Elena Udrea, acuzată de divulgarea unor informații secrete. DNA a depus plângere la DIICOT
Elena Udrea este acuzată de divulgarea unor informații secrete de stat. Procurorii DNA au depus o plângere la DIICOT cu privire la fapte pe care fostul ministru al turismului le-ar fi săvârșit chiar în fața magistraților Instanței Supreme.
Elena Udrea a depus un plic la procesul în care era judecată, în care se aflau informații secrete, susține DNA.
La ședința de judecată din decembrie 2020, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, Udrea a cerut ca ședința să fie declarată nepublică, pe motiv că dorește să arate judecătorului o serie de documente „strict secrete”, relatează Radio Europa Liberă România.
Elena Udrea a depus un plic deschis, iar magistrații i-au acceptat cererea.
Potrivit unui participant la proces, documentele în cauză ar fi avut legătură cu o cerere anterioară a Elenei Udrea de a formula o adresă către Seviciul Român de Informații (SRI) pentru a da relații despre cei trei denunțători ai ei.
Numai că această cerere a fost respinsă la momentul respectiv de Curtea de Apel București, arată sursa citată.
Constatând caracterul secret al documentelor, instanța ICCJ nu a anexat plicul la dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 și l-a restituit Elenei Udrea.
Ulterior, DNA a făcut plângere la DIICOT împotriva Elenei Udrea susținând că ar fi divulgat secrete de stat. A fost deschis un dosar, cercetările fiind în curs, fără ca Udrea să fie încă pusă sub acuzare.
„Am fost chemați, am prezentat cadrul legal și procurorii au înțeles despre ce e vorba. Legea spune că nu pot fi clasificate documente prin care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului, așa cum s-a întâmplat în acest caz. Din câte știu eu, plicul a fost aruncat în curtea locuinței sau plasat în apropierea mașinii Elenei Udrea. Ea nu a făcut publice respectivele documente, le-a prezentat instanței de judecată care are acces la documente clasificate. Informațiile din acel plic ar fi fost de natură să-i îngrădească drepturile fundamentale. Erau niște copii xerox cu informații care nu pot fi verificate. Știm că documentele clasificate nu se xeroxează, nu poate nimeni să verifice dacă documentele sunt reale”, a declarat pentru Radio Europa Liberă avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu.
Elena Udrea a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei. Sentința din martie 2021 nu este definitivă.