Epidemie de tuberculoză, combinată cu COVID, în Moldova. Avertismentul medicilor
Tuberculoza, boala plămânilor, face tot mai multe victime în România, în special în judeţele Moldovei.
Iașiul e pe primul loc în ţară la numărul cazurilor de îmbolnăvire cu TBC, iar mulţi pacienţi ajung la spital abia când boala nu mai poate fi tratată. Medicii au tratat persoane infectate cu SARS-COV-2 care la internare au aflat, după testare, că au şi tuberculoză. În mai puţin de jumătate de an, peste 1.000 de cazuri noi au fost depistate numai în acest judeţ.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi spun că organismul uman reacţionează tot mai slab la antibiotice, mai ales că pacienţii cu TBC nu respectă tratamentele prescrise.
În prezent, toate cele aproape 150 de paturi dedicate pacienţilor bolnavi de tuberculoză, aflaţi sub tratament, sunt ocupate.
Cei mai mulţi pacienţi internaţi provin din mediul rural.
Dr. Adriana Sorete, şef Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași:
„Va creşte numărul, noi suntem într-o epidemie de tuberculoză, de fapt. Zona de nord-est a României este o zonă defavorizată din punct de vedere socio-economic. E vorba de impactul socio-economic şi de elementele microbiene care determină boala. Dacă ai un individ subnutrit, alcoolic, care locuieşte împreună cu alţi 7-8 în casă, vei avea şi cazuri de tuberculoză. Formele de depistare care sunt acum sunt extraordinar de grave, pacienţi care nu au şanse de recuperare, nu au şanse de supravieţuire, deci ce poate fi mai grav decât atât?”
La un control de rutină, făcut într-o localitate din judeţul Iaşi, medicii au descoperit 18 cazuri noi de TBC. Numărul real al bolnavilor este cu siguranţă mult mai mare, spun specialiștii, pentru că oamenii refuză să se testeze.
Datele arată, de exemplu, că 12 localităţi din judeţul Iaşi au o incidenţă de 200 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar o comună depăşeşte rata de infectare, cu 300 de noi cazuri, depistate anul trecut.
În ultima vreme, situaţia e şi mai gravă din cauza pandemiei de COVID şi a complicaţiilor pulmonare date de boală.
Dr. Radu Crișan, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Iași:
„Pacienţi cu tuberculoză care se simt rău, au pus pe baza tuberculozei şi i-am depistat pozitiv pentru COVID. Şi invers, pacienţi pozitivi, testaţi PCR pozitiv pentru COVID care la investigaţiile radiologice s-au dovedit a avea opacităţi compatibile clinic cu tuberculoza şi s-au dovedit a avea tuberculoză. ”
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană. De cele mai multe ori, boala debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces.
Tratamentul durează minimum 6 luni. Oficial, în România sunt peste 7.200 de bolnavi de TBC care primesc tratament. Dar numărul real al celor care suferă de această maladie este mult mai mare, estimează medicii.