Escrocherie de amploare. Zeci de persoane sunt bănuite că au înscenat accidente rutiere ca să încaseze bani din asigurări
Autoritățile anchetează mai mulți indivizi din Bihor care au pus bazele unei rețele complexe și au înșelat mai multe firme de asigurări după ce, au înscenat diverse accidente.
În felul acesta au strâns peste 130 de mii de euro în cei doi ani de când se ocupau cu așa ceva. După percheziții, 30 de persoane au fost duse la audieri, iar o parte au rămas în arestul poliției.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gruparea suspectată că înscena accidente rutiere ca să obțină despăgubiri de la firmele de asigurări era formată din 30 de indivizi. Cel mai tânăr are doar 19 ani. Șase dintre suspecți, spun anchetatorii, erau considerați „creierele” escrocheriei și îi coordonau pe ceilalți.
Accidentele care ar fi fost regizate de ei s-ar fi petrecut în ultimii doi ani și jumatate, iar mașinile implicate erau conduse doar de cei din rețea.
Suspecții acționau în special în timpul nopții, atunci când simulau accidentele, ca să nu existe martori. În rețea aveau inclusiv mecanici, care acceptau sa dea asigurari că au reparat mașinile cu piese noi, scumpe, deși în realitate foloseau unele la mâna a doua. Așa că firmele de asigurari ajungeau să plăteasca sume mult mai mari, care intrau în buzunarele suspecților.”
Comisar șef Alina Fărcuța, poliția Bihor: „Au fost produse 21 de evenimente rutiere, în urma cărora au fost deschise 23 de dosare de daună la cinci societăți de asigurări”.
Pentru acestea, cinci firme de asigurări au plătit peste 650 de mii de lei, dar prejudiciul ar putea crește pe parcursul cercetărilor. Inspectorii de daune spun că astfel de escroci nu acționează la întâmplare. Studiază înainte întreg mecanismul asigurărilor, ca să nu apară sincope.
Inspector de daune: „90% din cazuri e vorba de mașini scumpe. Alt tip de fraudă, modifică actele mașinii, serii de caroserie și așa mai departe. Sau mai există un tip de fraudă: se lovesc între ei. Ia o bară din dezmembrări, și-o schimbă, merge, lovește pe altul, tot un prieten de-al lui, își înscenează accidentul, au bara spate lovită, bara față lovită, și uite așa merg și iau bani de la asigurător”.
Avocații care se ocupă cu astfel de cazuri spun că imaginația escrocilor este foarte bogată.
Ioan Manole, avocat: „De exemplu, un autoturism avariat în mod real, nu este reparat, după ce se încasează prima de asigurare, și este folosit, în mod succesiv, la accidente simulate, cu un mecanism care poate conduce, teoretic, la exact aceleași avarii. Și se apelează la autoturisme cu RCA încheiat la o altă societate de asigurare”.
Legea le permite inspectorilor de daune să își facă propriile investigații, apelând la un expert tehnic auto, în cazul în care au suspiciuni de fraudă. Suspecții duși marți la audieri, au între 19 și 58 de ani. Ei sunt acuzați de înșelăciune, fals informatic și fals în declarații.