Elevii ar putea avea transport gratuit până la școală, în baza carnetului de note vizat
Elevii ar putea avea transport gratuit până la școală, doar arătând carnetul de note vizat la zi.
Promisiunea a fost făcută de ministrul Educației, la capătul unor negocieri cu reprezentanții elevilor din toată țara. Din cauza unor legi care se bat cap în cap, spun aceștia, sunt copii care își riscă viața, făcând autostopul ca să ajungă la ore cum făceau și cele două fete ucise în cazul Caracal.
Alții abandonează școala pentru că abonamentul lunar, care poate costa câteva sute de lei, nu li se decontează integral, iar părinții nu au bani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 5 dimineaţa s-au urcat în tren, iar la prânz scandau în faţa Ministerului Educaţiei. Câteva zeci de liceeni din Constanța, susţinuţi de colegi din Bucureşti, ţin un moment de tăcere în memoria fetelor care au murit şi pentru că statul român nu le-a oferit un mijloc de transport sigur spre şcoală. Luiza şi Alexandra au fost ucise în Caracal, iar Mihaela din Topraisar, acum câteva zile într-un accident în timp ce călătorea spre şcoală în picioare, într-un microbuz supraaglomerat.
Mai multe legi se bat cap în cap, spun adolescenţii. În provincie, multe rute şcolare, neprofitabile pentru transportatori, nu sunt acoperite. Copii, chiar şi de învăţământ primar, merg pe jos kilometri întregi.
„Vorbim de ore întregi pe care ei le pierd în drum către şcoală. Nouă ne e foarte uşor, noi poate ne plângem şi dacă întârzie autobuzul 5 minute.
„Avem un coleg în asociaţie care a mers aproape toată clasa a XI-a cu skateboard-ul la şcoală, pe o distanţă de 7 km pe un drum judeţean. La scoala ţi se spune că tu trebuia să îţi cumperi deja abonamentul redus, iar operatorii spun lasă că ţi-l decontezi la şcoală.”
Cătălin face zilnic 100 de kilometri dus-întors din satul lui până la liceu, în Constanța.
Cătălin Apostol: „Suma necesară este de aproximativ 8.000 de lei pe an. O sumă destul de importantă pentru mine pentru că provin dintr-o familie de 7 persoane şi consider că aş putea să fac ceva folositor, aş putea să mă dezvolt din alte puncte de vedere.”
Şi Florin merge 40 de kilometri până la şcoală. Din bugetul familiei trebuie puşi deoparte 330 de lei lunar.
La finalul celor trei ore de negocieri la care au participat şi reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, elevii s-au ales cu un nou set de promisiuni, sub forma unui proces verbal semnat de ministrul Educaţiei şi Cercetării. Profesorul Monica Anisie s-a angajat ca în termen de 30 de zile să rezolve problema transportului şcolar, printr-o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern. Iar apoi să facă un proiect de act normativ, prin care elevii să circule gratuit, doar pe baza carnetului de note, vizat de şcoală.