Executări silite și popriri pe bandă rulantă în Baia de Fier. Până și decedații sunt acționați în judecată de compania de apă

executare silita

Situație explozivă în Baia de Fier, unde sute de persoane au popriri pe conturi sau bunuri sechestrate la cererea operatorului de apă curentă. Unii dintre datornici spun că nu au nici măcar contracte sau chiar nu sunt branșați la rețeaua de apă.

Oamenii susțin că nu au încheiat contracte cu operatorul Aparegio din cauza calităţii neconforme a apei sau lipsa acesteia pe timp de vară, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Mihai Olaru, membru fondator şi membru al Consiliului Director al Asociaţiei Comunitare Baia de Fier.

Situaţia nu este una foarte bună pentru cetăţeni, în sensul în care operatorul de apă Aparegio a început în 2023, sfârşit, şi 2024 să emită facturi pentru anul 2023, facturi care au ajuns acum să fie executate, în sensul în care oamenii au început să primească popriri pe venituri, au început să primească popriri pe conturi şi acolo unde nu au fost fonduri în conturi, s-a trecut mai departe la a primi sechestru pe bunuri. Vorbim despre facturi emise fără a avea un contract cu cetăţenii, vorbim despre facturi care au fost emise fără a avea cunoştinţă de ele cetăţenii şi vorbim de facturi care au început să fie executate prin birouri de executori judecătoreşti, printr-o procedură în care oamenii nu pot să-şi exercite dreptul de opozabilitate asupra acestei executări", a spus Mihai Olaru.

Potrivit acestuia, au existat situaţii în care plicurile cu înştiinţarea de executare au venit la o zi după popririle pe conturile localnicilor.

Sunt sute de persoane în momentul de faţă, din ce am înţeles sunt peste 400 trimise deja şi lista va continua şi executările vor continua. Aparegio face aceste executări în baza unei liste informative viciate, primită de la Primăria Baia de Fier în momentul în care s-a semnat contractul de delegare cu Aparegio, în momentul în care apa a trecut de la primărie şi a fost delegată către Aparegio. Lista aceea nicidecum nu a fost anexă nici la proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care s-a făcut acest lucru şi nu a fost anexă nici la contractul de delegare. Este o listă informativă care avea scopul de a uşura munca Aparegio pentru semnarea contractelor cu cetăţenii. Conform legii, Aparegio era obligată să notifice cetăţenii în momentul când a preluat gestiunea apei şi să semneze contractele cu ei, să fie un acord scris în baza căruia să se emită facturile. Cetăţenii nu s-au gândit vreodată că Aparegio va veni şi va emite cu un an întârziere facturi pentru anul precedent, nicidecum că va trece şi la executarea lor, pentru că au fost luni întregi de vară în care cetăţenii nu au avut apă deloc sau au fost luni în care apa care curgea era mai mult nămol decât apă şi nu era potabilă", a precizat Olaru.

Citește și
datornici
S-a dublat numărul românilor care își cer falimentul personal. Cum pot să scape datornicii de orice executare silită
Contabila FR Canotaj, propusă să ia 162.000 de euro premiu de la COSR după JO, mai mult decât David Popovici

Câteva zeci de cetăţeni din Baia se Fier au protestat, luni, la Târgu Jiu, solicitarea principală fiind oprirea executărilor.

Vorbim de oameni simpli de la sat care se bazează pe veniturile din pensie pentru a-şi cumpăra medicamente şi în acest moment sunt în imposibilitatea de a face acest lucru pentru că sumele şi veniturile care le intră în cont sunt direct transferate şi executate către Aparegio şi primul lucru pe care l-au cerut într-o voce unitară în cadrul acelui protest a fost sistarea acestor executări, care sunt clar un abuz al Aparegio, până se clarifică situaţia. (...) Deci practic ceea ce face Aparegio e un abuz, pentru că oamenii efectiv s-au trezit cu facturi fără să aibă contract, fără să fie notificaţi. Există cazuri în care oameni decedaţi de opt ani au primit facturi. Există cazuri în care oameni care nu sunt branşaţi la reţea absolut deloc au primit facturi şi au fost executaţi", a mai susţinut Mihai Olaru.

Potrivit Aparegio, începând cu luna aprilie 2022, angajaţii societăţii au desfăşurat nenumărate acţiuni de perfectare a contractelor de furnizare/prestare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza UAT Baia de Fier.

„Menţionăm că doar un număr restrâns de cetăţeni au intrat în legalitate, semnând contracte de furnizare. Utilizatorii au fost informaţi cu privire la obligativitatea încheierii contractelor de furnizare a serviciului de alimentare cu apă prin comunicate de presă transmise în mass-media începând cu luna august 2022, periodic. În aceeaşi perioadă, au fost transmise şi notificări scrise prin serviciile poştale, care au fost refuzate de către utilizatori. Aparegio Gorj SA - CED Novaci a demarat periodic acţiuni de contorizare în comuna Baia de Fier, fiind ca de fiecare dată de bună credinţă, însă s-a confruntat în continuare de reticenţa şi refuzul utilizatorilor de a monta apometre. Aparegio a emis facturi tuturor utilizatorilor din această localitate, în baza listelor comunicate de UAT Baia de Fier, ce cuprind 1.028 de gospodării cu un număr total de 2.553 persoane", se arată într-un comunicat de presă al Aparegio.

Reprezentanţii societăţii mai susţin că Aparegio Gorj furnizează apă potabilă în Baia de Fier, fapt ce rezultă din rapoartele de încercare realizate conform Programului de monitorizare operaţională şi de audit pe anul 2024.

„În ceea ce priveşte executările silite, menţionăm faptul că au fost încuviinţate de către instanţele judecătoreşti în baza facturilor emise care, potrivit art. 42, alin. 6v1 din Legea 51/ 2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice prevede că 'factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice reprezintă titlu executoriu', suspendarea executării silite putând fi solicitată de către partea interesată şi numai pentru motive temeinice la instanţa competentă care poate depune suspendarea executării. (...) Operatorul Aparegio informează toţi utilizatorii din localitatea Baia de Fier că sunt aşteptaţi să încheie contracte de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi să solicite contorizare, fiind aşteptaţi să se prezinte la sediul CED Novaci în vederea perfectării documentelor", se mai menţionează în comunicat.

În luna aprilie a acestui an, Asociaţia Comunitară Baia de Fier a solicitat anularea imediată a tuturor facturilor pentru furnizarea apei emise de Aparegio Gorj şi a cerut implicarea autorităţilor naţionale pentru rezolvarea situaţiei apei potabile din zonă.

„După ani de raportări şi verificări ale calităţii apei, subliniate de teste independente şi reportaje media, e evidentă incapacitatea Aparegio Gorj de a garanta standardele de potabilitate. (...) Reamintim că facturile emise de Aparegio sunt fără contracte valide, semnate de cetăţeni, şi reprezintă nu doar o încălcare legală, ci şi o ignorare a drepturilor consumatorilor de a beneficia de apă potabilă. Apelăm la autorităţile guvernamentale competente să intervină în rezolvarea acestei situaţii inacceptabile", menţionau, în aprilie, reprezentanţii Asociaţiei Comunitare Baia de Fier.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Un judecător a suspendat vânzarea reşedinţei Graceland a lui Elvis Presley, contestată de nepoata lui
Un judecător a suspendat vânzarea reşedinţei Graceland a lui Elvis Presley, contestată de nepoata lui

Un judecător din Tennessee a blocat vânzarea prin executare silită a reşedinţei Graceland, considerând că este în interesul publicului să încetinească orice schimbare de proprietar pentru fosta proprietate a cântăreţului Elvis Presley.

S-a dublat numărul românilor care își cer falimentul personal. Cum pot să scape datornicii de orice executare silită
S-a dublat numărul românilor care își cer falimentul personal. Cum pot să scape datornicii de orice executare silită

Numărul românilor care și-au declarat insolvența s-a dublat anul trecut în comparație cu 2021. Este cel mai mare înregistrat în țara noastră de când a intrat în vigoare legea falimentului personal.  

Primăria Capitalei, executată silit în plină stare de urgență. Despre ce sumă este vorba
Primăria Capitalei, executată silit în plină stare de urgență. Despre ce sumă este vorba

Primăria Capitalei a informat că este executată silit şi trebuie să plătească aproape 3,8 milioane de euro în baza unei hotărâri a instanţei pentru o expropriere din 2010.

Scandal in Gorj la o executare silita pentru un teren agricol. Cum au ajuns doi veri in aceasta situatie
Scandal in Gorj la o executare silita pentru un teren agricol. Cum au ajuns doi veri in aceasta situatie

Proprietarul de pana acum al pamantului s-a luat la cearta cu noul proprietar, care ii era ruda. Politistii au fost prezenti permanent langa cei doi veri, pentru a opri orice scandal.

Aproape toate propunerile bancilor pentru
Aproape toate propunerile bancilor pentru "Darea in plata", respinse. Legea i-ar putea ajuta si pe cei deja executati silit

Romanii aflati in executare silita sau carora banca le-a luat deja casa ar putea obtine stergerea datoriilor ramase. Asta prevede amendamentul la legea darii in plata, votat astazi de Senatorii juristi.

Recomandări
Ciolacu: „Am ajuns la o înţelegere cu CE cu privire la Planul Fiscal”. „Soluția” Guvernului este explozia datoriei publice
Ciolacu: „Am ajuns la o înţelegere cu CE cu privire la Planul Fiscal”. „Soluția” Guvernului este explozia datoriei publice

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că a ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană în privinţa Planului Fiscal.

Fost şef al Armatei poloneze: „Dacă Rusia trece graniţa în Lituania, vom lovi direct Sankt Petersburgul”
Fost şef al Armatei poloneze: „Dacă Rusia trece graniţa în Lituania, vom lovi direct Sankt Petersburgul”

Generalul Rajmund Andrzejczak, fost șef al Armatei Poloniei, a declarat că NATO va ataca direct orașul rusesc Sankt Peteresburg, în cazul în care trupele Moscovei vor călca granița Lituaniei.

E oficial: România are o nouă companie feroviară, pentru deservirea „nevoilor de apărare ale țării”
E oficial: România are o nouă companie feroviară, pentru deservirea „nevoilor de apărare ale țării”

Guvernul a înființat prin OUG o nouă companie de stat, Carpatica Feroviar, care va avea rolul de a asigura transporturile strategice ale instituțiilor din statul român. Primele planuri pentru înființarea acesteia fiind anunțate în 2022.