Elevii care au rămas online din cauza afecțiunilor sau persoanelor vulnerabile din familie. Cei mai mulți sunt în Constanța

08-02-2021 19:17


Pentru 8.650 de elevi din mai multe județe, clopoțelul a sunat tot în boxa calculatorului. Părinții le-au cerut medicilor de familie să-i scutească de școală, pentru că au suferințe cronice, ori rude pe care le pot pune în pericol.

 

Aceleași motive au fost invocate și de peste 1.000 de profesori, care au solicitat adeverințe, de la specialiștii de medicina muncii, ca să poată preda online.

Teo nu şi-a mai văzut colegii de luni bune. Părinţii lui au decis că, pentru sănătatea familiei, el va rămâne acasă. Deşi îi e dor de prietenii din clasă, Teo a înţeles că trebuie să-şi protejeze tatăl.

Cătalina Dumitru, mama lui Teo: „Noi am decis acest lucru întrucât avem pe soţul meu, tatăl copilului, o persoană cu comorbidități şi vrem să reducem riscurile de infectare.”

„Mai greu e că doamna e de pe două calculatoare şi se tot întrerupe, nu se întrerupe, tot ne vede” mărturisește Teo.

În situaţia lui sunt 8.738 de copii din toată ţara. Fie au rude în situaţii de risc, fie ei prezintă simptome.

Cei mai mulţi sunt în judeţele Constanța unde, de exemplu, peste o mie de copii învaţă online, dar şi în Ilfov, Prahova ori Timiş.

Premierul Florin Cîțu a făcut un apel către părinţi să nu ducă copiii la școală dacă observă că aceștia au simptome.

La Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală cei 34 de elevii ai clasei a opta, care ar fi putut să se prezinte fizic la şcoală au anunţat conducerea că rămân acasă din motive medicale. Între timp, unii s-au răzgândit.

Ionela Neagoe, directoarea Liceului Gheorghe Lazăr: „La clasa a opta au anunţat că nu vine nimeni, dar au venit 10. Din cei 10, doi au recomandare să stea acasă şi au venit să-şi vadă colegii . Unii au diabet, câţiva au boli autoimune, locuiesc cu bunicii din categorie de risc. În prima zi au fost entuziaşti. Poate prea entuziaşti, noi am fost puţin disperaţi, adică respectau regula dacă ne vedeau pe noi că suntem.”

Aproape 1.200 de profesori i-au anunţat pe specialiştii în medicina muncii că nu sunt în siguranţă dacă merg în sălile de curs. Cei mai mulţi profesori care au decis să predea online sunt în Timiş, Iaşi şi Suceava. Ioana Ursu preda educaţie plastică la o şcoală din Olteniţa şi abia aşteaptă să revină la catedră după vaccinare.

Ioana Ursu, profesoară: „Am fost nevoită, din cauza unei boli cronice, am făcut deja prima doză, aştept şi rapelul şi după cred că mă voi întoarce la şcoală pentru că sunt profesor de educaţie plastică şi e greu”

Învăţământul hibrid e permis în şcolile care şi-au deschis porţile, dacă profesorii sunt în vârstă sau suferă de boli cronice sau autoimune. Şcoala va adapta pentru ei orarul şi le va pune la dispoziţie aparatura ca să predea de acasă după ce vor primi adeverinţe emise de medicul de medicina muncii sau cel curant.
În cazul elevilor, părinţii trebuie să aducă o adeverinţă că suferă de diverse boli care i-ar pune în pericol în cazul infecţiei cu SARS-COV-2 sau trebuie să demonstreze faptul că locuiesc cu o persoană aflată în gupele de risc.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO