Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar, cel din comuna Dumbrăvița, județul Brașov, a picat din cauza absenteismului la urne.

Doar un sfert din locuitorii cu drept de vot și-au exprimat opțiunea, iar pentru validarea referendumului era necesară o prezență de 30%. Actualul primar este vizat acum de acuzația că ar fi influențat electoratul, ca să nu-și piardă funcția.

Primarul este la al cincilea mandat și, cu toate că susține că în ultimii 18 ani a făcut multe pentru comună, nu se văd schimbări, spun dezamăgiți oamenii care au cerut organizarea referendumului.

Cu toate acestea, prezența la vot a transformat scrutinul într-un eșec pentru cei ce voiau schimbarea.

Pentru ca referendumul să aibă loc, 25% dintre locuitorii cu drept de vot au adresat o cerere prefectului, în care au arătat că primarul nesocotește interesele comunității.

Mihăiță Florian, localnic: N-avem drumuri, curățenie... Nimic. Totul este zero în Dumbrăvița.

Reporter: Ați încercat să vorbiți cu domnul primar?

Mihăiță Florian: Da, am încercat, dar nu se poate face nimic.

Primarul comunei: „Sunt multe probleme”

Localnic: „Eu stau aici în comună de 12 ani și nu s-a făcut absolut nimic. Domnul primar cum m-am mutat eu după doi ani, mi-a turnat asfalt și mi-a promis că face rigolă pe partea cealaltă și așa a rămas”.

Primarul spune că este conștient de nemulțumirile oamenilor, dar are justificări pentru ce nu s-a făcut.

Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița: „Sunt mai multe probleme. Sunt lucrări care nu s-au aprobat în Consiliul Local, sunt lucrări de canalizare și apă la care lucrăm și într-adevăr s-a creat un disconfort”.

Pentru demiterea edilului, prezența la vot trebuia să fie de 30%, iar dintre voturile valabile exprimate, jumătate plus 1 să se pronunțe în favoarea schimbării. Cei din opoziție, mai precis membrii USR, care au strâns semnaturile pentru inițierea referendumului, spun că primarul și oamenii lui i-ar fi intimidat pe localnici, ca să nu meargă la urne.

Anisia Costescu, consilier local: „Au început să umble prin sat să amenințe lumea: fie că nu le mai dă titlurile de proprietate, fie că nu le mai dă ajutorul social”.

Deocamdată s-a depus o sesizare la Biroul Electoral. Cert e că prezența la vot a fost duminică de 25,59%, un procent, practic, egal cu cel al cetățenilor care au cerut organizarea referendumului.