Expert: Rusia ar pune și mai multe probleme Ucrainei, dacă ar instala la Chișinău un guvern pro-rus
Republica Moldova devine, în contextul războiului ruso-ucrainean, țara cea mai afectată economic și energetic.
Inevitabil, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a început să plătească electoral factura grea a războiului.
Pe fondul erodării de popularitate, principala temere devine ascensiunea unor facțiuni politice pro-ruse care are putea prelua puterea la următoarele alegeri.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București, a explicat cât de puternic este pericolul rusesc pentru președinta Maia Sandu și partidul pe care îl susține.
"Este clar că o guvernare pro-rusă nu ar obține sprijin financiar din Occident, chiar dacă aceasta ar susține declarativ aderarea la UE, așa cum face primarul Chișinăului, Ion Ceban.
Cred că Rusia așteaptă acum erodarea sprijinului popular pentru PAS și speră că acesta va eșua în lupta împotriva corupției pe bani europeni/ratarea deschiderii negocierilor cu UE, așa cum au făcut în trecut alte partide pro-europene. (...)Totuși, Rusia ar putea pune și mai multe probleme Ucrainei, dacă ar reuși să instaleze la Chișinău un guvern pro-rus. Dar, PAS reușește să mențină situația pe linia de plutire, iar în criza energetică, ajutorul României este esențial. Aș aminti că guvernul de la București a modificat, în octombrie 2022, o ordonanță din energie și a stabilit că producătorii de energie electrică din România sunt obligați să vândă energie la preț preferențial de 450 lei/MWh către companii din Republica Moldova", a spus ea.
Citește interviul integral pe PressHUB