Elevii ar putea avea transport gratuit până la școală, în baza carnetului de note vizat

×
Codul embed a fost copiat

Elevii ar putea avea transport gratuit până la școală, doar arătând carnetul de note vizat la zi.

Promisiunea a fost făcută de ministrul Educației, la capătul unor negocieri cu reprezentanții elevilor din toată țara. Din cauza unor legi care se bat cap în cap, spun aceștia, sunt copii care își riscă viața, făcând autostopul ca să ajungă la ore cum făceau și cele două fete ucise în cazul Caracal.

Alții abandonează școala pentru că abonamentul lunar, care poate costa câteva sute de lei, nu li se decontează integral, iar părinții nu au bani.

La 5 dimineaţa s-au urcat în tren, iar la prânz scandau în faţa Ministerului Educaţiei. Câteva zeci de liceeni din Constanța, susţinuţi de colegi din Bucureşti, ţin un moment de tăcere în memoria fetelor care au murit şi pentru că statul român nu le-a oferit un mijloc de transport sigur spre şcoală. Luiza şi Alexandra au fost ucise în Caracal, iar Mihaela din Topraisar, acum câteva zile într-un accident în timp ce călătorea spre şcoală în picioare, într-un microbuz supraaglomerat.

Mai multe legi se bat cap în cap, spun adolescenţii. În provincie, multe rute şcolare, neprofitabile pentru transportatori, nu sunt acoperite. Copii, chiar şi de învăţământ primar, merg pe jos kilometri întregi.

„Vorbim de ore întregi pe care ei le pierd în drum către şcoală. Nouă ne e foarte uşor, noi poate ne plângem şi dacă întârzie autobuzul 5 minute.

„Avem un coleg în asociaţie care a mers aproape toată clasa a XI-a cu skateboard-ul la şcoală, pe o distanţă de 7 km pe un drum judeţean. La scoala ţi se spune că tu trebuia să îţi cumperi deja abonamentul redus, iar operatorii spun lasă că ţi-l decontezi la şcoală.”

Cătălin face zilnic 100 de kilometri dus-întors din satul lui până la liceu, în Constanța.

Cătălin Apostol: „Suma necesară este de aproximativ 8.000 de lei pe an. O sumă destul de importantă pentru mine pentru că provin dintr-o familie de 7 persoane şi consider că aş putea să fac ceva folositor, aş putea să mă dezvolt din alte puncte de vedere.”

Şi Florin merge 40 de kilometri până la şcoală. Din bugetul familiei trebuie puşi deoparte 330 de lei lunar.

La finalul celor trei ore de negocieri la care au participat şi reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, elevii s-au ales cu un nou set de promisiuni, sub forma unui proces verbal semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării. Profesorul Monica Anisie s-a angajat ca în termen de 30 de zile să rezolve problema transportului şcolar, printr-o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern. Iar apoi să facă un proiect de act normativ, prin care elevii să circule gratuit, doar pe baza carnetului de note, vizat de şcoală.

 

Citește și...
Elevii, obligați să care în spate ghiozdane mai grele decât pot duce. Soluția unei școli din Techirghiol
Elevii, obligați să care în spate ghiozdane mai grele decât pot duce. Soluția unei școli din Techirghiol

6 kilograme. Atât cântăreşte ghiozdanul pe care un elev de clasa a 3-a trebuie să-l care în spate zilnic, la şcoală şi înapoi acasă.

Recomandări
Proiect pentru dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, adoptat tacit de Senat
Proiect pentru dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, adoptat tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali prin care se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor, scrie Agerpres. 

Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa
Explozii la gazoductele Nord Stream. Ucraina acuză un ”atac terorist” al Moscovei. Cum ar putea fi afectată Europa

Ucraina denunță un ”act terorist” al Moscovei, în timp ce oficialii atestă deja un act de sabotaj, după exploziile care au făcut nefuncționale gazoductele Nord Stream din Marea Baltică.

Visarion Alexa chema femeile la spovedanie după ce le agresa sexual. Preotul avea conversații cu victimele pe Telegram
Visarion Alexa chema femeile la spovedanie după ce le agresa sexual. Preotul avea conversații cu victimele pe Telegram

Preotul Visarion Alexa, aflat sub control judiciar pentru agresiune sexuală, este așteptat să sosească, din nou, la Parchetul General, unde continuă percheziția informatică începută marți.