Expoziția care îți arată ce însemna să fii soldat în urmă cu 2.000 de ani. „Trebuia să știi aritmetică și să scrii”
Cine erau soldații armatei romane? Ce însemna să fii soldat în urmă cu 2.000 de ani? Sunt întrebările la care va răspunde o expoziție unică în țară, gândită de istoricii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Vizitatorii vor putea descoperi detalii inedite despre viața luptătorilor, din perioada războaielor daco-romane.
Istoria prinde viață în vechiul oraș Apulum. Pasionații de istorie au ocazia să descopere o parte din viața unui luptător din armata romană, din timpul războaielor de cucerire a Daciei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Pentru ca vizitatorii să înțeleagă cât mai bine viața soldaților din acele vremuri, au fost aduse și replicile ale echipamentelor folosite atunci, care cântăreau aproape 9 kilograme!
Ștefan Borza, Legiunea a XIII-a Gemina: „Soldatul roman din secolul II după Hristos purta loria segmentata, această armură din segmente are vreo de 7,5 kg, a armă purta o sabie un gladius."
Marius Ardelean, Legiunea a XIII-a Gemina: „Puteai să intri în armata romană la 18 ani și ca cerință trebuia să provii dintr-o familie bună, să știi un pic de aritmetică. Și mai trebuia să mai știi să scrii.”
Liviu Zgârciu, organizator expoziție Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Se încearcă să se aducă aspecte din viața cotidiană și militară a legiunilor romane în perioada războaielor daco-romane. Publicul care intră prin expoziție poate chiar să trăiască experiențele din viața romană, avem o sală în care se pot implica în antrenamente."
Cristian Ciomac: „Este prima expoziție de acest gen care are loc în România și cumva readuce la viață ceea e facem noi de peste 10 ani în reconstituire istorică.”
Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.