Au dispărut cuvintele din mesajele trimise de tineri. Cu ce au fost înlocuite
Scrisorile de dragoste, care secole întregi au frânt inimi şi au pornit războaie, sunt înlocuite în vremurile noastre de aplicaţii, filtre şi emojii.
Au apărut mii de variante şi modele concepute să exprime orice sentiment am vrea transmitem fără să mai scriem "te iubesc" sau "mi-e dor de tine".
Telefoanele mobile sunt cele mai folosite dispozitive când vine vorba de expedierea unor mesaje de dragoste moderne.
Utilizatorii au acces la zeci de mii de aşa-numite "emoticoane" cu inimi, ursuleți şi flori, dar şi la filtre care pot fi aplicate peste propria fotografie.
Mircea Bravo, vlogger: "Aceste emoticoane au fost create de către platforme ca să ne fie tot mai uşor să comunicăm. Decât să îi spui: "te iubesc şi eşti singura femeie din viaţa mea şi o să te doresc până la ultima celulă", pui numai un emoticon special conceput pentru chestia asta şi gata".
Reporter: "Dacă nu era Ziua Internaţională a Scrisorilor de Dragoste cum vă exprimaţi dragostea, prin mesaje, cu emojiuri, mai mult mesaje?"
Tineri: "Da, mai mult mesaje."
Cum tinerii folosesc mai repede telefonul şi aplicaţiile decât scrisorile, programatorii au creat filtre speciale, cu ajutorul cărora mesajele pot fi personalizate.
Doar filtrele create de ITi-știi români au zeci de milioane de utilizatori în toată lumea. De exemplu, un filtru care afişează şi cuvântul LOVE a fost folosit de 1,5 milioane de persoane care au vrut să transmită un mesaj virtual de dragoste.
Alex Strujac, filter artist pentru Instagram şi Facebook: "Odată cu dezvoltarea tehnologiei de realitatea augumentată în platformele de social media, tinerii au început să creeze mesaje folosind filtrele de Instagram, Snapchat sau Facebook pentru a trimite atât conţinut static cât şi video îmbunătăţit cu elemente digitale: inimioare, mesaje de dragoste".
Că este bine sau nu, din mesajele pe care şi le trimit tinerii au dispărut cuvintele.
Mircea Bravo, vlogger: "Mă uitam pe instagram şi aveam oameni care mi-au reacţionat la 7-8 storyuri tot cu câte un emoticon, dar nu mi-au spus niciodată nimic, un cuvânt concret, ci numai emoticoane. Emoticoanele pot fi şi un refugiu pentru cei care sunt mai stângaci la gramatică".
Pe vremuri însă, scrisorile de dragoste făceau istorie. Unele au rămas celebre în literatură, cum ar fi cele trimise de Mihai Eminescu Veronicăi Micle sau corespondența amoroasă dintre Richard Burton şi Elisabeth Taylor.
Astăzi, de ziua internaţională a scrisorilor de dragoste, într-o cafenea, clienţii au avut ocazia să compună scrisori de dragoste, unii în premieră.
Turistă: "E prima dată când scriu o scrisoare de dragoste, nu am mai făcut asta nicioadata, e prima dată practic când scriu despre dragoste. În mod normal ne petrecem timpul împreună cu cei dragi, mesaje, emoji".
Indiferent de metodă, important este să le spuneţi celor din jurul vostru ce simţiţi. Psihologii spun că mesajele de dragoste ne fac mai fericiţi.