Eroii de la Stalingrad, îngropaţi în Rusia în cutii de carton. Ministrul Apărării a declanşat o anchetă
Reînhumarea a 345 de militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a stârnit un întreg val de critici la adresa Ministerului român al Apărării Naţionale.
Motivul, osemintele eroilor au fost îngropate în cutii din carton şi nu în sicrie, într-un cimitir din Rusia. Ministrul a trimis Corpul de Control să verifice modul în care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat ceremonia.
Cimitirul din Rusia a fost înfiinţat în 2015. Acolo vor fi înmormântaţi peste 4.000 de militari români îngropaţi acum în cimitire de campanie din Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Răspunsul MApN la solicitarea PRO TV:
Ministerul Apărării Naţionale, alături de alte instituţii ale statului român, a depus eforturi considerabile pentru realizarea, la Rossoşka, regiunea Volgograd, a primului cimitir de onoare de pe teritoriul Federaţiei Ruse în care să fie reînhumate, în mod centralizat, osemintele militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad – Cotul Donului şi zonele adiacente.
Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.
Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual. Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.
Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfăşurarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar şi activitatea instituţiei, per ansamblu.
Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că oficialii români prezenţi la ceremonia de la Rossoşka nu au avut nicio implicare în activităţile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment.
Şi Ambasada Rusiei şi-a precizat poziţia printr-un comunicat:
Despre reînhumarea osemintelor ostașilor romani
căzuți la Volgograd (Stalingrad)
Ne-au atras atenția recentele publicații din presa românească cu privire la faptul că, în ultimul timp, partea rusă a început chipurile să trateze cu ”mai puțin respect” memoria ostașilor români, pieriți pe teritoriul Federației Ruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În legătură cu acest fapt este cazul să amintim că încă din anul 2005 a fost semnat un Acord între Guvernul Federației Ruse și Guvernul României cu privire la statutul locurilor de înhumare militare rusești de pe teritoriul României și a locurilor de înhumare militare românești de pe teritoriul Federației Ruse.
În baza acestui acord începând cu anul 2008 pe teritoriul Federației Ruse au fost deschise aproape douăzeci de plăci comemorative dedicate ostașilor români, drumul vieții al cărora s-a sfârșit pe teritoriul Rusiei în anii celui de-al Doilea Război Mondial, precum și după terminarea acestuia.
În data de 10 iulie 2015 a fost semnat un contract intre Asociația ”Memoriale militare” și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor Români cu privire la înființarea unui cimitir, exhumarea și reînhumarea osemintelor ostașilor români, pieriți la Stalingrad. În același an a avut loc ceremonia de deschidere a unui complex memorial în localitatea Rossoshka, regiunea Volgograd (fosta Stalingrad).
Astăzi, 29 septembrie, este programată cea de-a doua ceremonie de reînhumare a rămășițelor ostașilor români în localitatea Rossoshka. În desfășurarea activității de comemorare de pe teritoriul Federației Ruse, partea rusă a acordat și va acorda în continuare părții române asistența tehnică necesară.
Totodată, poporul rus nu poate uita faptul că soldații români au venit pe teritoriul rus împreună cu cotropitorii naziști ai Germaniei fasciste în calitate de agresori și ocupanți, ale căror fapte criminale sunt atestate de multiple documente și de martori oculari. De aceea, încercările părții române de a-i prezenta în calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusă complet nepotrivite. Reieșim din inadmisibilitatea încercărilor de a justifica, și mai mult, de a eroiza criminalii de război, de a-i pune pe același panou pe învingătorii care au deschis Europei drumul către libertate și democrație și pe cei care încercau să înrobească întreaga lume, bazându-se pe ideologia împotriva umanității a superiorității rasiale.
Din considerente umanitare și ghidându-ne după prevederile acordului interguvernamental ruso-român sus-menționat, ceremonia planificată a avea loc în Rossoshka este privită în Rusia ca un act suveran al părții române, care se bazează pe dreptul general acceptat în practica contemporană internaționala de a amenaja locurile de înmormântare ale compatrioților săi, reieșind din respectul față de sentimentele rudelor lor.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, inmormantare, mapn, soldati, ceremonie, gropi, eroi, cutii, inhumare, stalingrad, volgograd,
Dată publicare:
05-10-2017 18:31