Explicațiile unor șoferi opriți de polițiști de 1 Mai. "Să iau nişte fân, să pun o cloşcă"
Romanii au stat acasă de 1 mai, în timp ce zeci de mii de polițiști, jandarmi și militari au supravegheat spațiile publice. Cu mici excepții, străzile, parcurile, și pădurile, au fost pustii.
Nu a răsunat muzica, iar fumul grătarelor, nu s-a ridicat spre cer. Ne-a fost greu tuturor să petrecem această zi de 1 mai diferit față de anii trecuți, dar autoritățile au subliniat, în repetate rânduri, că această perioadă, este vitală pentru ca epidemia COVID-19 să poată fi ținută sub control.
Din aer sau de pe sol, toată România a fost supravegheată. Peste 36.000 de poliţişti, jandarmi, militari şi poliţişti locali au avut misiunea clară să se asigure că nimeni nu este în locul nepotrivit.
Puţinii romani care s-au aventurat afară au fost găsiţi. Doi tineri din Botoşani au fost surprinşi în pădur, în timp ce adunau lemne pentru grătar.
Polițist: Cu lemnele unde plecaţi?
Bărbat: Aici, să facem şi noi un grătar.
Polițist: Nu se poate! E interzis!
Bărbat: Am ieşit să bem un pahar de bere rece, să stăm la umbră.
Pofta de o bere rece la umbra i-a costat pe fiecare 2.000 de lei. La fel s-a întâmplat şi într-o localitate din Alba, unde poliţiştii au găsit 6 tineri care nu doar că făceau grătar, dar îşi aduseseră cu ei şi corturile.
Nu au scăpat pentru că forţelor de ordine erau pregătite.Au fost folosiţi cai, câini de urmă şi atv-uri.
De la sol au fost ridicate elicoptere şi drone în toate colţurile ţării. Poliţiştii au urmărit cu atenţie şi locurile de unde se înalta fum.
Poienile şi pădurile, pline anii trecuţi de 1 mai, au fost acum goale. Pe ici pe colo erau animale la păscut, dar nici picior de om.
Zona cernica, celebră pentru grătarele care se făceau până acum aici, este în acest moment împânzită de forţe de ordine, aşa că e pentru prima dată când acest loc a fost pustiu de 1 mai.
În anii trecuţi, pe 1 mai, pe malul raului Timiş, erau mii de persoane care veneau să facă grătar. Erau adevărate petreceri în aer liber, cu mese, muzică sau plimbări cu barca. Acum toată zona este supravegheată de poliţişti şi după cum se vede, totul este pustiu"
Pe principalele drumuri spre mare şi munte au fost instalate impresionante filtre de poliţie. Toate maşinile au fost verificate.
Încă de la primele ore ale dimineţii poliţiştii au împânzit străzile şi, mai ales, drumurile spre mare şi munte. Pe DN1 a fost organizat un filtru impresionant, cu zece poliţişti, jandarmi.
Dar şi şoferii de pe drumurile mai puţin importante au fost opriţi şi întrebaţi de ce au plecat de acasă.
Polițist: Unde vă deplasaţi?
Șofer: Până la Leamna.
Polițist:: În ce scop?
Șofer: Să duc un picamer cumnatului meu, îl am în porbagaj dacă vreţi să îl vedeţi.
Polițist: Unde vă deplasaţi?
Șofer: La Bucovăţ.
Polițist: În ce scop?
Șofer: Să iau nişte fan, să pun o cloşcă....
Mare atenţie, controalele sunt anunţate şi în zilele următoare.
Autoritățile încep să tragă linie, să centralizeze datele, ca să poată să ne spună sâmbătă câți români au ieșit dinc asă de 1 mai cu motive justificate și câți dintre ei și-au găsit tot felul de pretexte ca să facă acest lucru.
Să nu credeți că forțele de ordine nu se retrag de pe teren. Pe DN1 sunt nu mai puțin de 15 polițiști care îi veghează pe șoferi și le cer declarațiile pe propira răspundere și motivele pentru care au plecat de acasă.
Însă ziua a fost una liniștită, atât în traficul pietonal cât și cel auto. Traficul auto a fost extrem de scăzut pe toate străzile importante din România.