Românii care suferă de TBC nu mai au voie la muncă în străinătate

Ultima actualizare: 09-10-2012 02:03
TBC

Românii care suferă de tuberculoză, o formă a bolii rezistentă la medicamente, nu vor mai putea să lucreze în străinătate. Măsura ar putea fi luată din toamnă de autorităţile române, speriate de numărul mare de asemenea cazuri.

Bacilul Koch, cel care provoacă tuberculoza, a devenit rezistent la tot mai multe medicamente. Medicii atrag atenţia că boala trebuie tratată corespunzător de la primul semn, iar tratamentul nu trebuie întrerupt sub nicio formă. Un român care se află în Austria a fost diagnosticat cu tuberculoză rezistentă la cinci tipuri de antibiotic. Bărbatul are 45 de ani şi a ajuns în acest stadiu al bolii, după ce a întrerupt tratamentul în 2002.

1200 de bolnavi romani, femei şi bărbaţi, cu tuberculoză rezistentă la medicamente, sunt deja sub supravegherea medicilor pneumologi în cadrul unui program al Ministerului sănătăţii.

Orice bolnav care doreşte să plece la muncă în străinătate va fi oprit la graniţă. Cel mai probabil, măsura se va aplica din luna octombrie, după semnarea unui acord. Medicii spun că deja au fost trimişi în ţară la tratament, din Germania şi Spania, muncitori diagnosticaţi cu forme rare de TBC, care nu mai răspund la niciun tratament. În întreaga lume, sunt aproape 500.000 de oameni din 45 de ţări, cu acest diagnostic.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO