Imagini VIDEO din interiorul Penitenciarului Rahova. Cum arata in 2009 CELULA detinutilor si baia
Penitenciarul Rahova este locul in care fostul premier Adrian Nastase isi va ispasi, teoretic, pedeapsa de doi ani de inchisoare, ca urmare a condamnarii in dosarul "Trofeul calitatii".
Deocamdata nu se stie sigur daca Adrian Nastase va sta exact doi ani la Rahova sau va beneficia de o perioada de detentie redusa, ca urmare a actiunilor avocatilor sai sau chiar datorita varstei - el avand peste 60 de ani.
Penitenciarul Rahova este o inchisoare de maxima securitate din Bucuresti, situata la 8 km de centrul capitalei, pe Soseaua Alexandriei. Constructia sa a inceput in anul 1991 pe amplasamentul vechiului penitenciar care a functionat la o capacitate de 2250 persoane, incepand cu 1973 pana in anul 1988 cand a fost demolat. Darea in folosinta a sediului actual s-a facut in etape, incepand cu anul 1997.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Perimetrul total atribuit este de 92.200 de metri patrati, din care s-a construit si imprejmuit o suprafata de 62.100 de metri patrati.
Cum va fi tratat Adrian Nastase in Penitenciarul Rahova
Imaginile video prezentate in acest material au fost filmate in 2009, in Penitenciarul Rahova din Bucuresti. In acest moment nu exista informatii referitoare la regimul de detentie al lui Adrian Nastase, respectiv nu se stie daca fostul premier va beneficia de acelasi tratament ca si celelalte persoane aflate in stare de detentie preventiva.In ianuarie 2012, fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, si omul de afaceri Calin Stoia s-au plans instantei de conditiile inumane de detentie, spunand ca au stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri, la temperaturi de 0 grade, in Penitenciarul Rahova, iar la fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care ii ameninta cu moartea pe amandoi.
"Am stat trei nopti in celule neincalzite, fara geamuri la temperaturi de 0 grade (in Penitenciarul Rahova, unde a fost incarcerat pe perioada recursului la ICCJ - n.r.). La fiecare jumatate de ora venea cate un detinut care ne ameninta ca ne ia gatul. Ni s-a spus clar ca daca iesim afara ne iau gatul. Nu am putut manca pentru ca aceeasi mancare ne era adusa de detinuti care ne amenintau. Ni se incalcau flagrant toate drepturile omului. Sa stai 17 ore pe un scaun inseamna tortura. Ganditi-va ca nici la Gherla nu puteam iesi afara pentru ca ceilalti ne amenintau. Va rog sa puneti capat situatiei", a spus Calin Stoia, citat de Mediafax.
Atat avocatii lui Calin Stoia, cat si cei ai lui Sorin Apostu au anuntat ca vor sa atace statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cauza "tratamentului inuman" la care sunt supusi cei doi.
Fostul sef de sectie de la Penitenciarul Rahova, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru MITA
In luna mai a acestui an, fostul sef sectie de la Penitenciarul Rahova, Virgil Mihut, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, decizia putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.Potrivit Mediafax, care citeaza DNA, in perioada august - decembrie 2011, inculpatul Mihut Virgil, in calitate de ofiter de penitenciare si sef de sectie in cadrul Penitenciarului Rahova, a pretins si a primit cu titlu de mita bani si bunuri in valoare totala de 5.400 lei de la mai multi detinuti.
Banii si bunurile au fost pretinse si primite fie pentru a-si indeplini atributiile de serviciu, in sensul solutionarii favorabile a unor cereri formulate de detinutii respectivi, fie pentru a-si incalca atributiile de serviciu (atitudine de tolerare a incalcarii, de catre detinuti, a unor interdictii care li se aplica si nesanctionarea unor abateri constatate).
"Poezie de puscarie" la Rahova
Tot in luna mai 2012, doi detinuti condamnati la pedepse grele de inchisoare pentru omor au fost premiati pentru poezie si sculptura la concursul "Poezie de puscarie", in cadrul unei festivitati organizate la Penitenciarul Rahova.Ei s-au numarat printre cei douazeci de detinuti care au fost premiati in cadrul celei de-a patra editii a concursului "Poezie de puscarie", iar 58 dintre poeziile lor - in ale caror versuri se regasesc cu recurenta teme precum singuratatea din inchisoare, dorul de cei dragi sau de libertate - au fost inchise intr-un volum omonim.
La cea de-a patra editie a concursului "Poezie de puscarie" au participat peste 270 de detinuti de la peste 30 de unitati penitenciare si centre de reeducare, ale caror poezii au fost jurizate de scriitorii Andra Rotaru, Ioan Cristescu si Dan Mircea Cipariu.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: inchisoare, Adrian Nastase, Penitenciarul Rahova, detinuti, penitenciare, puscarie, rahova,
Dată publicare:
27-06-2012 12:05