Cum se lăudau pe TikTok falsificatorii de permise auto din Pitești. „Ia uitați, artă, mă, artă!”
O rețea care furniza permise auto și acte de identitate false face obiectul unei anchete de proporții a procurorilor care luptă contra criminalităţii organizate.
50 de persoane au fost duse la audieri, în urma perchezițiilor desfășurate la 95 de adrese din 11 județe și din Capitală.
Gruparea, constituită în Argeș, ar fi vândut documente contrafăcute cu sume cuprinse între 500 și 3.000 de euro.
Anchetatorii vorbesc despre 5 grupări de criminalitate organizată, de tip piramidal, din care făceau parte rude, prieteni și vecini. Legătura dintre aceste grupări pare a fi, un individ de 69 de ani din București, falsificator de documente. Membrii rețelei se lăudau pe TikTok cu..."performanțele" lor: „Cum e mă, mânca-v-aș ochii voștri. Ia uitați, artă, mă, artă!”
Rețelele ar fi avut o ierarhie clară - liderii dirijau afacerile, cei din eșaloanele inferioare racolau clienții și colectau banii. Apoi predau sumele către șefi și încasau un procent din afacerea ilegală. Serviciile erau promovate la vedere, pe internet: „Salutare, ne-am gândit că ar fi minunat să oferim cât mai multe permise de conducere posibil, pentru a aduce un zâmbet pe fața tuturor.”
În clipurile postate pe internet, membrii grupărilor afirmau că documentele oferite de ei sunt sunt "autentice" şi "originale". Sugerau că înregistrează actele în bazele de date ale autorităţilor.
Marius Rizea, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș: „Acestea operau prin rețele de socializare și mesagerie online."
În acest dosar s-au făcut percheziţii la 95 de adrese din județele Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, Vrancea, Olt, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Mureș, Hunedoara, Maramureș, Prahova și municipiul București și 50 de persoane au fost duse la audieri, în Pitești.
Rudă: „Pe soț l-a luat !”
Reporter: Și de ce, ce i-a zis ?
Rudă: „Nu știu, că n-a găsit nimic la mine în casă”.
Reporter: Nu a întrebat de ce mă luați de acasă ?
Rudă: „Am întrebat și nu ni s-a spus nimic, a spus că aici află adevărul."
Cercetările făcute de procurorii DIICOT vizează infracțiunile de fals, inclusiv cel privind identitatea, acces ilegal la un sistem informatic, uz de fals și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, după caz. După audieri, anchetatorii vor stabili participarea fiecărui suspect la comiterea faptelor.
Radu Nistor, avocat: „Este vorba despre un dosar care vizează acte de identitate false și permise de conducere care au fost realizate de către anumite persoane, apoi puse la dispoziția altora prin intermediul unei rețele. Nu pot să vă spun mai multe, pentru că nu știu".
Unii dintre beneficiarii actelor contrafăcute sunt cetățeni străini din Pakistan și Turcia care aveau nevoie de ele ca să călătorească fără probleme prin Europa. Alții, printre care și români, nu știau să scrie sau să citească și nu ar fi avut cum să susțină legal examenul pentru permisul auto.