Elena Udrea, acuzată de divulgarea unor informații secrete. DNA a depus plângere la DIICOT
Elena Udrea este acuzată de divulgarea unor informații secrete de stat. Procurorii DNA au depus o plângere la DIICOT cu privire la fapte pe care fostul ministru al turismului le-ar fi săvârșit chiar în fața magistraților Instanței Supreme.
Elena Udrea a depus un plic la procesul în care era judecată, în care se aflau informații secrete, susține DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La ședința de judecată din decembrie 2020, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, Udrea a cerut ca ședința să fie declarată nepublică, pe motiv că dorește să arate judecătorului o serie de documente „strict secrete”, relatează Radio Europa Liberă România.
Elena Udrea a depus un plic deschis, iar magistrații i-au acceptat cererea.
Potrivit unui participant la proces, documentele în cauză ar fi avut legătură cu o cerere anterioară a Elenei Udrea de a formula o adresă către Seviciul Român de Informații (SRI) pentru a da relații despre cei trei denunțători ai ei.
Numai că această cerere a fost respinsă la momentul respectiv de Curtea de Apel București, arată sursa citată.
Constatând caracterul secret al documentelor, instanța ICCJ nu a anexat plicul la dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 și l-a restituit Elenei Udrea.
Ulterior, DNA a făcut plângere la DIICOT împotriva Elenei Udrea susținând că ar fi divulgat secrete de stat. A fost deschis un dosar, cercetările fiind în curs, fără ca Udrea să fie încă pusă sub acuzare.
„Am fost chemați, am prezentat cadrul legal și procurorii au înțeles despre ce e vorba. Legea spune că nu pot fi clasificate documente prin care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului, așa cum s-a întâmplat în acest caz. Din câte știu eu, plicul a fost aruncat în curtea locuinței sau plasat în apropierea mașinii Elenei Udrea. Ea nu a făcut publice respectivele documente, le-a prezentat instanței de judecată care are acces la documente clasificate. Informațiile din acel plic ar fi fost de natură să-i îngrădească drepturile fundamentale. Erau niște copii xerox cu informații care nu pot fi verificate. Știm că documentele clasificate nu se xeroxează, nu poate nimeni să verifice dacă documentele sunt reale”, a declarat pentru Radio Europa Liberă avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.
Elena Udrea a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei. Sentința din martie 2021 nu este definitivă.