Eroii de la Stalingrad, îngropaţi în Rusia în cutii de carton. Ministrul Apărării a declanşat o anchetă

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Joi 05 Octombrie 2017 18:31
Categorie: Actualitate

Reînhumarea a 345 de militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a stârnit un întreg val de critici la adresa Ministerului român al Apărării Naţionale.

Motivul, osemintele eroilor au fost îngropate în cutii din carton şi nu în sicrie, într-un cimitir din Rusia. Ministrul a trimis Corpul de Control să verifice modul în care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat ceremonia.

Cimitirul din Rusia a fost înfiinţat în 2015. Acolo vor fi înmormântaţi peste 4.000 de militari români îngropaţi acum în cimitire de campanie din Rusia.

Răspunsul MApN la solicitarea PRO TV:

Ministerul Apărării Naţionale, alături de alte instituţii ale statului român, a depus eforturi considerabile pentru realizarea, la Rossoşka, regiunea Volgograd, a primului cimitir de onoare de pe teritoriul Federaţiei Ruse în care să fie reînhumate, în mod centralizat, osemintele militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad – Cotul Donului şi zonele adiacente.

Acest proiect a fost fundamentat pe baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti la 8 noiembrie 2005 şi ratificat prin Legea nr. 413 din 9 noiembrie 2006.

Atât lucrările de construcție a Cimitirului militarilor români, cât și operațiunile de exhumare și reînhumare a osemintelor sunt derulate pe baza unor contracte de execuție/realizare lucrări, încheiate anual. Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N. desfăşurarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar şi activitatea instituţiei, per ansamblu.

Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că oficialii români prezenţi la ceremonia de la Rossoşka nu au avut nicio implicare în activităţile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment.

Şi Ambasada Rusiei şi-a precizat poziţia printr-un comunicat: 

Despre reînhumarea osemintelor ostașilor romani
căzuți la Volgograd (Stalingrad)

Ne-au atras atenția recentele publicații din presa românească cu privire la faptul că, în ultimul timp, partea rusă a început chipurile să trateze cu ”mai puțin respect” memoria ostașilor români, pieriți pe teritoriul Federației Ruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În legătură cu acest fapt este cazul să amintim că încă din anul 2005 a fost semnat un Acord între Guvernul Federației Ruse și Guvernul României cu privire la statutul locurilor de înhumare militare rusești de pe teritoriul României și a locurilor de înhumare militare românești de pe teritoriul Federației Ruse.

În baza acestui acord începând cu anul 2008 pe teritoriul Federației Ruse au fost deschise aproape douăzeci de plăci comemorative dedicate ostașilor români, drumul vieții al cărora s-a sfârșit pe teritoriul Rusiei în anii celui de-al Doilea Război Mondial, precum și după terminarea acestuia.

În data de 10 iulie 2015 a fost semnat un contract intre Asociația ”Memoriale militare” și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor Români cu privire la înființarea unui cimitir, exhumarea și reînhumarea osemintelor ostașilor români, pieriți la Stalingrad. În același an a avut loc ceremonia de deschidere a unui complex memorial în localitatea Rossoshka, regiunea Volgograd (fosta Stalingrad).

Astăzi, 29 septembrie, este programată cea de-a doua ceremonie de reînhumare a rămășițelor ostașilor români în localitatea Rossoshka. În desfășurarea activității de comemorare de pe teritoriul Federației Ruse, partea rusă a acordat și va acorda în continuare părții române asistența tehnică necesară.

Totodată, poporul rus nu poate uita faptul că soldații români au venit pe teritoriul rus împreună cu cotropitorii naziști ai Germaniei fasciste în calitate de agresori și ocupanți, ale căror fapte criminale sunt atestate de multiple documente și de martori oculari. De aceea, încercările părții române de a-i prezenta în calitate de ”eroi” sunt considerate de comunitatea rusă complet nepotrivite. Reieșim din inadmisibilitatea încercărilor de a justifica, și mai mult, de a eroiza criminalii de război, de a-i pune pe același panou pe învingătorii care au deschis Europei drumul către libertate și democrație și pe cei care încercau să înrobească întreaga lume, bazându-se pe ideologia împotriva umanității a superiorității rasiale.

Din considerente umanitare și ghidându-ne după prevederile acordului interguvernamental ruso-român sus-menționat, ceremonia planificată a avea loc în Rossoshka este privită în Rusia ca un act suveran al părții române, care se bazează pe dreptul general acceptat în practica contemporană internaționala de a amenaja locurile de înmormântare ale compatrioților săi, reieșind din respectul față de sentimentele rudelor lor.

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care a întors toți antrenorii în 5 secunde. Bogdan Ioan a făcut show pe scena Vocea României

02:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Doar Vocea a contat! Antrenorii și-au întors doar scaunele ca să-i asculte vocea până la final
Oare Celine Dion și-a fi întors scaunul? Vocea care a întors doar scaunele antrenorilor

02:12
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Concurentul care îl uimește pe Smiley. Artistul are impresia că sunt doi cântăreți pe scenă
Izabela Barbu canta Summertime

02:03
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care îi ține în picioare pe antrenori 
Daria Tănasă interpretează Ain't no other man 

01:47
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
O melodie rock este mereu pe placul lui Tudor. Vocea care l-a făcut să se întoarcă în două secunde
Dombi Sandor interpretează piesă "I feel good" a lui Tom Jones

02:11
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Vocea care o face pe Irina să plângă 

02:28
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
Acel moment când Tudor Chirilă fluieră din tot sufletul la o melodie cântată de tine
Alma Boiangiu interpretează melodia "Wonderwall" a trupei Oasis

02:04
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
17 ani și o voce care nu are vârstă. Dora a întors toate scaunele la Vocea României
Dora Gaitanovici interpretează celebra piesă "One more try" a lui George Michael

01:58
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
"Nu sunt perfectă" cântată perfect de Romanița Fricosu

01:53
MOMENTE VOCEA ROMANIEI
I'm sexy and I know it cântată mult prea sexy de Andrei Voicu

01:50
Fetita mutilata de porc
Un preot a lovit cu mașina două persoane, după care a fugit de la locul accidentului
Scandal la Spitalul Judeţean din Târgovişte. Un paznic a fost rănit, iar mai multe geamuri au fost sparte
Ameninţare cu bombă la un centru comercial şi spitalul judeţean din Ploiești. 150 de persoane evacuate
Cum a devenit România un "stat-problemă" al UE. Dragnea nu acceptă criticile de la Bruxelles
Marinarii români blocaţi la bordul unei nave cu emigranți, în pericol: "Pot exploda epidemii"
Ai cui erau cei 95.000 euro găsiţi într-un dulap second-hand. "A făcut infarct"
crima calarasi
Autorii triplei crime din Călărași riscau închisoare pe viață dacă erau majori. Ce pedeapsă pot primi
Hoții care au aruncat în aer un bancomat, căutați. Au vopsit cu spray negru camerele de supraveghere
Dezastru lăsat de muncitorii care au târât un brad de Crăciun prin centrul Lugojului
Primarul acuzat de act sexual cu o minoră, trimis în judecată. Cum se apără edilul
Raportul tehnic MCV: "Ministrul Justiţiei poate schimba toţi procurorii DNA"
Nicolae Robu a mers să vadă casele pe care le-ar fi înstrăinat ilegal