Federaţia Românilor de Pretutindeni spune că nu a primit nicio aprobare oficială pentru mitingul din 10 august. Poziţia PMB
Controverse în jurul unui document privind aprobarea protestului diasporei din 10 august
Federaţia Românilor de Pretutindeni (FRP), organizaţie care reuneşte mai multe asociaţii româneşti şi români din întreaga lume, care îşi exprimase intenţia de a organiza un miting al Diasporei pe 10 august la Bucureşti, a anunţat că se disociază de organizarea evenimentului în lipsa unui protocol oficial încheiat cu Primăria Bucureşti.
Organizaţia cu sediul la Bruxelles nu a primit niciun document oficial care să confirme aprobarea mitingului, la care şi-au anunţat prezenţa un milion de persoane, şi în aceste condiţii ''se dezice şi disociază ferm de oricare altă acţiune sau protest organizat în numele Diasporei în data de 10 august'', declară preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, citat pe pagina de Facebook a Federaţiei.
Potrivit acestuia, la mai mult de o săptămână de când primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a anunţat public că a aprobat protestul din 10 august, organizatorii nu au primit nicio hârtie parafată de Primăria Capitalei.
"Cererea depusă la Primăria Municipiului Bucureşti, în data de 14 iunie 2018, de către Federaţia Românilor de Pretutindeni, în vederea obţinerii autorizaţiei pentru desfăşurarea mitingului, a fost respinsă de către Primăria Capitalei, prin invocarea articolului 2 din Legea 60/1991. Federaţia Românilor de Pretutindeni a luat act de acest refuz şi a înştiinţat Primăria Bucureşti că va respecta decizia acesteia'', declară Emanuel Cioacă, citat pe pagina de Facebook a FRP.
''Federaţia Românilor de Pretutindeni a constatat că s-a creat recent o confuzie în mediile de presă şi cele online în legătură cu poziţia Federaţiei, din cauza unor speculaţii şi a lipsei de informare corecte. Trebuie precizat faptul că există şi alte organizaţii care au depus cerere de aprobare a aceluiaşi protest din data de 10 august, total independent de cererea trimisă de Federaţia Românilor de Pretutindeni. În legătură cu această stare iresponsabilă de manipulare a opiniei publice am solicitat în câteva rânduri Primăriei Capitalei o poziţie oficială în legătură cu diferite afirmaţii ale Primarului General, Gabriela Firea, preluate de către presă, privind o eventuală aprobare a desfăşurării legale a mitingului din 10 august. Însă, singurul răspuns oficial a fost cel al refuzului organizării protestului de către organizaţia noastră. În acest sens, am trimis Primăriei Municipiului Bucureşti o adresă în data de 30 iulie 2018 pentru clarificarea poziţiei Federaţiei în legătură cu acceptarea refuzului dat de către Primăria Capitalei pentru organizarea protestului din data de 10 august. În aceste condiţii, Federaţia Românilor de Pretutindeni se dezice şi disociază ferm de oricare altă acţiune sau protest organizat în numele Diasporei în data de 10 august. Cu alte cuvinte, Federaţia Românilor de Pretutindeni nu va participa la acest protest în calitate de organizator", a declarat Emanuel Cioacă.
Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat marţi că a înregistrat, în data de 1 august, o adresă transmisă prin e-mail, prin care Federaţia Românilor de Pretutindeni informează că renunţă la organizarea mitingului din data de 10 august, din Piaţa Victoriei. Documentul poate fi descărcat de la finalul acestui articol.
"Prin această scrisoare, Federaţia ignoră cu bună-ştiinţă faptul că protestul a fost autorizat, aşa cum s-a comunicat public, şi încearcă să inducă ideea că a primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza această manifestaţie. Primăria Capitalei a comunicat oficial că mitingul a fost autorizat imediat după întâlnirea Primarului General cu toate instituţiile implicate în desfăşurarea adunărilor publice, în data de 23 iulie - Prefectura Capitalei, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Poliţia Locală, Jandarmeria, S.R.I., R.A.T.B., Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi reprezentanţi ai Direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu", se arată în comunicatul PMB.
Primăria menţionează că a aprobat organizarea mitingului, găsind soluţia pentru siguranţa participanţilor.
"Întrucât cererea viza organizarea unui miting cu 1.000.000 de participanţi în Piaţa Victoriei, un spaţiu insuficient pentru un număr atât de mare de oameni, aprobarea a survenit numai după ce, în colaborare cu instituţiile de resort, a fost stabilită extinderea spaţiului destinat adunării publice în cauză", reiese din comunicat.