Decizia in dosarul Gala Bute a fost amanata. Elena Udrea risca o pedeapsa de 21 de ani de inchisoare
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni, pentru 28 martie, pronuntarea sentintei in dosarul "Gala Bute".
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale Elena Udrea este judecata alaturi de alti sapte inculpati, sub acuzatia de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Completul de trei judecatori de la ICCJ a incheiat in 1 martie judecarea in fond a dosarului "Gala Bute” si a amanat atunci pronuntarea pentru 13 martie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luni, judecatorii au amanat cu doua saptamani pronuntarea sentintei, urmand sa dea o decizie in 28 martie.
Hotararea nu va fi definitiva, ci va putea fi atacata de procurorii DNA sau de catre inculpati la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.
"Ma judeca un complet de femei, cu mici exceptii femeile sunt mai curajoase si mai puternice. Ma bucur ca in acesti doi ani am daramat niste mituri. Nu am intrat in politica ca sa fac bani. Aveam un sot are imi asigura un standard de viata. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau si astazi cu chirie, parintii mei stau de 20 de ani in Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult sa fac performanta. Daca ar fi sa o iau de la capat, as face din nou in asa fel incat Bute sa boxeze in Romania. Sper si cred ca voi fi judecata pe probe, nu pe parerile despre mine, mai bune sau mai rele. si ca nu va fi un semnal pentru angajatii din domeniul public ca nu trebuie sa mai semneze nimic, de frica ca vor fi condamnati", a spus Elena Udrea la ultimul termen de judecata.
Procurorul DNA a cerut atunci condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsa cu executare orientata spre maximum prevazut pentru faptele de care este acuzata, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Dosarul Gala Bute a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia si pe omul de afaceri Dragos Botoroaga.
Printre faptele pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.
Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box.
In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.
"Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana”, potrivit procurorilor.
Anchetatorii au sustinut ca Elena Udrea a avut cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.