a recidivat la numai două zile după ce a ieșit din pușcărie. Nu este de mirare, spun sociologii. Astfel de infractori sunt de cele mai multe ori bolnavi și nu se pot abtine.

 

Gelu Duminică, sociolog: "În momentul în care tu nu reușești să vezi o femeie decât ca o prelungire inutilă a organului sexual, ai ceva undeva. Si pentru asta trebuie să fii tratat. Întrebarea este ce s-a întâmplat cu omul al câți ani a fost în detenție. Nu s-a întâmplat ceva. Care a fost programul prin care el a fost consiliat, acompaniat astfel încât tentația lui spre violență și spre agresiune să își găsească un răspuns în medicație sau psihoterapie. Vă spun eu, foarte probabil să nu se fi întâmplat nimic cu el acolo "

 

Desi administrația penitenciarelor are programe de consiliere psihologică și asistență socială dedicate infractorilor ce comit agresiuni sexuale, ele nu sunt însă obligatorii pentru deținuți. Așa că aceștia pot refuză oricând și din orice motiv ajutorul unui psiholog.

 

Sorin Dumitrescu, președinte sindicat penitenciare: "Se întâmplă să nu participe niciodată la astfel de ședințe de consiliere având în vedere că unii deținuți consideră cu nu au această nevoie. Mai este însă și problema lipsei de personal de specialitate. Uneori avea un consilier psihologic la un penitenciar sau chiar niciunul și atunci aceste programe sunt destul de greu de pus în practică".

 

Dupa eliberare, de infractorii care au în cazier atacuri sexuale nu se mai ocupă nimeni.

 

Sorin Dumitrescu, președinte sindicat penitenciare: "Serviciile de probațiune NU au capacitatea de a gestiona un număr mare de deținuți și cu siguranță nu au programe specializate pentru acest gen de infractori."

 

Statul are doar obligația să anunțe victimele violurilor că agresorii lor au ieșit din pușcărie, după ce și-au executat pedeapsa integral sau înainte de termen. Și atat.

Administrația penitenciarului are obligația de a comunica, persoanei vătămate punerea în libertate a deținutului la dată executării în întregime a pedepsei.

 

Singurii pentru care statul devine răspunzător în momentul eliberării sunt infractorii cu boli psihice. Ei sunt luați în evidență de reprezentanții direcțiilor de sănătate publică, pentru a-și continuă tratamentul medicamentos.

(8) Punerea în libertate a deţinuţilor cu afecţiuni psihice se comunică Direcţiei de Sănătate publică din judeţul în rază căruia îşi au domiciliul, în vederea continuării tratamentului medical.

 

La nivel național peste 3300 de infractori - hoți, violatori, tâlhari și chiar criminali - ar putea fi eliberați în următoarele săptămâni, după cei 560 care au părăsit deja închisorile de când legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare.

 

 

Citește și...
Bărbat, reținut după ce și-ar fi violat fiica vitregă, minoră
Bărbat, reținut după ce și-ar fi violat fiica vitregă, minoră

Acuzaţii grave aduse tatălui ei vitreg de o copilă de 16 ani din judeţul Prahova. Fata a mers la poliţie să reclame că ar fi fost violată de bărbat.

Femeie din Vaslui, violată de vecin. ”Leano, vrei să te iubesc?”
Femeie din Vaslui, violată de vecin. ”Leano, vrei să te iubesc?”

O femeie de 41 de ani din Vaslui a trecut prin clipe de groază, după ce a fost bătută şi violată de un consătean.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză ordinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.