Drumul spre libertate al copiilor din Thailanda: 800 de metri, parcurși în întuneric, printre stânci tăioase

Ultimul update: Miercuri 11 Iulie 2018 07:08
Data publicarii: Marti 10 Iulie 2018 18:08
Categorie: Internaţional

Misiune îndeplinită în Thailanda: salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor, rămaşi blocaţi într-o peşteră, s-a încheiat cu un succes total.

În urma operaţiunii meticulos planificate, marți au fost scoşi la suprafaţă ultimii 4 copii şi antrenorul. Calvarul a început pe 23 iunie, când au rămas blocaţi într-o peşteră care s-a inundat din pricina ploilor torenţiale. La ampla operaţiune de salvare, urmărită cu emoţie de întreaga lume, au participat o mie de oameni, inclusiv scafandri străini experimentaţi.

Reporter: ”Tocmai ploaia aceasta neîncetată a imprimat urgenţa misiunii de salvare. Aici este o cădere abruptă care te face să înţelegi cât de complicată şi de dificilă este această reţea subterană.

Salvarea ultimului grup, patru copii și antrenorul lor de fotbal, nu mai putea fi amânată. Peste noapte, au fost alături de ei un medic și trei scafandri militari. Alți 19 scafandri au coborât în subteran marți dimineaţă.

Reporter. ”Pe anumite porţiuni, deschiderea e doar cât să încapă un singur om. Imaginaţi-vă să treci prin aşa ceva fără vizibilitate, prin apa vijelioasă, în frig, prin apă, pentru o perioadă nedeterminată de timp. De aceea exista temerea că unii ar putea intra în panică, punând în pericol atât propria viaţă, cât şi pe a salvatorilor.

Operațiune de salvare reușită în Thailanda. Cei 12 băieți și antrenorul, scoși afară după 17 zile

Narongsuk Keasub, scafandru: ”Poţi vedea doar cât lungimea braţului, iar stâncile sunt tăioase ca o lamă de cuţit, de aceea e foarte primejdios să te scufunzi acolo.

Toți copiii se află acum în spital. Primii 8 au depăşit fără probleme hipotermia iniţială. Starea lor fizică și mentală este bună, dar băieții sunt ținuți în carantină. Pentru doi dintre ei, radiografiile au arătat semnele unei posibile infecții pulmonare, aşa că au primit antibiotic.

Primesc doar hrană ușor digerabilă, dar au o asemenea poftă de mâncare încât medicii le-au permis o indulgență: desert, pentru fiecare.

Părinții primului grup, cei aduși la suprafață duminică, au putut să-i vadă, pentru început, doar printr-o fereastră. În următoarele 48 de ore vor putea să intre în aceeași încăpere cu ei, fără să se apropie, însă, la mai puțin de doi metri. Toţi cei salvaţi poartă ochelari de soare, ca să se poată acomoda treptat cu lumina zilei.

Reporter: ”Ca să vă daţi seama la ce adâncime au fost blocaţi, vă spun că, pentru a ajunge din nou la lumina soarelui, trebuie să străbată de două ori înălţimea clădiri Empire State Building (de două ori 381 de metri).

Ultimul scos din peşteră a fost antrenorul echipei. Acesta rămâne un personaj controversat, în măsura în care unii îl lauda pentru că i-a ţinut pe băieţi calmi şi teferi, în timp ce alţii îl învinuiesc că i-a dus în peşteră. În vârstă de 25 de ani, Ekapol Chantawong este orfan de ambii părinţi încă din copilărie şi a fost crescut de o bunică în Myanmar. Câţiva ani a fost călugăr budist, înainte să devină antrenor de fotbal.

Reporter: ”Oficialităţile thailandeze au precizat că băieţii au avut acces la apă curată înghiţind picăturile prelinse prin fisuri. Stăteau însă într-o beznă totală, fără să ştie dacă vor ieşi vreodată la suprafaţă teferi. Asta e un chin înfiorător şi pentru un adult, darămite pentru nişte copii. Iar acum marea provocare nu este doar să-şi revină fizic, ci şi psihologic.

Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes

Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes

VIDEO PROTVPLUS.RO

Muntenegru

Reportaj CNN în Muntenegru, după controversata afirmație a lui Trump: ”Cred că e foarte prost”

Incident într-un magazin din SUA. Un bărbat s-a baricadat după ce și-a împușcat bunica

Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

ONU cere evitarea unui conflict devastator

atac germania

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este diavolul”

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter

Reacția lui Donald Trump la faptul că ar fi fost înregistrat în secret de fostul său avocat

Coreea de Nord trece prin ”cea mai gravă perioadă” din ultimii 20 de ani