Extinderea plajelor de pe litoralul românesc a schimbat condițiile de scăldat
Ampla operațiune de extindere a plajelor de pe litoralul românesc a schimbat nu doar "granițele" stațiunii Mamaia, ci și condițiile de scăldat.
Deși constructorii olandezi au realizat o intrare lină în apă, în unele locuri marea este mult mai adâncă decât în anii trecuți, iar salvamarii refac zonele de siguranță. Salvatorii îi asigură pe turiști că pot face baie fără probleme, dacă respectă zonele marcate și steagurile arborate la foișoare.
Extinderea plajelor a modificat însă relieful zonei, iar adâncimea s-a schimbat. În unele locuri, marea este mult mai adâncă decât în trecut, în altele mai mică. Tocmai de aceea salvamarii montează noi geamanduri de avertizare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din centrul staţiunii Mamaia spre nord, salvamarii au stabilit, astfel, noile zone de siguranţă.
Pornind din nordul staţiunii, din zona cluburilor, până în dreptul hotelului Modern zona de siguranţă de 1,5 metri adâncime se întinde la aproape 40 de metri spre malul mării.
Acest perimetru se reduce aproape la jumătate până aproape de centrul staţiunii, în zona Cazinoului. Aici este cel mai mic perimetru de siguranţă, respectiv 8 metri, porţiune în care apa are adâncimea de un metru şi jumătate. În aceste zile, primii turişti se bucură deja de plajele extinse.
Turist: "Aici este deja 70-80 de centimetri la o distanţă de doi metri jumate".
Turist: "Apa este ok, este o distanţă destul de ok până la adâncimea optimă de a putea înota".
Gabriel Culea, şef serviciu, salvamar din Constanța: "Zona de îmbăiere este foarte mult îngustată faţă de anii precedenți. Turistul trebuie să ştie că trebuie să stea în zona de siguranţă până în geamandură, chiar dacă spaţiul este mai mic".
La fel s-a întâmplat şi în urmă cu cinci ani, când a fost refăcută zona de sud a staţiunii Mamaia. În timp însă, zonele de siguranţă se refac natural şi ajung din nou la 60-70 de metri faţă de ţărm. Pe de altă parte, potrivit contractului, şi cei care au amenajat lărgirea plajelor sunt obligaţi să realizeze lucrările în aşa fel încât pantele de intrare în apă să fie, pe cât posibil, line.
Nicușor Buzgaru, manager de proiect la ABA Dobrogea Litoral: ”Acum ne aflăm la debutul proiectului şi urmează ca, în următorii trei ani, profilul să aibă o progresie lină, asemenator cu ce care a existat acolo".
Lucrările de extindere a plajei se vor muta în sudul litoralului, începând cu Eforie.