Instanta Suprema ar putea pronunta pe 13 martie decizia in dosarul Gala Bute. Elena Udrea: Am un sentiment bun


Ultimul update: Sambata 04 Martie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 01 Martie 2017 10:02
Categorie: Stiri actuale

Instanta suprema ar putea pronunta pe 13 martie decizia in dosarul "Gala Bute", in care Elena Udrea este judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Udrea a spus, miercuri seara, la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a avut loc ultimul termen in acest dosar, ca are un sentiment bun si ca s-a bucurat ca este un complet format din femei, pentru ca acestea sunt mai curajoase.

Sedinta de la instanta suprema a durat peste zece ore.

Elena Udrea a spus, la iesirea din sala de judecata, ca are un "sentiment pozitiv". "Mie mi-au trebuit doi ani sa vad ca la ultima fapta nici macar nu mai eram cand s-a intamplat. Am constatat ca la acea vreme nu mai eram ministru. Era vorba chiar de doua saptamani. Nu poti sa fii atat de disperat sa acuzi un om ca sa omiti astfel de detalii. Sentimentul meu este unul pozitiv. Eu nu am ezitat nimic timp de doi ani de zile. Cei care au mintit si-au schimbat de o suta de ori declaratiile", a declarat Udrea.

Ea a mai spus ca are un "sentiment bun" si ca s-a bucurat ca este un complet format din femei. "Cel putin in ultimii doi ani, am constatat ca femeile sunt mai curajoase, cu unele exceptii", a afirmat Udrea, sustinand ca i-a iertat pe denuntatorii sai.

Intrebata cine are interesul sa o scoata din joc, Elena Udrea a afirmat: "Cei care folosesc instrumentul acuzarii. Simplu: Doamna Kovesi si domnul Coldea".

Desfasurarea evenimentelor, miercuri, 1 martie

UPDATE 13:20 Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsa cu executare orientata spre maximum prevazut pentru faptele de care este acuzata, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Magistratul a solicitat ca si fostul ministru al Economiei Ion Ariton sa primeasca o pedeapsa cu executare.

Dupa ce procurorul spune pentru fiecare inculpat in parte ce pedeapsa ar trebui sa primeasca, raportat la faptele de care sunt acuzati in dosarul “Gala Bute”, instanta va asculta pledoariile avocatilor. Inculpatii vor putea apoi, in ultimul cuvant, sa spuna daca sunt vinovati sau nevinovati si sa faca ultimele declaratii privind acuzatiile ce le sunt aduse de procurorii DNA.

Instanta va ramane apoi in pronuntare, urmand sa anunte cand va fi data sentinta in dosarul “Gala Bute”. Decizia instantei nu va fi definitiva si va putea fi contestata de inculpati si procurori.

Udrea spune ca nu crede ca poate fi condamnata pe denunturi mincinoase. "Se cere condamnarea, dar se cere si achitarea, eu ma astept ca in acest dosar sa fiu achitata. Nu cred ca se pot da condamnari pe denunturi mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic in instanta", a spus Elena Udrea, la intrarea in sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Intrebata ce detalii ar putea aduce Felix Tataru, care miercuri va fi audiat in calitate de martor, Elena Udrea a spus ca declaratia va fi legata de un aspect al dosarului care nu are relevanta asupra acuzatiilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca ultimul termen din dosarul „Gala Bute", judecatorii urmand sa il audieze pe Felix Tataru, in calitate de martor, apoi sa asculte pledoariile procurorilor si avocatilor inculpatilor.

La termenul din 15 februarie, avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiza psiho-legala, finalizat in decembrie 2016, in care concluziile scrise sunt ale psihologului Tudorel Butoi.

In acest raport sunt analizate atat comportamentul Elenei Udrea, cat si ale inculpatilor din dosarul "Gala Bute" care au dat declaratii impotriva ei.

Felix Tataru trebuia sa fie audiat la acel termen, insa acesta a comunicat printr-o instiintare trimisa prin fax la instanta ca este plecat din tara si nu se poate prezenta atunci pentru a da declaratii in calitate de martor. Judecatorii au dispus ca pe numele lui Felix Tataru sa fie emis un mandat de aducere pentru termenul de miercuri, ca sa poata fi audiat.

Audierea lui Felix Tataru la instanta suprema a fost ceruta, la un termen anterior, de avocatul lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea.

Felix Tataru, consultant in campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis si Traian Basescu, a fost audiat si la DNA, in martie 2015, in calitate de martor in dosarul "Gala Bute". Acesta a fost citat atunci sa dea declaratii in fata procurorilor in conditiile in care Ana Maria Topoliceanu ar fi aratat, in denuntul sau, ca sume de bani de la Elena Udrea ar fi ajuns si la Felix Tataru.

Dosarul "Gala Bute"

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga.

Printre faptele pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.

VIDEO PROTVPLUS.RO