Familia a fost anuntata ca a murit, dar cand rudele au ajuns la spital pacienta traia. Caz socant petrecut la Bagdasar Arseni
Caz strigator la cer, la Spitalul Bagdasar Arseni, din Capitala. Familia unei femei, internata la Terapie Intensiva, a primit vestea ca pacienta a murit.
Cand oamenii au ajuns insa la spital, au constatat ca traia. Iar cel care le-a dat vestea mortii nu era un reprezentant al spitalului, ci angajatul unei firme de pompe funebre. Revoltate, rudele vor sa stie cum au ajuns aceste informatii personale, la un strain. Conducerea spitalului nu le-a oferit un raspuns dar a declansat o ancheta interna.
Sorin Ciornea, ginerele femeii: "M-a sunat, am raspuns. In legatura cu doamna, s-a intamplat inevitabilul, va rugam dimineata veniti cu sicriu, haine... Daca nu le aveti va putem ajuta noi..."
Din start, mesajul care anunta moartea femeii internata de cateva luni la sectia ATI a Spitalului Bagdasar Arseni, a parut suspect. Rudelor le-a atras atentia ajutorul oferit pentru inmormantare. Dar cand au ajuns de la Focsani, la spital au aflat ca pacienta traieste.
Sorin Ciornea, ginerele femeii: "Medicul care s-a ocupat de ea mi-a spus sa astept putin ca e o problema. A venit si a zis: Sorin, s-a facut o incurcatura, doamna traieste!"
Fratele femeii: "Am mers la Terapie Intensiva la 12:00... Am vazut-o era in conditii critice, constienta, totusi. Avea lacrimi pe fata..."
Rudele au aflat ca nici un reprezentant al spitalului nu a sunat sa le dea vestea mortii, ci angajatul unei firme de pompe funebre, care ar primi informatii din interiorul sectiei ATI cand cineva moare!
Sorin Ciornea ginerele femeii: "Cum a ajuns acel numar din sectia ATI la un sofer de la Pompe Funebre. Cum a ajuns acolo si de ce... Asta este raspunsul si de ce acum nu vine nimeni sa-si asume ce-au facut! Practic, ce se intampla: brancardierii urmaresc persoanele care sunt pe moarte cer informatii de la asistente si apoi iau numarul din foi si il dau mai departe celor de la Pompe Funebre."
Totul se intampla contra cost, sustin rudele femeii.
Ginerele femeii: "Am inteles ca 250 de lei de la pompele funebre! Doar sa anunte inaintea spitalului. Asistentele spuneau ca brancardierii stau se uita daca e lumanare aprinsa, au invatat sa citeasca aparatele, citesc saturatia, citesc pulsul, vad cand se ia pulsul..."
Un demers cu camera ascunsa demonstreaza circuitul. Inca de la poarta spitalului, agentii de paza ne indruma spre cei care sunt prinsi in retea. Am ajuns la un brancardier - care atunci cand a aflat povestea - s-a oferit sa-l sune chiar EL pe un reprezentant al unei firme de pompe funebre, care se poate ocupa de tot ce inseamna servicii funerare. Il si cheama la intalnire chiar in curtea spitalului.
Un lucru total ilegal, conform Legii 102/2014 care interzice personalului institutiei de sanatate publica sa influenteze rudele persoanei decedate in alegerea prestatorului de servicii funerare
In urma incidentului, conducerea Spitalului Bagdasar Arseni a inceput o ancheta interna.
Reporter: Cum a fost posibil ca numarul de telefon al familiei doamnei sa ajunga la cineva de la pompe funebre?
Florin Bica, Spitalul Bagdasar Arseni : Nu stim inca cum a fost posibil acest lucru. In urma sesizarii facute de o ruda a pacientei, am initiat o ancheta interna a caror rezultate le vom clarfica ulterior
Anul trecut, afacerea pe seama mortilor a ajuns si pe masa procurorilor. 10 persoane au fost trimise in judecata, banuiti fiind ca ar fi castigat bani negri de pe urma raposatilor din Capitala. Printre suspecti se numara un medic, un asistent de la Ambulanta, 4 politisti si trei reprezentanti ai unor firme de pompe funebre.