Exercițiu spectaculos de salvare. Cât a durat ca o tânără accidentată să fie scoasă din peșteră, de la 150 de metri adâncime
Exercițiu spectaculos de salvare într-o peșteră din Munții Apuseni. Oameni special antrenați și-au folosit îndemânarea și forța pentru a aduce la suprafață o tânără care, potrivit scenariului, se afla la peste 150 de metri adâncime şi era accidentată.
Misiunea, la care au participat 35 de salvatori din toată țara, s-a încheiat după mai bine de 4 ore.
Intervenţiile în peşteri sunt extrem de dificile, din cauza căilor de acces înguste, dar şi a frigului. Pe o parte din traseu, targa a fost cărată pe braţe de salvatori şi scoasă apoi cu tiroliana.
Cristian Cristorean, medic specialist în medicină de urgență: "Un exerciţiu de evacuare a unei persoane care a suferit un traumatism cranio-cerebral minor cu risc moderat ce s-a manifestat cu vertij, motiv pentru care a fost necesară evauarea victimei cu targa."
Pentru a face faţă provocării, oamenii s-au împărţit în cinci echipe. Unii au pregătit traseul pe care a fost evacuată victima.
dr. Cristian Ciobotărescu, Salvaspeo România: "Are numeroase pasaje înguste şi verticale pe unde a trebuit transportată targa. În momentul în care targa părăseşte punctul cald, aceasta pierde căldura şi nu poate să se oprească."
Zona din Munţii Apuseni a fost aleasă pentru particularitățile sale.
Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România: "Cheile Cuților au o lungime de 1,5 km. Aici avem un traseu turistic de 3 km, tip circuit. Are o caracteristică foarte interesantă, are un podeţ ce uneşte cei doi versanţi la o înălţime de 30 de metri."
Viorel Lascu, președintele Salvaspeo România: "Rolul salvatorilor este acela de a da siguranţa turiştilor, tuturor celor care practică speologia, speo-turismul. Ei sunt pregătiţi să intervină atunci când sunt accidente."
În Munţii Apuseni sunt peste 4.000 de peşteri, însă doar câteva pot fi vizitate.