Exercițiu de salvare în Peștera Cetățile Ponorului. Au participat 52 de speologi
O operațiune spectaculoasă a avut loc în Peștera Cetățile Ponorului, din Munții Apuseni. 52 de speologi din țară și din Polonia au participat la unul dintre cele mai grele exerciții de salvare din mediul subteran.
Potrivit scenariului, salvatorii au avut misiunea dificilă de a aduce la suprafață o tânără rănită.
Intervenția a fost extrem de dificilă, mai ales că peștera este traversată și de un râu subteran, iar apa depășește în unele locuri doi metri adâncime.
Intervenţiile de salvare din peşteri sunt extrem de dificile, aşa că speologii s-au împărţit în echipe, apoi au coborât în adâncul pământului. Operaţiunea, desfăşurată într-un loc în care fiecare secundă contează, a fost contracronometru. Potrivit scenariului, victima suferise un traumatism la picior şi se afla la peste cinci sute de metri în subteran.
Temperatura din peştera nu a depăşit şase grade Celsius, aşa că salvatorii au avut grijă ca victima sa nu intre în şoc hipotermic.
Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo: „Exerciţiul a durat opt ore de când a intrat primul salvator şi a ieşit ultimul salvator din peşteră. Au fost șapte tiroliene pentru evacuarea tărgii."
La exerciţiu au participat 52 de speologi, şapte dintre ei din Polonia.
Piotr, speolog Polonia: „Exerciţiul de salvare din peşteră a fost la un nivel tehnic înalt şi am putut împărtăşi experienţa cu salvatorii români."
Lucian Nistor, Salvamont Salvaspeo Bihor: „În aceşti 7 kilometri se includ o serie de lacuri, o serie de pasaje în care spelolgii trebuie să parcurgă râuri cu debit relativ mare."
Peştera Cetăţile Ponorului din Munţii Apuseni are cel mai mare portal din România şi peste şapte kilometri de galerii.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!