Familiile militarilor morti in accidentul aviatic se pregatesc de inmormantare. "Astept clipa in care vom fi iar impreuna"
Ziua cea mai grea, a identificarii victimelor, i-a lasat secatuiti de putere pe membrii familiilor indoliate ale celor opt militari morti in accidentul de elicopter de vineri, din judetul Sibiu.
Cu sufletele sfasiate de durere, mame, sotii si frati se pregatesc sa-i inmormanteze pe cei care erau mandria tuturor. Faceau parte din elita Armatei Romane si erau pregatiti sa salveze in orice situatie vietile semenilor. Patru dintre ei au lasat in urma lor copii.
"Ultima ta poza, iubirea mea! Mai traiesc doar ca sa iti ingrijesc mormantul asa cum m-ai ingrijit tu pe mine! Si astept clipa sa fim impreuna iubirea mea, lumina mea, viata mea frumoasa!!! " - a scris vineri noapte, sfasiata de durere, sotia capitanului Razvan Moldovan, pe pagina lor comuna de Facebook. Se iubeau nespus si facusera o nunta superba in urma cu un an. Razvan avea 28 de ani si se mutase recent la unitatea militara din Turda.
Alaturi de Razvan, in elicopterul mortii se afla si maistrul militar Vasile Gadalean, in varsta de 33 de ani. Era mandru ca a devenit tatal unui baietel. Pasionat de parasutism, a participat la 4 misiuni in Irak si Afganistan. De fiecare data s-a intors teafar acasa. Vineri insa a plecat la serviciu si nu a mai venit.
Fratele lui Vasile Gadalean: "Eram de serviciu, ca si eu lucrez in armata, si m-au sunat ca "era fratele tau in elicopter". Am zis ca nu e, ca nu are ce sa caute, apoi am aflat ca era si el in misiune, era in misiune. Am apucat dimineata doar sa-l salut. Ce sa facem, soarta..."
Toti cei 8 militari care au sfarsit tragic in accidentul aviatic erau pasionati de ceea ce faceau si gata sa se sacrifice pentru semenii lor. Exact asa il descrie si fratele lui pe capitanul Rares Moldovan.
Fratele lui Rares Moldovan: "Ce insemna armata pentru el? Ganditi-va, de la 14 ani e in armata! A facut Liceul Militar, dupa aceea Facultate Militara si acum lucreaza in armata. Pentru el, asta si-a dorit. Asta a vrut. Ii place sa ajute lumea. Era un om caruia daca ii cereai sa faca un lucru, facea doua pentru tine. Oricand dispus, la orice ora, asta este!"
Comandorul Artur Palfi, de 46 de ani, era si medic. A lasat acasa un copil, care va trai, de-acum, fara tata.
Iar maistrul militar Paul Badescu isi luase anul acesta licenta in afaceri. In urma lor raman familii indoliate, pentru care cuvintele de mangaiere sunt neputincioase. Rudele au fost chemate sambata la morga din Sibiu pentru a identifica cadavrele. Din pacate, unele dintre ele sunt atat de distruse in incendiul care a urmat prabusirii, incat medicii legisti au trimis probe la Bucuresti pentru teste ADN.
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a strans sambata mana si ciobanilor care au ajuns primii la locul accidentului:
Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Duminica, in jurul orei 14, la Academia Fortelor Terestre vom organiza ceremonialul militar religios".
Singurii supravietuitori ai accidentului, capitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, in varsta de 47 de ani, si maistrul militar Valentin Bora, de 41 de ani, sunt in continuare in stare grava la Spitalul de Arsi din Capitala.
Dr. Adrian Stanculea, purtator de cuvant Spitalul de Arsi: "Prognosticul e destul de rezervat, mai ales pentru cel cu arsura profunda. Totusi, sunt oameni tineri, speram".
Cei doi raniti au arsuri pe 40% din suprafata corpului. Unul dintre ei va suporta luni un transplant de piele.