Drumul spre libertate al copiilor din Thailanda: 800 de metri, parcurși în întuneric, printre stânci tăioase


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 10 Iulie 2018 18:08
Categorie: Stiri externe

Misiune îndeplinită în Thailanda: salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor, rămaşi blocaţi într-o peşteră, s-a încheiat cu un succes total.

În urma operaţiunii meticulos planificate, marți au fost scoşi la suprafaţă ultimii 4 copii şi antrenorul. Calvarul a început pe 23 iunie, când au rămas blocaţi într-o peşteră care s-a inundat din pricina ploilor torenţiale. La ampla operaţiune de salvare, urmărită cu emoţie de întreaga lume, au participat o mie de oameni, inclusiv scafandri străini experimentaţi.

Reporter: ”Tocmai ploaia aceasta neîncetată a imprimat urgenţa misiunii de salvare. Aici este o cădere abruptă care te face să înţelegi cât de complicată şi de dificilă este această reţea subterană.

Salvarea ultimului grup, patru copii și antrenorul lor de fotbal, nu mai putea fi amânată. Peste noapte, au fost alături de ei un medic și trei scafandri militari. Alți 19 scafandri au coborât în subteran marți dimineaţă.

Reporter. ”Pe anumite porţiuni, deschiderea e doar cât să încapă un singur om. Imaginaţi-vă să treci prin aşa ceva fără vizibilitate, prin apa vijelioasă, în frig, prin apă, pentru o perioadă nedeterminată de timp. De aceea exista temerea că unii ar putea intra în panică, punând în pericol atât propria viaţă, cât şi pe a salvatorilor.

Narongsuk Keasub, scafandru: ”Poţi vedea doar cât lungimea braţului, iar stâncile sunt tăioase ca o lamă de cuţit, de aceea e foarte primejdios să te scufunzi acolo.

Toți copiii se află acum în spital. Primii 8 au depăşit fără probleme hipotermia iniţială. Starea lor fizică și mentală este bună, dar băieții sunt ținuți în carantină. Pentru doi dintre ei, radiografiile au arătat semnele unei posibile infecții pulmonare, aşa că au primit antibiotic.

Primesc doar hrană ușor digerabilă, dar au o asemenea poftă de mâncare încât medicii le-au permis o indulgență: desert, pentru fiecare.

Părinții primului grup, cei aduși la suprafață duminică, au putut să-i vadă, pentru început, doar printr-o fereastră. În următoarele 48 de ore vor putea să intre în aceeași încăpere cu ei, fără să se apropie, însă, la mai puțin de doi metri. Toţi cei salvaţi poartă ochelari de soare, ca să se poată acomoda treptat cu lumina zilei.

Reporter: ”Ca să vă daţi seama la ce adâncime au fost blocaţi, vă spun că, pentru a ajunge din nou la lumina soarelui, trebuie să străbată de două ori înălţimea clădiri Empire State Building (de două ori 381 de metri).

Ultimul scos din peşteră a fost antrenorul echipei. Acesta rămâne un personaj controversat, în măsura în care unii îl lauda pentru că i-a ţinut pe băieţi calmi şi teferi, în timp ce alţii îl învinuiesc că i-a dus în peşteră. În vârstă de 25 de ani, Ekapol Chantawong este orfan de ambii părinţi încă din copilărie şi a fost crescut de o bunică în Myanmar. Câţiva ani a fost călugăr budist, înainte să devină antrenor de fotbal.

Reporter: ”Oficialităţile thailandeze au precizat că băieţii au avut acces la apă curată înghiţind picăturile prelinse prin fisuri. Stăteau însă într-o beznă totală, fără să ştie dacă vor ieşi vreodată la suprafaţă teferi. Asta e un chin înfiorător şi pentru un adult, darămite pentru nişte copii. Iar acum marea provocare nu este doar să-şi revină fizic, ci şi psihologic.

Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes
Colegii adolescenților blocați în peșteră s-au rugat pentru salvarea lor. Operațiunea s-a încheiat cu succes
Operațiune de salvare reușită în Thailanda. Cei 12 băieți și antrenorul, scoși afară după 17 zile
Operațiune de salvare reușită în Thailanda. Cei 12 băieți și antrenorul, scoși afară după 17 zile
Una dintre cele mai periculoase operațiuni din istorie. 4 copii încă sunt în peșteră
Una dintre cele mai periculoase operațiuni din istorie. 4 copii încă sunt în peșteră
VIDEO PROTVPLUS.RO
Brexit
Protejarea drepturilor românilor după BREXIT, subiect de discuție între Ciamba și Barnier
Reuniune de urgență a Consiliului ONU, după testul cu rachetă efectuat de SUA
Intotero: „Poliţia le cere hotelierilor din Leipzig să anunţe dacă au cazaţi români”
Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson
Putin susține că SUA pot lansa rachete de croazieră din România. "Trebuie să reacţionăm"
S-a sfârșit coșmarul migranţilor aflaţi pe un vas umanitar. Ce se va întâmpla cu refugiații
incendiu sao paulo
Oraș din Brazilia, cuprins brusc de întuneric, în plină zi. ”Așa va arăta Apocalipsa”
VIDEO dramatic din Siria. Un om este salvat de sub dărâmături, după un bombardament
Un român dublu condamnat pentru viol a atacat iar în UK. Riscă închisoare pe viață
Fostul număr 3 la Vatican rămâne condamnat pentru pedofilie. Verdictul, primit cu aplauze
37.000 de oameni înşelaţi de mai multe site-uri de matrimoniale. Ce făceau presupușii parteneri
Secretarul american de stat admite că ISIS recâștigă teren: „E complicat”