Drumul spre libertate al copiilor din Thailanda: 800 de metri, parcurși în întuneric, printre stânci tăioase

Ultimul update: Miercuri 11 Iulie 2018 07:08
Data publicarii: Marti 10 Iulie 2018 18:08
Categorie: Internaţional

Misiune îndeplinită în Thailanda: salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor, rămaşi blocaţi într-o peşteră, s-a încheiat cu un succes total.

În urma operaţiunii meticulos planificate, marți au fost scoşi la suprafaţă ultimii 4 copii şi antrenorul. Calvarul a început pe 23 iunie, când au rămas blocaţi într-o peşteră care s-a inundat din pricina ploilor torenţiale. La ampla operaţiune de salvare, urmărită cu emoţie de întreaga lume, au participat o mie de oameni, inclusiv scafandri străini experimentaţi.

Reporter: ”Tocmai ploaia aceasta neîncetată a imprimat urgenţa misiunii de salvare. Aici este o cădere abruptă care te face să înţelegi cât de complicată şi de dificilă este această reţea subterană.

Salvarea ultimului grup, patru copii și antrenorul lor de fotbal, nu mai putea fi amânată. Peste noapte, au fost alături de ei un medic și trei scafandri militari. Alți 19 scafandri au coborât în subteran marți dimineaţă.

Reporter. ”Pe anumite porţiuni, deschiderea e doar cât să încapă un singur om. Imaginaţi-vă să treci prin aşa ceva fără vizibilitate, prin apa vijelioasă, în frig, prin apă, pentru o perioadă nedeterminată de timp. De aceea exista temerea că unii ar putea intra în panică, punând în pericol atât propria viaţă, cât şi pe a salvatorilor.

Narongsuk Keasub, scafandru: ”Poţi vedea doar cât lungimea braţului, iar stâncile sunt tăioase ca o lamă de cuţit, de aceea e foarte primejdios să te scufunzi acolo.

Toți copiii se află acum în spital. Primii 8 au depăşit fără probleme hipotermia iniţială. Starea lor fizică și mentală este bună, dar băieții sunt ținuți în carantină. Pentru doi dintre ei, radiografiile au arătat semnele unei posibile infecții pulmonare, aşa că au primit antibiotic.

Primesc doar hrană ușor digerabilă, dar au o asemenea poftă de mâncare încât medicii le-au permis o indulgență: desert, pentru fiecare.

Părinții primului grup, cei aduși la suprafață duminică, au putut să-i vadă, pentru început, doar printr-o fereastră. În următoarele 48 de ore vor putea să intre în aceeași încăpere cu ei, fără să se apropie, însă, la mai puțin de doi metri. Toţi cei salvaţi poartă ochelari de soare, ca să se poată acomoda treptat cu lumina zilei.

Reporter: ”Ca să vă daţi seama la ce adâncime au fost blocaţi, vă spun că, pentru a ajunge din nou la lumina soarelui, trebuie să străbată de două ori înălţimea clădiri Empire State Building (de două ori 381 de metri).

Ultimul scos din peşteră a fost antrenorul echipei. Acesta rămâne un personaj controversat, în măsura în care unii îl lauda pentru că i-a ţinut pe băieţi calmi şi teferi, în timp ce alţii îl învinuiesc că i-a dus în peşteră. În vârstă de 25 de ani, Ekapol Chantawong este orfan de ambii părinţi încă din copilărie şi a fost crescut de o bunică în Myanmar. Câţiva ani a fost călugăr budist, înainte să devină antrenor de fotbal.

Reporter: ”Oficialităţile thailandeze au precizat că băieţii au avut acces la apă curată înghiţind picăturile prelinse prin fisuri. Stăteau însă într-o beznă totală, fără să ştie dacă vor ieşi vreodată la suprafaţă teferi. Asta e un chin înfiorător şi pentru un adult, darămite pentru nişte copii. Iar acum marea provocare nu este doar să-şi revină fizic, ci şi psihologic.

Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes
Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
Atentat Ataturk
Șase persoane, condamnate la închisoare pe viață pentru atentatul de pe aeroportul Ataturk
Mai mulți profesori universitari, arestați în Turcia. Reacția UE
Decizia Bisericii ortodoxe din Grecia privind preoții. Lovitura dată Guvernului
Elicopter militar, pus în pericol de o dronă. Pilotul a fost nevoit să facă manevre de urgență pentru a evita tragedia
Casa Albă, obligată de un judecător să îl primească pe jurnalistul CNN. Reacţia lui Trump
Coreea de Nord susține că a testat o nouă arma "de înaltă tehnologie"
fete venezuela
Fostele "Miss Venezuela" fug din ţară. De ce meserie s-au apucat din cauza foamei
Inundații masive au avut loc în Kuwait. Șuvoaiele s-au revărsat pe șosele
63 de morți și 600 de dispăruți în incendiile din California. Trump merge sâmbătă în zona afectată
Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să nu mute ambasada României la Ierusalim
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Theresa May anunţă că nu îşi va da demisia şi va susţine în continuare acordul privind Brexitul