Explozie Crevedia. Câți pacienți au fost trimiși deja în străinătate
Dupa exploziile de la stația GPL din Crevedia, unde două persoane au murit și multe altele au fost rănite, Romania a solicitat asistență prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a trata 18 pacienți cu arsuri grave.
UPDATE 14.15
Până la momentul actual, statele membre care au depus ofertă de sprijin la solicitarea României, sunt următoarele:
- Austria - 3
- Belgia - 2
- Bulgaria -17
- Danemarca - 2
- Germania - 14
- Italia - 8
- Norvegia - 1
- Suedia - 4
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au fost acceptate următoarele oferte:
- Austria - 3
- Belgia - 2
- Germania - 2
- Italia - 2
- Norvegia - 1
_____
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că încă două aeronave vor transporta pacienţi în străinătate, în cursul zilei de duminică.
"Referitor la transferuri, la ora 16,00 va pleca următorul avion. Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin. Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi (...) o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii (...). Colegii ne-au promis că vom primi rapoartele medicale a încă patru sau cinci pacienţi. (...) Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece", a declarat Arafat.
Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Aceştia sunt internaţi la ATI, în stare stabilă.
Alte două persoane au fost duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia, urmând să fie îngrijiţi de specialiştii grupului San Donato-San Rafaele din Milano, după discuţii avute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu preşedintele grupului.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, aeronava militară cu cei doi pacienţi care au suferit arsuri a aterizat la Milano. Pacienţii fuseseră internaţi iniţial la Spitalul Bagdasar Arseni. Pacienţii au fost preluaţi de ambulanţe şi sunt pe drum spre Spitalul San Raffaele. Aceştia ar urma să fie îngrijiţi de specialiştii grupului San Donato-San Rafaele din Milano. Astfel, discuţia avută de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu preşedintele grupului San Donato, Kamel Ghribi, a dus la acceptarea imediată a îngrijirii acestor pacienţi critici. Grupul San Donato a tratat gratuit in Italia şi România, prin efortul profesorilor Tammam Youseff şi Alessandro Frigiola, peste 2.500 de copii români cu afecţiuni cardiovasculare.
De asemenea, pacienţii transferaţi la Bruxelles sunt la terapie intensivă, în stare stabilă.
Potrivit MApN, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.
Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.
Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
Echipele medicale pentru monitorizarea pacienţilor pe timpul transportului sunt formate din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.
O primă aeronavă a MApN a plecat în cursul nopţii spre Belgia, pentru a transfera primii pacienţi.
Guvernul a anunţat că primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt doi pompieri internaţi la Spitalul de Urgenta Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului. Ei sunt primiţi la tratament la Spitalul militar din Bruxelles.
Sursa: News.ro
Etichete: strainatate, explozie, marii arsi, crevedia,
Dată publicare:
27-08-2023 13:23