Faleza Dunării din Galați începe să arate ca o groapă de gunoi. Tone de deșeuri au fost aduse de apă la mal
Faleza Dunării din Galați începe să arate ca o imensă groapă de gunoi, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, tone de deșeuri au fost aduse de apă la mal.
Cea mai gravă situație este în punctul de traversare cu bacul spre Tulcea, unde pontoanele pot fi avariate de trunchiurile de copaci din apă. Garda de Mediu s-a autosesizat, iar companiile care își desfășoară activitatea la malul Dunării trebuie să curețe zona cât mai repede.
Bidoane din plastic, ambalaje de toate felurile și resturi de copaci alcătuiesc un peisaj dezolant, la malul Dunării. Deșeurile au venit, în special, pe afluenții fluviului, în urma precipitațiilor din ultima perioadă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Șofer: „Urât! Urât și dovadă că nu respectăm mediul. Așe ne-am învățat. Să aruncăm. Mai bine le arunci pe stradă decât... Afară, dacă te prinde că ai aruncat un chiștoc de țigară pe geam, amendă o mie de euro”.
Bărbat: „Asta-i educația. Nu avem cu cine să ne certăm. Mai durează vreo o sută de ani să ne educăm”.
Potrivit legislației, responsabilitatea pentru ridicarea acestor gunoaie le revine agenților economici care își desfășoară activitatea la malul Dunării.
Cele mai multe gunoaie s-au strâns în dreptul punctului de traversare a Dunării între județele Galați și Tulcea. Din experiența anilor trecuți, administratorii știu că trebuie să apeleze la compania locală de salubritate, singura care are echipamente pentru a ridica deșeurile din apă.
Cosmin Chelbașu, șef serviciu Bac Galați: „Încercăm să scoatem tot ce se poate scoate din apă, le încărcăm într-un camion și le predăm la Ecosal (n.r. compania primariei de curatenie). Sunt trunchiuri mari de copaci care pot intra printre punțile bacurilor, se opresc în elice, chiar am avut o situație. Unele sunt în apă, nu se văd”.
Anul trecut, din această zonă au fost ridicați peste o sută de metri cubi de deșeuri vegetale. Iar cheltuielile sunt pe măsură: mai bine de o sută de lei pe metru cub. Malurile, însă, trebuie curățate.
Sorin Dănăilă, comisar șef Garda de Mediu Galați: „Ne-am autosesizat în perioada de sărbători Pascale și în weekend. Echipa noastră de permanență a fost prezentă pe faleză, în zona bac. Am făcut o notificare către SGA Galați”.
Comisarii de mediu spun că, dacă va fi nevoie, vor trece la avertismente sau chiar la amenzi.