Evul mediu la pret de lux. Cum arata cartierele de 5 stele din Romania fara apa,canalizare si asfalt
Promisiunile neonorate dar si criza financiara au facut ca satelitii imobiliari rasariti in jurul marilor orase sa ramana cu infrastructura din Evul Mediu.
Unele cartiere n-au apa, altele n-au canalizare sau strazi asfaltate. Iar oamenii trec prin balti si noroaie ca sa ajunga in casele lor. Primarii, care ridica din umeri ca bugetul e sarac, n-au nici o scuza. Pot sa apeleze la fondurile europene pentru modernizarea localitatilor. Totul este sa si vrea.
In zona rezidentiala din Mogosoaia, la doar cativa kilometri de Capitala, s-au construit in ultimii ani peste 200 de vile. Dar edilii nu s-au grabit sa asfalteze strazile. Claudiu si-a ridicat casa acum 7 ani, cu peste 200 de mii de euro. Nici prin cap nu i-a trecut atunci ca si astazi va trai ca la sat. "De atunci am ramas tot cu gazele, nu s-a tras nici apa curenta, nu s-a pus nici astfalt", a marturisit el.
Iata ca drumurile sunt inca neasfaltate si nu exista nicio canalizare, iar vilele de lux baltesc in noroi la fiecare ploaie. Ca sa iasa din locuintele cu pretentii pe o asa vreme, proprietarii trebuie sa aiba obligatoriu cizme de cauciuc, dar si o masina de teren, daca nu vor sa ramana impotmoliti.
"E groaznic, ne umplem de noroi, e exact ca la tara. Toti avem fose, au fost inundati uneori...", se plang localnicii. "In visele cele mai urate nu visam asa ceva. Am luat o plasa", a spus un locuitor din zona.
Nemultumiti, oamenii au facut reclamatii la primarie, dar fara nici un folos. Actualul primar din Mogosoaia da vina pe fostul edil, care ar fi permis introducerea in intravilan a unei suprafete prea mari de 300 de hectare fara sa ia in calcul costurile infrastructurii. Iar acum primaria nu are bani.
"S-a tinut pasul pana in 2008-2009, cand s-a secat putul, ca sa zic asa. Investitori n-au mai venit, criza ne-a facut sa nu mai putem sa speram la bani sau fonduri guvernamentale. Din ce iei pe impozite si taxe n-ai cum", a spus Paul Precup, primarul localitatii Mogosoaia.
Regasim aceleasi probleme si in cartierele noi din marile orase, cum ar fi Clujul si Brasovul.
Iar in Pipera Baneasa, o alta zona rezidentiala a capitalei, pe o raza de aproape 2 kilometri autoritatile au confirmat prin 8 probe din 19 ca apa din puturile aflate intre 20 si 60 de metri e contaminata cu tricloretilena. Asa ca edilii se vad obligati sa rezolve problema alimentarii cu apa.
"Este deja in executie un proiect, urmand ca la 15 iunie sa inceapa sa se introduca reteaua de apa din fonduri proprii ale primariei" a spus Madalina Dumitru, sef cabinet primar Primaria Voluntari.
In aceste situatii, aparent fara iesire, pot fi atrase fonduri europene. Autoritatile locale trebuie sa depuna un dosar la agentiile de dezvoltare regionala si daca indeplinesc conditiile, primesc finantare.
Citeste si: Condusul devine gratuit. Masinile care nu consuma aproape nimic
Anuntul Renault despre Dacia. Ce decizie au luat francezii in legatura cu marca romaneasca
Sursa: Pro TV
Etichete: pipera, infrastructura, Mogosoaia, sat, vile, zone rezidentiale,
Dată publicare:
31-05-2013 19:21