Erorile unui sistem bolnav de coruptie. Patru malpraxisuri intr-un an si inca se numeste doctor
Caz revoltator petrecut intr-un spital din Gorj. O tanara de 30 de ani, mama a doi copii, a murit joi seara pe masa de operatie, la scurt timp dupa ce un medic ginecolog din Novaci i-a scos din pantece un fat de trei luni, mort.
Imediat apoi starea femeii s-a inrautatit si in cateva ore era moarta. Culmea e ca nu e prima oara cand acest medic e implicat intr-un caz tragic. Anul trecut, trei copii i-au murit la nastere, iar el a fost acuzat de malpraxis.
Insarcinata in trei luni, femeia in varsta de 30 de ani s-a internat la Spitalul Novaci la inceputul saptamanii.
Medicul ginecolog a descoperit ca fatul pacientei era mort si a decis o interventie de urgenta, pentru ca viata mamei era deja in pericol.
In timpul operatiei, femeia a sufeirt o hemoragie abdominala si a intrat in coma. Medicul a cerut transferarea ei la un spital din Bucuresti, cu un elicopter.
Cum era cod portocaliu, nimeni nu s-a incumetat sa ridice un elicopter, asa ca pacienta a fost trimisa la spitalul Judetean din Targu Jiu, unde pacienta a murit in sala de operatie.
Rudele femeii care s-a stins pe masa de operatie spun ca medicul din Novaci este vinovat de moartea ei. In plus, il acuza ca le-ar fi cerut bani ca sa o ingrijeasca.
Hemoragia abdominala pe care a suferit-o femeia pe masa de operatie poate fi cauzata de o cantitate prea mare de anestezic sau de probleme cardiace. Complicatii care puteau fi descoperite in urma unui set complex de analize. Sunt multe intrebari la care ancheta inceputa va trebui sa gaseasca raspunsuri.
Deocamdata este cert ca medicul ginecolog nu este acuzat de malpraxis pentru prima data. Trei familii il arata cu degetul si sustin ca le-au murit bebelusii la nastere din cauza neglijentei lui.
Inexplicabil, nici Colegiul Medicilor, dar nici Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj nu au finalizat cercetarile incepute anul trecut in cazul celor trei copilasi.
La fel ca-n multe cazuri grave de malpraxis, Colegiul Medicilor sustine ca nu poate face nimic fara rezultatele procurorilor. I-a dat un avertisment si ii permite doctorului acuzat ca nu si-a ingrijit pacientii sa intre in sala de operatie.
Avocatii care au instrumentat asemenea cazuri de malpraxis au o posibil explicatie pentru inertia celor de la Colegiul Medicilor.
"Exista un fel de partipriu, medicii in general sunt colegii si este foarte greu ca un membru al Colegiului Medicilor sa fie sanctionat de catre colegii si de cele mai multe ori prietenii lui", explica Ovidiu Tatu, avocat Baroul Timis.
Judecata profesionala la Colegiul Medicilor este una colegiala, pe sistemul corb la corb nu scoate ochii. Dovada sunt sanctiunile extrem de blande. Peste 80% avertismente sau taieri nesemnificate din salariu pe cateva luni.
Ministrul Sanatatii asteapta si el un verdict in justitie si nu crede ca ministerul ar trebui sa ia masuri pentru ca acesti medici acuzati de malpraxis sa fie macar suspendati pe perioada cercetarilor.