Eșec total la primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar. Localnicii ar fi fost intimidați
Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar, cel din comuna Dumbrăvița, județul Brașov, a picat din cauza absenteismului la urne.
Doar un sfert din locuitorii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea, iar pentru validarea referendumului era necesară o prezență de 30%. Actualul primar este vizat acum de acuzația că ar fi influențat electoratul, ca să nu-și piardă funcția.
Primarul este la al cincilea mandat și, cu toate că susține că în ultimii 18 ani a făcut multe pentru comună, nu se văd schimbări, spun dezamăgiți oamenii care au cerut organizarea referendumului.
Cu toate acestea, prezența la vot a transformat scrutinul într-un eșec pentru cei ce voiau schimbarea.
Pentru ca referendumul să aibă loc, 25% dintre locuitorii cu drept de vot au adresat o cerere prefectului, în care au arătat că primarul nesocotește interesele comunității.
Mihăiță Florian, localnic: N-avem drumuri, curățenie... Nimic. Totul este zero în Dumbrăvița.
Reporter: Ați încercat să vorbiți cu domnul primar?
Mihăiță Florian: Da, am încercat, dar nu se poate face nimic.
Primarul comunei: „Sunt multe probleme”
Localnic: „Eu stau aici în comună de 12 ani și nu s-a făcut absolut nimic. Domnul primar cum m-am mutat eu după doi ani, mi-a turnat asfalt și mi-a promis că face rigolă pe partea cealaltă și așa a rămas”.
Primarul spune că este conștient de nemulțumirile oamenilor, dar are justificări pentru ce nu s-a făcut.
Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița: „Sunt mai multe probleme. Sunt lucrări care nu s-au aprobat în Consiliul Local, sunt lucrări de canalizare și apă la care lucrăm și într-adevăr s-a creat un disconfort”.
Pentru demiterea edilului, prezența la vot trebuia să fie de 30%, iar dintre voturile valabile exprimate, jumătate plus 1 să se pronunțe în favoarea schimbării. Cei din opoziție, mai precis membrii USR, care au strâns semnaturile pentru inițierea referendumului, spun că primarul și oamenii lui i-ar fi intimidat pe localnici, ca să nu meargă la urne.
Anisia Costescu, consilier local: „Au început să umble prin sat să amenințe lumea: fie că nu le mai dă titlurile de proprietate, fie că nu le mai dă ajutorul social”.
Deocamdată s-a depus o sesizare la Biroul Electoral. Cert e că prezența la vot a fost duminică de 25,59%, un procent, practic, egal cu cel al cetățenilor care au cerut organizarea referendumului.