Harta zonelor seismice din Romania. Cum explica specialistii cel mai recent cutremur din Prahova
Un nou cutremur de suprafata a avut loc marti noaptea in Romania. De aceasta data miscarea seismica a fost resimtita in judetul Prahova, mai ales in zonele unde exista activitate de forare.
Specialistii spun insa clar ca nu aceasta a fost cauza. Mai mult, reprezentantii Institutului National de Fizica a Pamantului tin sa ne linisteasca. Potrivit acestora, desi rare, aceste cutremure sunt pana la urma niste evenimente normale.
Cutremurul cu magnitudinea 3,2 s-a produs la 13 kilometri adancime. Pamantul s-a miscat o singura data insa suficient de puternic incat sa ii trezeasca pe locuitorii din Baicoi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ultimul cutremur cu magnitudinea 4 pe Richter a avut loc acum 47 de ani. In judetul Prahova s-a inregistrat de-a lungul timpului activitate seismica de mica intensitate insa fara nicio legatura cu ce se intampla la Galati.
"Mai degraba as putea vedea o legatura intre zona Vrancea si zona Ploiesti. Se stie ca dupa 1977 au fost peste 1000 de replici care s-au extins pana in zona Bucurestiului, deci le-am putea considera ca si un fel de efect al cutremurului de 5.5. Ar mai putea aparea niste cutremure de 2,3 asa ca sa ne atraga atentia", a declarat Mihai Diaconescu, INFP.
Cutremurul de marti noapte ar putea fi asadar o replica a celui de la inceputul lunii octombrie din Vrancea si nu a fost provocat de forarile din zona.
"Eu nu vad nicio legatura, este cunoscuta o seismicitate indusa a activitatii petroliere, dar asta are loc pe o raza pe 2 km in jurul sondei, cu mare ingaduinta si nu cu magnitudini mai mari de 2.5", a mai spus Diaconescu.
Exceptand Vrancea, unde se produc cutremure de adancime, in Romania sunt predominante faliile de suprafata. Printre acestea, cele din Banat, Fagaras, Barlad, Prahova, Dobrogea sau Marea Neagra.